Det saknas inte metoder som låter svenskarna betala med mobilen. Tjänster som Swish, Samsung Pay och Apple Pay är redan lanserade i landet, och nu står det klart att även Google Pay lanseras här. Tjänsten kommer att fungera såväl online via webbläsaren Chrome, som med Androidmobil (Lollipop 5.0 eller senare) i fysiska butiker vars betalningar stödjer nfc-tekniken.

Fördjupning: Dags att klippa kortet? Så betalar du krognotan och tv-köpet om tio år

Precis som i fallet med Apple Pay är det dock få storbanker som inledningsvis hoppar på tåget för Googles egen betaltjänst, rapporterar Svd Näringsliv. Endast Nordea finns med bland "drakarna" från start, men även den som är ansluten till Länsförsäkringar bank ska kunna nyttja tjänsten. En annan aktör, Danske Bank, meddelar att deras kunder får tillgång till Google Pay någon gång innan årsskiftet.

I ett pressmeddelande från Visa framgår att kortinnehavare med konto hos Nordea, Länsförsäkringar Bank, Sodexo eller Revolut kan ansluta sig.

– Över 86 procent av svenskarna använder redan mobilen för betalningar och olika sorters banktjänster. Med Google Pay utökar vi möjligheterna för svenska Visa-kunder att använda mobilen för smidiga, snabba och säkra betalningar, oavsett om det gäller kontaktlösa betalningar i butik eller betalning i appar, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa, i pressmeddelandet.

I en intervju med Svd Näringsliv får Florence Diss, ansvarig för kommersiella partnerskap på Google i Europa, kommentera den förhållandevis svaga uppslutningen bakom tjänsten.

– En del banker har sina egna lösningar och då upplever de kanske inte samma tryck att ansluta sig till Google Pay, men jag är övertygad att fler banker kommer att ansluta sig de närmaste månaderna.

Den konkurrerande plånboken Apple Pay har dock inte sett någon tillströmning av banker. Det är fortsatt Samsung Pay, som även stödjer mst-tekniken för betalningar, som är den bredast supportade tjänsten i Sverige.

supportsidan för Google Pay i Sverige finns en fullständig lista med banker och kort som stödjer Google Pay vid lansering:

Länsförsäkringar Bank
Bankkort Företag
Bankkort Privat
Betalkort
Kreditkort Företag
Kreditkort Privat

Nordea
Visa och Mastercard debit och credit
First Card

Sodexo Pass Sweden
Lunch Card

Revolut
Mastercard-kort