Efter fyra års väntan har det till sist blivit dags för Blizzard att släppa den skarpa versionen av Diablo Immortal för Android, IOS och Windows.

Betyg 3 av 5

Omdöme

På det stora hela är Diablo Immortal ett klart godkänt spel, men vi kan inte låta bli att undra varför det inte finns för Mac och varför Blizzard inte är mer tydliga vad gäller systemkraven.

Positivt

  • Välkända karaktärer
  • Snygg grafik
  • Går att spela gratis

Negativt

  • Kräver mycket lagringsutrymme
  • Stöd för Mac saknas
  • Inte helt buggfritt

Som synes saknas stödet för Mac, detta trots att det hade varit en enkel sak att fixa. På Youtube finns det klipp som visar hur man ska bära sig åt för att spela IOS-versionen på nyare Mac-datorer med M1-chippet. Detta kräver emellertid att man stänger av Apples säkerhetssystem, något som vi inte rekommenderar.

Vi bestämde oss för att ladda ner spelet till en Ipad i stället, något som enligt dokumentationen skulle kräva 3,5 gigabyte av lagringsutrymmet. Tyvärr visade det sig att ytterligare 8,9 gigabyte behövde laddas ner för att spelet skulle starta. Du behöver alltså ha minst 12,4 gigabyte ledigt för att spela Diablo Immortal, något som gör att du kan behöva rensa bland dina gamla appar och spel.

Lagring
Det här meddelandet kan komma som en smärre chock.

När installationen väl är klar gör du klokt i att logga in på ditt Battle Net-konto så snart som möjligt, detta för att se till att dina framsteg sparas på Blizzards servrar. Har du inget konto kan du spela som gäst, men då riskerar du att få börja om på nytt nästa gång du vill spela.

Det första du behöver göra när du väl startat spelet är att välja vilken karaktär du ska vara. Du kan välja mellan barbar, munk, magiker, korsfarare, demonjägare och nekromantiker. De sex olika klasserna har olika egenskaper, men vi väljer att spela som barbar för enkelhets skull. Efter att du valt karaktär och anpassat utseendet efter dina önskemål är det äntligen dags att börja spela.

Samling
På sina håll kan det bli hyfsat trångt...

Diablo Immortal utspelas i perioden mellan händelserna i Diablo 2 och Diablo 3, något som gör att vi återigen får möta gamla favoriter som Deckard Cain. Vi får veta att vi behöver samla in skärvorna från världsstenen, annars kommer ondskan att segra. Ditt uppdrag är att besegra Skarn, även känd som Lord of Damnation. Men självklart stöter vi på spindlar och andra ondskefulla varelser på vägen.

Vad gäller kontrollerna kan vi välja mellan att använda oss av multitouch eller koppla in en handkontroll. Vi börjar med de inbyggda kontrollerna och det fungerar faktiskt över förväntan. Att växla mellan olika vapen och krafter kräver emellertid en viss fingerfärdighet, så efter ett tag kopplar vi in en handkontroll i stället. Vips är det betydligt enklare att besegra fienden, så vi rekommenderar den lösningen.

Slag
Det kan kännas ovant med de virtuella kontrollerna, men det går att koppla in en handkontroll om så önskas.

Förutom att spelet oväntat avslutas vid två tillfällen flyter det på hyfsat bra och det dröjer inte särskilt lång tid innan vi har kommit upp i nivå 20. Vi har vid det laget dödat tillräckligt många motståndare för att få ihop en hyfsad utrustning, men de som inte orkar vänta på framgången kan öppna plånboken och köpa bättre utrustning för riktiga pengar.

Utrustning
Du kan få tag på bättre utrustning genom att slåss, men orkar du inte vänta kan du plocka fram plånboken.

Diablo Immortal är nämligen ett freemium-spel. Det innebär att det är gratis att ladda ner och spela, men att de som vill kan köpa extra föremål. Det här har gjort vissa recensenter vansinniga, men av det vi kan se handlar det inte om ”pay-to-win”. Det är fullt möjligt att klara av uppdragen utan att betala en enda krona, låt vara att man kanske får anstränga sig lite mer.

Diablo Immortal

Genre: Action-rpg
Utvecklare: Blizzard Entertainment
Format: IOS, Android, pc
Testat på: Ipad
Storlek: 12,4 GB
Lansering: Ute nu
Pris: Gratis

Betyg: 3 av 5