Rock’n’roll är hett och högtalarna från Marshall är kanske de högtalare som främst får symbolisera kombinationen av en viss livsstil och hårdvara – även om Fender som bekant också gett sig in i leken med bland annat modellen Monterey som vi nyligen testade.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Marshall Woburn är en av de coolaste högtalarna på marknaden och förbättringarna, både när det gäller ljud och funktioner, är välkomna och återuppväcker kärleksintresset för denna bjässe. Har du möjlighet – köp två – så du kan njuta till fullo av uppspelningen i äkta stereo.

Positivt

  • Mäktig design.
  • Bra ljud.
  • Möjlighet till stereokoppling med ytterligare en högtalare.

Negativt

  • Kostar en bra slant.
  • Tung och otymplig.
  • Kommunikationsdippar förekommer vid parkoppling.
Woburn och de övriga bluetooth-högtalarna har hängt med några år och nu är det alltså dags för ett mindre ansiktslyft och en del tekniska förändringar. Woburn, som är den största och kraftfullaste modellen, liknar till stor del föregångaren och det krävs ett tränat öga för att upptäcka nyheterna. Men ställer vi upp dem bredvid varandra syns skillnaderna direkt.
Marshall Woburn II

Fronten är ny, eller i alla fall tyget som klär den, liksom loggan som är betydligt snyggare och känns mer påkostad. Längst ner finns en snygg metallist som ytterligare förhöjer helhetsintrycket. På baksidan hittar vi rca-anslutning för exempelvis en skivspelare. På föregångaren finns här även en optisk ingång men den är numera borttagen.

Enkel anslutning via bluetooth

På ovansidan finns den säregna och nedänkta metallplattan med knappar och reglage för val av källa, volymkontroll samt inställningarna för bas och diskant. Strömbrytaren har inte längre två lägen utan fjädrar tillbaka och måste hållas in någon sekund för att antingen starta upp eller stänga av högtalaren. Längst till vänster finns som tidigare en stereo-ingång.

Trådlös anslutning sker via bluetooth (5.0 jämfört med tidigare 4.0). Någon wifi-anslutning finns inte så vill du koppla upp högtalaren mot ditt hemmanätverk får du välja mer kompetenta, men något äldre multiroom-versionen av Woburn.

Installationen är enkel; aktivera bluetooth och sök efter högtalaren i din mobil och saken är klar. Marshalls app är en riktigt snygg historia om än enkel. Här kan du med hjälp av en fembands-equalizer ställa in ljudet efter tycke och smak eller använda dig av de förinställda lägena Rock, Metal, Pop, Hip Hop, Elektronisk eller Jazz. En av nyheterna är att du i appen kan para ihop två enheter och därefter välja om dessa ska spela upp samma musik synkroniserat (exempelvis om du har placerat dem i olika rum) eller om de ska kopplas ihop som ett stereopar där vänster och höger kanal separeras.

Marshall Woburn II

Vissa kommunikationsproblem 

Handhavandet är enkelt och du kan när som helst separera högtalarna från varandra. Däremot tappar högtalarna vid enstaka fall kontakten med varandra som innebär att den parkopplade enheten under någon sekund tystnar för att sedan återuppta uppspelningen.

Marshall Woburn II
Woburn trivs i parrelation men drar inte alltid jämt...

Något vi däremot inte kan anmärka på är ljudet,. Bestyckningen är densamma som tidigare och består av två bashögtalarelement på vardera 5,25 tum samt två entums-diskanter. Men den nominella uteffekten ligger numera på 110 Watt och frekvensomfånget har justerats en aning. Tillsamman med en uppgraderad dsp ger det mer dynamik och överlag bättre prestanda, framför allt när vi drar på lite.

Fakta Marshall Woburn II

Testad: November 2018
Mer info: Marshall
Typ: Bluetooth-högtalare
Högtalartyp: 2-vägs - aktiv
Nominell uteffekt: 110 Watt
Element: 2 x 5,25 tum, 2 x 1
Anslutning: Bluetooth 5.0, 3,5 mm, RCA
Inbyggt batteri: Nej
Frekvensåtergivning: 30Hz – 20kHz
Handsfree-funktion: Nej
Mått: 40 x 31 x 20 cm
Vikt: 8,55 kilo
Pris: 4 490 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5

Marshall Woburn II Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 4489 kr