I den här guiden kommer vi att gå igenom de mest användbara sakerna med Google Home. Vi visar bland annat hur du använder Google Home för att spela upp musik genom Spotify, hur du får enheten att läsa upp de senaste nyheterna och hur du kontrollerar dina Philips Hue-lampor. Dessutom förklarar vi hur du ansluter flera Google Home-enheter till varandra, för att exempelvis kunna spela musik i flera rum samtidigt.

Vad är Google Home?

Enkelt förklarat är Google Home en digital assistent som hjälper dig med en mängd saker, genom att du antingen säger "Ok, Google!" eller "Hej, Google!" följt av det du vll ha hjälp med. Det går även att hålla fingret på ovansidan en kort stund för att enheten ska börja lyssna, om du av någon anledning inte vill öppna med en hälsningsfras. För utförligare beskrivning läser du med fördel vårt test av Google Home.

Detta behöver du för att komma igång

I den här guiden använder vi en Google Home i vardagsrummet och två Google Home Mini i två separata rum i en normalstor trerumslägenhet. Vi har utrustat bostaden med Philips Hue-belysning i alla rum. Du behöver naturligtvis inte ha någon smarta hemmet-utrustning, men vi lovar att det blir roligare så.

Google home guide
Google Home är en av tre Google Home-enheter. Utöver den finns även Google Home Mini och Google Home Max. Den sistnämnda är dock inte lanserad i Sverige.

För att kunna installera och använda Google Home behöver du en mobil med Google Home-appen (Android eller IOS), samt en Chromecast kopplad till din tv. Har du en Chromecast inbyggd i någon av dina enheter (exempelvis om du äger en tv med Android som operativsystem eller Com Hems TV Hub) kan du givetvis använda dig av den istället – annars behöver du införskaffa en separat.

Google Home
Som namnet antyder är Google Home Mini betydligt mindre än originalvarianten. Den låter heller inte lika bra.

Steg för steg: Så installerar du din första enhet

Vi börjar med det enklaste; att installera enheten. Det första du gör är att koppla in Google Home i ett eluttag. Ladda sedan ned Google Home-appen på din smartphone, därefter söker du efter Google Home genom att klicka på Lägg till (den stora plus-ikonen) på huvudsidan och sedan på Konfigurera enhet. Slutligen väljer du Konfigurera nya enheter.

Appen kommer nu skanna av ditt hem och så småningom hitta din nyinkopplade Google Home. När det väl är klart kommer enheten att plinga till, och du uppmanas att bekräfta att du hörde ljudet. Välj sedan vilket rum den står i. Slutligen kopplar du upp din Google Home mot närverket.

Google Home
Installationsprocessen är enkel och tar inte mer än ett par minuter.

Nästa steg är att anpassa Google Home för hemmet. Du kan bland annat lägga till mediatjänster (mer om det längre ned) och anpassa Google Home efter din röst – vilket inte minst är smidigt om ni är flera i bostaden. Om du vill kan du även ange platsinformation. På så sätt får Google Home lättare att anpassa tips efter var du bor – bra om du exempelvis vill ha reda på vad det är för väder, eller var närmsta restaurang ligger.

Exempel på frågor du kan ställa till Google Home

Innan vi går över till hur du får Google Home att spela musik och fungera tillsammans med dina lampor vill du förmodligen testa vad enheten går för. Här är några mer eller mindre användbara fraser som du kan fråga Google Home:

Ok, Google! Vad blir det för väder i morgon?
Ok, Google! Berätta ett skämt!
Ok, Google! Hur långt är det till Göteborg?
Ok, Google! Hur låter en räv?
Ok, Google! Hur lång tid tar det att cykla till Linköping?
Ok, Google! Vad är tio gånger tre?
Ok, Google! Sätt en timer på två minuter
Ok, Google! God morgon

Det sistnämnda fungerar som en slags sammanfattning, där Google Home berättar hur vädret ska bli och spelar upp en nyhetssammanfattning från Ekot.

Läs även: 50+ roliga saker du kan fråga Google Home

Google Home
Du kan se en historik över dina sökningar under ditt konto i Google Home-appen.

Så spelar du upp musik via Spotify

Att använda Google Home för att spela musik är en av de mest användbara sakerna med enheten – det är ju trots allt en smart högtalare. Att länka ett Spotify-konto gör du redan under installationsprocessen, i slutet får du nämligen välja vilka mediatjänster du ska lägga till. Skriv in dina inloggningsuppgifter till Spotify och sedan är kontot länkat. Skulle du behöva göra detta senare klickar du på Lägg till i huvudmenyn, sedan hittar du Musik och ljud samt Videor och foton längst ner på nästa skärm.

När du har länkat Spotify-kontot är det bara att börja prata med Google. Du kan exempelvis be Google Home spela upp musik genom att säga ”Ok, Google! Spela musik” – men förmodligen vill du vara mer specifik än så. Enheten är duktig på att uppfatta vad du säger, så du kan be den spela upp allt ifrån en specifik genre du vill lyssna på till årtal, artist eller en specifik spellista.

Testa att säga: ”Ok, Google! Spela Tomas Stenström”, "Ok, Google! Spela Country" eller "Ok, Google! Spela Blandad Rock". Har du avancerade namn på dina spellistor kan den svenska assistenten ha lite svårt att uppfatta vad du menar, så döp dem helst till något simpelt.

Google Home
Att spela upp musik på Spotify är riktigt smidigt.

Så lägger du fler enheter – och får dem att lira tillsammans

Att installera fler Google Home-enheter är ännu enklare – du har ju redan gjort grovjobbet (om det nu fanns något sådant). Koppla in din nya Google Home-enhet, öppna appen och klicka på Lägg till och därefter på Konfigurera enheten.

Läs även: Test av Google Home

På nästa skärm väljer du Konfigurera nya enheter, därefter kommer Google Home börja söka efter nya enheter och leta upp den du precis kopplade in. Välj den och klicka på Nästa längst ner till höger. Precis som när vi installerade den första enheten väljer du vilket rum som din nya enhet står i, klicka sedan på Nästa och anslut enheten till ditt nätverk.

Google Home
Att skapa ett multiroom-system går blixtsnabbt.

Att ha fler enheter är så klart smidigt i sig, du vill ju säkert spela upp musik från datorrummet när du befinner dig där, eller fråga Google om vädret när du vaknar upp i sovrummet med persinennerna neddragna. Men det bästa är att du kan få ett så kallat multiroom-system, där enheterna är synkade och spelar musiken samtidigt, och där du enkelt kan skifta mellan dem.

För att göra detta behöver du skapa en grupp i Google Home-appen. Det gör du genom att först klicka på Lägg till på huvudmenyn och därefter på Skapa högtalargrupp. På följande skärm bör du se alla dina enheter. Markera helt enkelt de du vill, klicka på Nästa och välj ett namn på din grupp. För enkelhetens skull döper vi vår grupp till Hemma, men du döper givetvis den till vad du nu vill. För att spela upp musik på samtliga i din grupp säger du ”Ok, Google! Spela musik i hemma”. Nu kommer Google Home att spela musik i samtliga Google Home-högtalare du har hemma. 

Google Home
Här är det bara att välja vilka Google Home-enheter som ska ingå i din grupp.

Det går att höja eller sänka volymen genom att be Google Home att göra detta. Volyminställningar och diverse enklare ljudinställningar för bas och diskant kommer du även åt i Google Home-appen. Klicka på din grupp på huvudmenyn, därefter på equalizer-symbolen längst upp i högra hörnet.

Behöver du lägga till fler enheter i efterhand finns de grupper du har skapat på hemskärmen, logiskt nog under Grupper. Öppna din grupp och klicka sedan på kugghjulet uppe i vänstra hörnet, därefter på Välj enheter.

Du kan givetvis lägga till fler grupper om du behöver det. Det är ju inte säkert att du vill att samma innehåll ska spelas i alla rum. Gör helt enkelt om samma procedur som vi gjorde precis, och välj önskade Google Home-högtalare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning