I den här guiden kommer vi att gå igenom de mest användbara sakerna med Google Home. Vi visar bland annat hur du använder Google Home för att spela upp musik genom Spotify, hur du får enheten att läsa upp de senaste nyheterna och hur du kontrollerar dina Philips Hue-lampor. Dessutom förklarar vi hur du ansluter flera Google Home-enheter till varandra, för att exempelvis kunna spela musik i flera rum samtidigt.

Vad är Google Home?

Enkelt förklarat är Google Home en digital assistent som hjälper dig med en mängd saker, genom att du antingen säger "Ok, Google!" eller "Hej, Google!" följt av det du vll ha hjälp med. Det går även att hålla fingret på ovansidan en kort stund för att enheten ska börja lyssna, om du av någon anledning inte vill öppna med en hälsningsfras. För utförligare beskrivning läser du med fördel vårt test av Google Home.

Detta behöver du för att komma igång

I den här guiden använder vi en Google Home i vardagsrummet och två Google Home Mini i två separata rum i en normalstor trerumslägenhet. Vi har utrustat bostaden med Philips Hue-belysning i alla rum. Du behöver naturligtvis inte ha någon smarta hemmet-utrustning, men vi lovar att det blir roligare så.

Google home guide
Google Home är en av tre Google Home-enheter. Utöver den finns även Google Home Mini och Google Home Max. Den sistnämnda är dock inte lanserad i Sverige.

För att kunna installera och använda Google Home behöver du en mobil med Google Home-appen (Android eller IOS), samt en Chromecast kopplad till din tv. Har du en Chromecast inbyggd i någon av dina enheter (exempelvis om du äger en tv med Android som operativsystem eller Com Hems TV Hub) kan du givetvis använda dig av den istället – annars behöver du införskaffa en separat.

Google Home
Som namnet antyder är Google Home Mini betydligt mindre än originalvarianten. Den låter heller inte lika bra.

Steg för steg: Så installerar du din första enhet
Vi börjar med det enklaste; att installera enheten. Det första du gör är att koppla in Google Home i ett eluttag. Ladda sedan ned Google Home-appen på din smartphone, därefter söker du efter Google Home genom att klicka på Lägg till (den stora plus-ikonen) på huvudsidan och sedan på Konfigurera enhet. Slutligen väljer du Konfigurera nya enheter.

Appen kommer nu skanna av ditt hem och så småningom hitta din nyinkopplade Google Home. När det väl är klart kommer enheten att plinga till, och du uppmanas att bekräfta att du hörde ljudet. Välj sedan vilket rum den står i. Slutligen kopplar du upp din Google Home mot närverket.

Google Home
Installationsprocessen är enkel och tar inte mer än ett par minuter.

Nästa steg är att anpassa Google Home för hemmet. Du kan bland annat lägga till mediatjänster (mer om det längre ned) och anpassa Google Home efter din röst – vilket inte minst är smidigt om ni är flera i bostaden. Om du vill kan du även ange platsinformation. På så sätt får Google Home lättare att anpassa tips efter var du bor – bra om du exempelvis vill ha reda på vad det är för väder, eller var närmsta restaurang ligger.

Här är några exempel på frågor du kan ställa till Google Home

Innan vi går över till hur du får Google Home att spela musik och fungera tillsammans med dina lampor vill du förmodligen testa vad enheten går för. Här är några mer eller mindre användbara fraser som du kan fråga Google Home:

Ok, Google! Vad blir det för väder i morgon?
Ok, Google! Berätta ett skämt!
Ok, Google! Hur långt är det till Göteborg?
Ok, Google! Hur låter en räv?
Ok, Google! Hur lång tid tar det att cykla till Linköping?
Ok, Google! Vad är tio gånger tre?
Ok, Google! Sätt en timer på två minuter
Ok, Google! God morgon

Det sistnämnda fungerar som en slags sammanfattning, där Google Home berättar hur vädret ska bli och spelar upp en nyhetssammanfattning från Ekot. 

Google Home
Du kan se en historik över dina sökningar under ditt konto i Google Home-appen.

Så spelar du upp musik via Spotify

Att använda Google Home för att spela musik är en av de mest användbara sakerna med enheten – det är ju trots allt en smart högtalare. Att länka ett Spotify-konto gör du redan under installationsprocessen, i slutet får du nämligen välja vilka mediatjänster du ska lägga till. Skriv in dina inloggningsuppgifter till Spotify och sedan är kontot länkat. Skulle du behöva göra detta senare klickar du på Lägg till i huvudmenyn, sedan hittar du Musik och ljud samt Videor och foton längst ner på nästa skärm.

När du har länkat Spotify-kontot är det bara att börja prata med Google. Du kan exempelvis be Google Home spela upp musik genom att säga ”Ok, Google! Spela musik” – men förmodligen vill du vara mer specifik än så. Enheten är duktig på att uppfatta vad du säger, så du kan be den spela upp allt ifrån en specifik genre du vill lyssna på till årtal, artist eller en specifik spellista.

Testa att säga: ”Ok, Google! Spela Tomas Stenström”, "Ok, Google! Spela Country" eller "Ok, Google! Spela Blandad Rock". Har du avancerade namn på dina spellistor kan den svenska assistenten ha lite svårt att uppfatta vad du menar, så döp dem helst till något simpelt.

Google Home
Att spela upp musik på Spotify är riktigt smidigt.

Google Chromecast Ultra

Bästa pris just nu: 775 kr