Efter den officiella Sverigelanseringen av Google Home tidigare i höst ligger högtalartillverkarna i startfållorna för att lansera egna produkter med Google Assistent. Många av de som kommer hit har sålts i utlandet rätt länge nu, och företag som JBL och LG har fått vänta otåligt på att släppa dem i Sverige.

En av de Sverigeaktuella, smarta högtalarna är LG:s Xboom AI Thinq WK7 (jisses vilket namn), som visades upp på CES-mässan i början av året. Prismässigt placerar den sig kring 2 000-kronorsstrecket, vilket är en femhundring högre än standardvarianten av Google Home. Högtalaren ska gå att köpa i Sverige under den senare halvan av november, men vi fick lägga vantarna på ett exemplar redan nu.

Design: Anonym, stor och tung

LG WK7 är en mattsvart cylinder, rejält mycket större än Googles nätta Home-högtalare och väger dessutom in på närmare två kilo. Utseendet påminner lite om en smalare Homepod från Apple, men som skippat att runda av kanterna på ovansidan. Det är ingen skönhet direkt – designen känns onödigt anonym – men högtalaren är välbyggd och funktionell i de allra flesta avseenden. Pjäsen mäter drygt 21 centimeter i höjd vilket kan göra den aningen svårplacerad på vissa hyllplan. 

WK7 och Google Home
LG:s WK7-högtalare, här bredvid en Google Home.

På ovansidan sitter touch-knappar för play/pause och volymkontroll samt en fysisk aktiveringsknapp för bluetooth-funktionalitet. De lysdioder som indikerar att WK7 lyssnar på dig är placerade högt upp på framsidan, vilket känns smart med tanke på såväl höjden som på den symmetriska formen med plan ovansida. På baksidan sitter en liten knapp som låter dig stänga av mikrofonen, och under högtalaren finns en återställningsknapp och port för strömsladd.

Just sladden är ett svagare kort än den variant som strömförsörjer Google Home. Den har inte samma platta design och är dessutom kolsvart, vilket gör att den får svårare att smälta in i de flesta hemmiljöer. Det gäller även högtalaren i stort, som ger ett något otympligt helhetsintryck. Men det är också ett rimligt pris att betala för det ljud som den ger ifrån sig. 

Ljud: Imponerande fyllig bas

Google Home låter imponerande bra för sin lilla storlek, men LG:s samarbete med brittiska Meridian tar ljudet till en annan nivå. Framför allt får du en bättre ljudbild vid höga volymer. Effekten på en Google Home är inte officiellt angedd, men LG WK7 noterar 30W, vilket troligen är rätt mycket högre. Uppspelningen ligger på 24bit/96KHz, och den stödjer vanliga format och uppskalning.

Men det är basen som är något alldeles speciellt. Dess kraftfullhet och mjuka nyanser driver låtar i en mängd olika genrer på ett väldigt fint sätt, samtidigt som den aldrig tar över för mycket. De gäster vi haft hemma samtidigt som WK7 stått i bokhyllan har tittat misstroget på högtalaren och frågat sig hur man kan få så högkvalitativ bas ur en såpass liten högtalare. 

WK7
WK7 sedd underifrån. Notera den smidiga sladdlösningen.

Ljudbilden är bra i övrigt också. I den i halvfattiga appen LG Wi-Fi Speaker kan du aktivera två lägen – Clear Vocal och Extreme Bass – men detta avstår vi ifrån. Ljudet känns såpass bra redan från början att vidare inställningsfiffel känns onödigt. Balansen är fin och betydligt mer avrundad än ljudet hos Google Home, och det är faktiskt svårt att hitta något att anmärka på.

Viss detaljrikedom saknas kanske i mellanregistret, men det kan också ha att göra med det ganska riktade ljudet som strömmar från den enda, framåtriktade högtalaren. Trots sitt utseende kör WK7 på mono-ljud och trivs därför överlägset bäst i hörn; hamnar du lite vid sidan av låter den inte alls lika bra. Något som kan vara värt att tänka på om du planerar att låta LG-högtalaren verka som enda ljudkälla i ett större rum.

Och så ett irritationsmoment

Hela grejen med att skaffa en av LG:s smarta högtalare är ju möjligheten till röststyrning och hemautomatisering. De aspekterna klarar den av precis lika bra som en Google Home – när du väl fått dess uppmärksamhet. Vi upplever WK7 som en något sämre lyssnare, och även i tysta rum kan det ibland ta ett par extra försök innan den uppfattar "Hej Google" som uttalas i samtalston.

WK7
Hallå, hör du mig? Ibland känns WK7 som en svårflirtad lyssnare.

När basen mullrar som bäst blir det ännu lite svårare att hojta kommandon till högtalaren, och vi får kämpa för att komma överens med den i en mäss-miljö präglad av lågfrekvent buller. Ingen röststyrd högtalare vi provat hittills levererar perfekta resultat för aktivering, men vi hade gärna sett WK7 göra aningen bättre ifrån sig på den här fronten. Mikrofonerna är för övrigt två till antalet och sitter på högtalarens ovansida. 

OmdömeM3 rekommenderar

För ungefär 2 000 kronor får du en röststyrd högtalare som levererar bättre ljud än vad den blygsamma prislappen skvallrar om. Kostnadsmässigt hamnar den mitt emellan en Google Home och en Sonos One, men ligger närmare den dyrare modellen avseende ljudkvalitet.

WK7 är ett spännande tillskott på den växande marknaden för smarta högtalare, och ett bra köp när den släpps senare denna månad.

Fakta LG Thinq WK7

Testad: November 2018
Tillverkare: LG
Mått: 13,5 x 21 centimeter
Vikt: 1,9 kg
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Ljudformat: Mp3, m4a, wav, ogg, Flac Lossless mfl.
Operativsystem: Android / IOS (för Googles Home-app och egna LG Wi-Fi Speaker)
Mikrofoner: 2 st
Högtalare: 1 kanal, effekt om 30W.
Lansering: Slutet av november (kan köpas på gråimport redan nu hos vissa återförsäljare)
Rek. pris vid svensk lansering: 1990 kronor.
Pris: 2 359 kronor hos Proshop (från Tyskland).

plus

Bra ljud, särskilt basen.
Välbyggd.
Prisvärd.

minus

Hör mindre bra ibland.
Aningen svårplacerad.

Betyg 4 av 5