Varje år får vi se ett nytt Football Manager-spel landa på butikshyllorna. Trogna fans låser in sig på sina kammare för att fila på taktiker, köpa och sälja spelare och leda sitt favoritlag till framgång ute på fotbollsplanen. Timmar, dagar och veckor passerar i den komplexa spelmiljön, full av tabeller och statistik. Den som bara nosar på Football Manager lär skrämmas bort på momangen av spelets skyhöga inlärningskurva och den tid som tas i anspråk.
Football Manager är inget du slänger en halvengagerad timme på lite då och då – du måste nästan bli ett med spelet för att få ut något av det. Football Manager 2019 gör inte mycket för att ändra på det konceptet, utan slänger bara på fler ingredienser och menyer att pilla med. Fanskaran har växt sig stor genom åren, och SI Games inser att tillfredsställelsen hos de redan invigda måste prioriteras.
Nyheter för taktikrävar
I år finns det flera stora förändringar som bidrar till att göra spelet ännu mer komplicerat, men också mer intressant för den som sedan tidigare är bekant med serien. Systemen för matchtaktik och träningar – som är några av de viktigaste i Football Manager – har byggts om från grunden och kan till en början te sig som en stor utmaning även för oss som spelat de fyra senaste utgåvorna av serien.

Inget fotbollslag är en exakt kopia av något annat. Alla spelare har olika förutsättningar för att lyckas i den uppsjö av filosofier och system som finns inom sporten. I Football Manager 2019 tas detta faktum på största allvar. Dels genom att du nu får mer än ett dussin olika grundtaktiker att utgå ifrån när du skapar nya scheman. Här återfinns klassiker som gegenpress, tiki-taka och catenaccio och ett par olika kontringsfilosofier. Alla kan sedan skruvas på in i minsta detalj – till skillnad från tidigare spel i serien där du bara valde en uppställning och ställde in laginstruktionerna därifrån.
Det helt nya taktiksystemet är enklare och mer invecklat på samma gång: nybörjare kan välja en filosofi och nöja sig med det, medan veteranerna lätt kan tillbringa timmar med att tweaka taktiken i stort sett hur finmaskigt som helst. Framför allt finns en väsentlig skillnad mellan de olika spelfilosofier vi sparar ned. Som bilden ovan visar kontrollerar vi Borussia Dortmund för närvarande – laget som gav gegenpress sitt namn under supermanagern Jürgen Klopp. Den högintensiva, hårt pressande spelformen passar vårt unga, väldisciplinerade lag, och på spelplanen ser vi direkt hur våra instruktioner följs. Väljer vi i stället tiki-taka går bollen mellan spelarna i en rasande fart när de successivt äter sig uppåt i banan.
Mer träning – mer missnöje
Också träningarna har blivit mer nyanserade. Tidigare har vi kunnat välja att våra spelare ska utbildas i saker som anfalls- och försvarsspel, matchtaktik, kondition och sammanhållning. Nu kan varje dag delas in i hela tre segment, där varje kan ställas in på en mycket mer specifik nivå än tidigare. Tidigare träningspasset "bollkontroll" kan nu delas upp i olika moment som kontroll och distribution, medan anfalls- och försvarsspel kan tränas i olika nivåer av aggressivitet. Vill du lägga en förmiddag på att lära dina spelare anfalla brett går det alldeles utmärkt, men de breda träningspassen finns fortfarande kvar.
Det här är definitivt något att spana in för den som tidigare lagt cirka fem procent av speltiden på att antingen vifta lite abstrakt med pekpinnen för sina spelare, eller rentav förlagt ansvaret till den assisterande managern. Faktum kvarstår att träningspassen är en av de tråkigare sysslorna i Football Manager, och det nya, extremt detaljerade upplägget kommer troligen mest att locka de allra nördigaste. Vi vill höja ett varningens finger för att de nya möjlgheterna på träningsplanen gör spelarna mer kinkiga när vi prioriterar bort just deras favoritområden. Det är en svår balansgång att hålla alla nöjda.

Under de drygt 20 timmar vi lagt på Football Manager 2019 hittills upplever vi det som oerhört svårt att hålla truppen glad och nöjd. Att spelet klaffar på plan på en sak, men med de nya nöjdhetsmätare som introducerades i förra årets upplaga av Football Manager är svåra att hålla alla parametrar i det gröna.
Mest missnöje blir det just med träningspassen, men ibland tar sig klagomålen rent bisarra uttryck. När vi kontrollerar AIK, som ju är som starkast på mittfältet i årets Allsvenska, gnäller samtliga spelare på att just den lagdelen är för tunn. Då har vi ändå byggt ut truppen med ytterligare två mittfältare av allsvensk toppklass. Som tur är har interaktionen mellan dig och spelarna blivit något vassare än tidigare, med fler svarsalternativ för vissa typer av situationer – som när en spelare klagar på bristande speltid.
En annan nyhet är förändringar i systemet för mentorskap, alltså det sätt som äldre, mer erfarna spelare lär upp dina yngre förmågor på. Tidigare sköttes det här mellan två spelare, men nu får vi i stället forma olika grupper för ändamålet. Att sätta ett gäng äldre försvarare tillsammans med ett par ambitiösa 17-18-åringar kommer att göra under för deras utveckling, samtidigt som det skapar tajtare sammanhållning.
Det här känns både fräscht och realistiskt, men det blir snabbt jobbigt att flytta upp juniorspelare till A-laget för att de ska kunna komma i kontakt med de ordinarie spelarna. Varför inte bara sudda ut mentorskapsgränserna mellan exempelvis U19 och A-lag? Vi hoppas att det här fixas i en patch.
Snyggare, för det mesta
På utseendefronten har det i vanlig ordning gjorts en hel del. Football Manager skiftar design på sina menyer i stort sett varje år, och 2019-upplagan är inget undantag. Tyvärr blir de många skarpa kontrasterna jobbiga att titta på i det långa loppet. Ljusa och mörka färger blandas hejvilt oavsett vilket färgtema du väljer. Inte så att det blir svårt att hitta bland de oräkneliga funktioner, tabeller och menyer som finns till buds, utan snarare något som bara irriterar den visuella upplevelsen.

Grafiken och fysikmotorn har fått sig en spark i rätt riktning, vilket också är fallet med varje nytt Football Manager-spel. Det är fortfarande ett av de fulare spel du kan hitta bland nyheterna på Steam hösten 2018, men särskilt bollbanorna och distansskotten ser betydligt läckrare ut än tidigare. På plan har också det kontroversiella VAR-systemet (som ju fick så mycket uppmärksamhet under fotbolls-vm i somras) gjort entré – och det känns precis lika godtyckligt som i verkligheten.
Omdöme
Football Manager 2019 sätter trogna fans av serien i fokus och är en väldigt speciell upplevelse, som är oerhört belönande för den som har tid och ork att sätta sig in i spelet. De nya uppläggen kring träning och taktik känns väl implementerade och roliga att använda, och bidrar till att veteranerna får massor av nyheter att sätta tänderna i.
Football Manager 2019
Genre: Managersimulator
Format: Pc, Mac
Testat format: Pc
Lansering: Ute nu
Utvecklare: Sports Interactive
Utgivare: Sega
Läs mer här: www.footballmanager.com/
Rek. pris: Cirka 450 kronor.
Pris: 448 kronor hos Spelbutiken.

Nya taktik- och träningslägena är klockrena.
Ännu lite snyggare spelmotor.
Äntligen licens för Bundesliga.

Komplicerat för nybörjare.
Orimligt missnöjda spelare.
Bitvis fult gränssnitt.
