Det var under förra hösten som misstankar väcktes om att Apple medvetet saktar ned äldre telefoner, något som också bekräftades av Apple själva efter en tid. När batterierna i modeller som Iphone 6S och Iphone 7 blev för gamla trädde en mjukvarufunktion in som strypte processorns toppbelastning. Apple själva hävdade att det var för att minska oavsiktliga avstängningar som drabbat många Iphone-modeller när batterierna blivit allt för slitna.

Efter att Apple hamnat under luppen riktades ljuset även mot flera andra tillverkare, däribland Samsung. Italienska myndigheter har sedan januari i år granskat de båda teknikjättarna, och nu bötfälls alltså både Apple och Samsung i Italien. Det skriver The Guardian.

Analys: "Apple borde varit mer transparenta från början”

Apple döms att betala 10 miljoner euro (motsvarande 104 miljoner svenska kronor) och Samsung fem miljoner euro (cirka 52 miljoner kronor), båda på grund av anklagelser om att nyare operativsystem saktar ned äldre telefoner, något som ”skapar stora funktionsstörningar och som märkbart reducerar prestanda, och därmed accelererar telefoners åldrande”.

För Samsung gäller anklagelserna mer specifikt att företaget anses ha uppmanat användare av Galaxy Note 4 att uppdatera till en Android-version ”menad för Note 7”, något som ska ha gjort den äldre Note 4 långsam.

Mot Apple gäller anklagelserna att Iphone 6-användare uppmanats att installera ett operativsystem menat för Iphone 7, samt att man inte gett kunder tillräcklig information om hur litiumbatterier beter sig.

Apple har sedan dess bett om ursäkt, erbjudit utbytesbatterier till ett lägre pris samt presenterat mer information och infört en möjlighet att stänga av strypningfunktionen i Iphone-modeller som har den aktiverad. Trots detta anklagas båda företagen för att informera sina användare för dåligt om konsekvenserna av att uppdatera operativsystemen, och för att inte ge några möjligheter till att återställa ”ursprunglig funktionalitet för produkterna”.

En talesperson för Samsung säger sig vara besviken med domen och att företaget kommer överklaga. Apple har ännu inte kommenterat domen.