Testad produkt: Scout RX2 Home Vision
Pris: Från 10 099 kronor hos CDON

Miele gödslar inte precis marknaden med nya modeller i segmentet. Scout RX1 såg dagens ljus redan 2015 och efterföljaren dröjde ända till i slutet av 2018, och då under benämningen RX2 och är således tillverkarens senaste och mest aktuella robotdammsugare. Vi har med andra ord hunnit bekanta oss ingående med modellen och dess funktioner.

Betyg 3 av 5

Omdöme

RX2 är en i teorin riktigt kompetent och lättanvänd städrobot. Under perfekta förhållanden fungerar städningen överlag riktigt bra, men den burdusa och högljudda framfarten – samt förkärleken till att trassla in sig och fastna så fort den får chansen – hamnar på minuskontot. Borstvalsen är ett helsike att göra ren från hår och annat som effektivt biter sig fast. I appen (som har en tendens att krascha) saknas en vettig kartfunktion med möjlighet att rumsindela och addera fredade zoner. Det drar ned betyget, framför allt med tanke på prislappen och det faktum att i stort sett samtliga konkurrenter erbjuder detta.

Positivt

  • Rengör effektivt, även i hörn
  • Enkelt handhavande

Negativt

  • Har en tendens att köra fast
  • Saknar rumsindelning och virtuell avgränsning
  • Kostar som Miele brukar – en hel del!
  
Designen är jämfört med föregångaren mer strömlinjeformad och den topplacerade kameran har ersatts av ett par stereokameror i fronten, som tillsammans med en gyrosensor och tio infraröda sensorer används för att läsa av rummen och beräkna avstånd till föremål. Detta är även en förutsättning för en effektiv navigation i mörker.

Tidsenligt uppkopplad mot ditt hemmanätverk

RX2 har wifi-anslutning och för att koppla upp den mot ditt hemmanätverk behöver du aktivera parningsläget, slå in enhetens serienummer som lösenord och därefter välja vilket nätverk du vill ansluta den till. Även om vi får ge installationen ett par försök för att få det hela att fungera tar det inte mer än fem minuter innan det är klart.

I appen finns en timerfunktion där du kan ställa in när och hur ofta städningen ska genomföras, och vilket av de fyra rengöringsprogrammen som ska användas. Det finns även en kartfunktion om du vill roa dig med att se robotens framfart i hemmet.

Någon egentlig kartläggning av hemmet är det inte frågan om och rumsindelning samt möjlighet att rita upp virtuella begränsningslinjer saknas. Har du inte en fetisch för prickar som rör sig på mobilskärmen har funktionen ett klart reducerat existensberättigande.

Miele Scout RX2

En annan funktion vi ställer oss tveksamma till är Home Vision. Aktiverar du denna får du en livesändning från kamerorna i fronten strömmad direkt i din mobil. Upplösningen och bildkvaliteten lämnar dock en hel del att önska för att vi ska bli övertygade.

Har en tendens att köra fast

Rengöringsmässigt är RX2 ett klart lyft gentemot föregångaren, något som inte minst märks genom att vi relativt ofta måste tömma uppsamlingsbehållaren. Den tar sig fram i stort sett obekymrat och kommer åt bra längs med kanter och i hörn. Framfarten är relativt aggressiv och det smäller till duktigt när den stöter på väggar och andra fasta hinder.

Navigationen är annars logisk och vi kan inte anmärka på att den missar några åtkomliga ytor. Däremot har den en tendens att fastna i sladdar och lösa föremål. Där exempelvis stjärnan inom området, Electrolux Pure I9.2, smidigt tar sig förbi dessa hinder stångar sig RX2 blodig till dess den fastnar eller ger upp och avslutar arbetet.

Miele Scout RX2 Home Vision test

På gott och ont kräver denna robot alltså ett välordnat hem utan eventuella hinder att fastna i. Alltför många gånger under testperioden möts vi av ett icke dammsuget hem på grund av att den fastnat i något löst föremål, vilket leder till en del frustration. Har du däremot rensat undan och gjort ett bra förarbete sköter roboten sin uppgift med bravur.

Specifikationer

Modell: Scout RX2 Home Vision
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Miele
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 180 min
Dammbehållare: 0,5 liter
Sidoborstar: 2
Kartläggning: Kamera, ir
Kommunikation: Wifi
Dedikerad app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Nej
Mått: 354 i diameter x 85 mm
Vikt: 3,2 kg
Rek Pris testtillfälle: 11 090 kronor
Pris: Från 10 099 kronor hos CDON

Betyg: 3 av 5