Att satsa på en soundbar har blivit ett populärt sätt att få bra ljud i sin tunna och dyra tv. Allt eftersom segmentet växer dyker det också upp allt fler alternativ; och i dag klarar de mer avancerade enheterna av att extraknäcka både som multiroom- och surround-system.

LG SK10Y är en av de mer annorlunda vi har testat. Inte för att den står ut på något sätt vare sig i funktion eller form, utan för att den är enormt stor med sina 144 cm i bredd. Helt uppenbart riktar den sig till dig som har en 65-tummare, eller större än så. Sitter du med en mindre tv blir SK10Y bredare än tv:n, och det ser inte särskilt snyggt ut. Du behöver också ha en rejäl tv-bänk att placera soundbaren på, för att den inte ska sticka ut på sidorna – men det har du förmodligen om du har gått upp såpass i storlek. 

LG

Som med de flesta soundbars som är framtagna av tv-tillverkare passar SK10Y bäst med den egna tillverkarens line-up. Vi testar tillsammans med LG OLED65B8, och med den känns SK10Y som en naturlig del av tv:n. I paketet följer också en trådlös subwoofer med, som även den givetvis tar upp en del yta. Det går även att komplettera med surroundhögtalare, men de behöver du köpa separat. Att få äkta surround är så klart välkommet – tyvärr är inte högtalarna trådlösa, utan behöver först anslutas till en mottagare som i sin tur kommunicerar trådlös med soundbaren. Inte jättekrångligt, men kabelfritt är alltid att föredra.

Läs även: Flera soundbar i jämförande test

Prismässigt hamnar vi i den högre klassen, med ett pris på omkring 10 000 kronor. Det kan låta dyrt, men allt handlar ju om vad du får för pengarna i form av funktioner och ljudkvalitet. Och där är det svårt att bli besviken på SK10Y.

Dolby Atmos-stöd och inbyggd Chromecast

Men låt oss börja med installationen. Du kopplar enkelt in soundbaren till din tv – antingen via optisk ingång eller hdmi. På baksidan finns också nätverksuttag, om du vill kunna utnyttja den inbyggda Chromecast-funktionen för att kunna strömma material från andra enheter direkt till soundbaren. Arc-utgången på baksidan har trevligt nog stöd för högre ljudupplösning, däribland Dolby Atmos och DTS, tyvärr inte någon DTS:X. I övrigt måste vi anmärka på antalet hdmi-ingångar, som enbart är två till antalet. Med tanke på priset hade LG gott kunnat inkludera ett par till.

Fjärrkontrollen är nätt och enkelt designad, och med denna går det att växla mellan ett gäng förinställda ljudlägen, samt ställa in nivåer för bland annat subwoofer. Det går naturligtvis även att reglera volymen, men det kan vi lika gärna göra med tv-fjärrkontrollen.

LG sk10y soundbar

Subtilt ljud
Ljudmässigt kommer SK10Y utrustad med fem högtalarelement, två sidomonterade, en framåt och två riktade uppåt. Det är med viss skepsis vi börjar utsätta SK10Y för rejäla test; av erfarenhet brukar liknande surroundsystem lämna oss aningen besvikna. Framför allt är det svårt att simulera ljud i höjdled.

SK10Y gör dock ett gott jobb med att få till ett fullgott surroundljud. Vi testar utan de separata högtalarna vi nämnde tidigare, och Dolby Atmos-material som Mad Max: Fury Road ger oss en omslutande ljudbild enbart via soundbar och subwoofer. Med högtalarna inkopplade blir det så klart ännu bättre.

I övrigt får vi en ljudbild som känns subtil, i brist på bättre ord. Det låter riktigt bra, med tydliga dialoger för film, och en välbalanserad ljudbild oavsett volym. Den där riktiga stunsen i det lägre registret saknas dock, vilket inte minst märks när vi spelar actiontitlar som Call of Duty: Black Ops 4 eller lyssnar på bastung musik. Det låter absolut inte dåligt eller tamt, men lite mer tryck hade vi allt önskat.

Omdöme

Förutom en del mindre nackdelar är SK10Y en soundbar som leverar riktigt bra. Den välrenomerade hifi-tillverkaren Meridian har satt sin stämpel på soundbaren – och den fungerar riktigt bra som allroundsystem till film, spel och musik. Och trots att den kostar en hel del vågar vi påstå att du får väldigt mycket för pengarna, både i funktion och ren och skär ljudkvalitet.M3 rekommenderar

Men dess storlek är dock svår att vänja sig vid. Vi har haft den hemma i över en månad men reagerar fortfarande på hur den ser ut, likaså är det nästan alltid det första våra gäster kommenterar när de tittar in vår tv-bänk. Även om SK10Y som nämnt passar bra tillsammans med en LG-tv är det en soundbar som verkligen syns i vardagsrummet, och som absolut inte kommer att passa in hos alla – särskilt inte om du vill ha en så minimalistisk inredning som möjligt.


Fakta LG SK10Y

Typ: Soundbar med trådlös subwoofer
Antal kanaler: Fem
Anslutning: Hdmi, optisk, bluetooth
Mått: 1 440 × 62 × 146 mm
Rek. pris: 10 000 kronor
Pris: 9 290 kronor hos CDON.

plus

Välbalanserat ljud som fungerar till det mesta.
Dolby Atmos-stöd.
Enkel installation.

minus

Väl stor.
Få anslutningar.
Saknar ordentligt tryck.

Betyg 4 av 5

LG SK10Y Pris vid test: 9290 kr.

Bästa pris just nu: 5997 kr