Android-tillverkare ska inte längre kunna komma undan med att inte släppa säkerhetsuppdateringar för sina äldre telefonmodeller, skriver The Verge.

I hemliga kontrakt som sajten har fått tillgång till mellan Google och tillverkare framgår att företaget numera kräver att Androids säkerhetsuppdateringar ska installeras på tillverkarnas telefoner i minst två år från lansering.

Företagen behöver inte hålla samma höga uppdateringstakt som Google självt med en uppdatering varje månad, men måste släppa minst fyra under det första året och ett ospecificerat antal under det andra. I slutet av varje kalendermånad måste tillverkarna dessutom ha täppt alla kända säkerhetsbrister som upptäcktes för mer än 90 dagar sedan.

Det nya kontraktet har gällt sedan 31 januari 2018 och telefoner som har aktiverats av minst 100 000 användare. Kontraktet The Verge har sett gäller mobiler som ska säljas i EU och använder Googles appar.

Att äldre modeller inte får nya versioner av Android och knappt ens säkerhetsuppdateringar har länge varit ett problem på Android-plattformen, och förhoppningsvis leder Googles striktare regler till ökad säkerhet för användarna.