Mieles RX1 imponerade när det begav sig och blev faktiskt testvinnare i vårt första jämförande test. Navigationssystemet och robotens framkomlighet var egenskaper vi gillade skarpt, liksom dess förmåga att nå ända in i hörn.

Läs även: Jämförande test av robotdammsugare

Mycket damm har yrt runt under sängarna sedan dess och mot dagens konkurrens står sig RX1 slätt. Trots sin ålder säljs den fortfarande, och det till en relativ saftig prislapp. Den saknar uppkoppling, har en hel del att önska när det gäller städresultat och är inte den roligaste att rengöra. Vi har länge efterfrågat en efterföljare och nu är den här.

Miele Scout RX2

Utseendemässigt finns en hel del likheter med föregångaren. Den topplacerade kameran har dock ersatts av ett par stereokameror i fronten, som tillsammans med en gyrosensor och tio infraröda sensorer används för att läsa av rummen och beräkna avstånd till föremål. Detta är även en förutsättning för en effektiv navigation i mörker.

Miele Scout RX2

RX2 är något mer slimmad än tidigare modell och mäter numera 850 millimeter på höjden jämfört mot 890 – men är i gengäld några millimeter större i diameter. På undersidan finns två sexarmade sidoborstar, en roterande borstvals för grövre smuts samt en bakre sugöppning för finare damm. Överlag känns form och design lyckad och funktionalitetsmässigt är konstruktionen genomtänkt.


Äntligen uppkopplad

RX2 har wifi-anslutning och för att koppla upp den mot ditt hemmanätverk behöver du aktivera parningsläget, slå in enhetens serienummer som lösenord och därefter välja till vilket nätverk du vill ansluta den till. Även om vi får ge installationen ett par försök för att få det hela att fungera tar det inte mer än fem minuter innan det är klart.

Miele Scout RX2

I appen finns en timerfunktion där du kan ställa in när och hur ofta städningen ska genomföras, och vilket av de fyra rengöringsprogrammen som ska användas. Det finns även en kartfunktion om du vill roa dig med att se robotens framfart i hemmet men du kan inte rita upp virtuella begränsningslinjer som i exempelvis Neatos senaste modeller, så rent funktionellt känns funktionen nästan onödig.

En annan funktion är Home Vision, som fixar en livesändning som du ser direkt i din mobil. Upplösningen och bildkvalitén lämnar dock en hel del att önska för att vi ska bli övertygade.  

Bra rengöring men RX2 har en tendens att köra fast

Rengöringsmässigt är RX2 ett klart lyft gentemot föregångaren, något som inte minst märks genom att vi relativt ofta måste tömma uppsamlingsbehållaren. Den tar sig fram i stort sett obekymrat och kommer åt bra längs med kanter och i hörn. Navigationen är logisk och vi kan inte anmärka på att den missar några åtkomliga ytor. Däremot har den en tendens att fastna i sladdar och lösa föremål – där exempelvis Electrolux Pure I9 smidigt tar sig förbi dessa hinder stångar sig RX2 blodig till dess den ger upp och avslutar arbetet.

Miele Scout RX2
RX2 kommer åt bra i hörn

På gott och ont kräver denna robot alltså ett välordnat hem utan eventuella hinder att fastna i. Allt för många gånger under testperioden möts vi av ett icke dammsuget hem på grund av att den fastnat i något löst föremål, vilket leder till en del frustration. Har du däremot rensat undan och gjort ett bra förarbete sköter roboten sin uppgift med bravur.  

Omdöme

Efter en efterlängtad uppdatering kan vi konstatera att Miele är tillbaka i toppskiktet bland ett numera imponerande utbud av modeller. Den låter en del och fastnar så fort den får chansen men överlag fungerar städningen bra. Borstvalsen är ett helsike att göra ren från hår och annat som effektivt biter sig fast men i övrigt är handhavandet enkelt. Appen är användarvänlig och funktionsmässigt finns här inget att anmärka på.

Läs även: Jämförande test av robotdammsugare

Fakta Miele Scout RX2

Testad: November 2018
Tillverkare: Miele
Hepa-filter: Nej
Moppfunktion: Nej
Kapacitet dammbehållare: 5 dl
Uppkoppling: Ja
Fjärrkontroll: Ja
Trappsensor: Ja
Höjd: 8,5 cm
Vikt: 3,2 kg
Ljudnivå: 64 dB
Mieles pris: 10 000 kronor.
Pris: Från 8 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Rengör effektivt.
Uppkopplad med en användarvänlig app.
Enkelt handhavande.

minus

Har en tendens att köra fast.
Saknar virtuell avgränsning, utan enbart med magnetremsa.
Dyr.

Betyg 4 av 5

Miele Scout RX2 Home Vision Pris vid test: 8490 kr.

Bästa pris just nu: 9487 kr