Testad produkt: D-Link DCS-2802KT
Pris: 4 990 kronor hos CDON (startpaket med två kameror).

Grundkonceptet är riktigt bra, och en orsak till att Netgears Arlo-kameror sålt som smör. Det handlar om en central basstation som kopplas till en eller flera trådlösa (via wifi) ip-kameror som drivs av uppladdningsbart batteri. Allt du behöver göra är helt enkelt att välja en plats där du vill ha din kamera och sedan sätta upp ett magnetfäste. Och ladda kameran när batteriet börjar ta slut, vilket i Netgears fall handlar om två-tre månader.

D-links lösning är extremt lik Netgear när det gäller hårdvaran men kamerorna är en aning tyngre och den specificerade batteritiden bättre. Magnetfästena är kompatibla med varandra, så lika är de båda paketen.

Test D-link Wire-Free Camera Kit
Liksom originalet fäster du D-links kamera på magnetfäste, eller på vilken metallyta som helst.

D-links Wire-Free Camera Kit kommer i en låda där de båda identiska kamerorna redan är parade med den medföljande basstationen. Installationen är riktigt enkel, du registrerar ett konto i appen i din smartphone ochansluter basstationen till din router . Sedan är du igång på några minuter och kan se en livefeed från kamerorna och börja ställa in hur de ska fungera.


Fångade inte cykeltjuven

Vi sätter upp kamerorna utomhus bredvid två stycken Arlo Pro-kameror, för att jämföra D-links lösning med konkurrenten, och det ska komma att bli en riktigt skarp duell. Båda kamerorna testas med olika känslighetsinställningar och bilden från D-linkkamerorna har något snävare vidvinkel än Arlo Pro. I övrigt är den i stort sett identisk med 1080p-upplösning, 24 bilder per sekund och med ir-belysning nattetid. Rörelsesensorerna skiljer dock kamerorna åt, något som ska visa sig tydligt under en stöld.

Ja, du läste rätt. Under testet passar nämligen en person på att stjäla en cykel från undertecknad, precis framför en dubbel uppsättning övervakningskameror. Tjuven i fråga är maskerad och kan därför inte identifieras, men vad som är intressant i sammanhanget är att endast en av kamerorna fångar stölden på film. Och det är inte D-links system.

Test D-link Wire-Free Camera Kit
Arlo Pro 2 fångade tjuven på film, men D-links kamera startade aldrig.

D-link-kameran är inställd på 80 procents känslighet, och riktad rakt mot den cykel som blev stulen. Ändå är det tomt i listan över inspelningar från natten. Vi börjar med att undersöka om vi av misstag råkat inaktivera inspelning nattetid eller gjort någon annan inställning som orsakat missen.

Det visar sig att det handlar om förmågan att fånga upp långsamma rörelser. När vi imiterar tjuvens långsamma rörelser lyckas vi göra samma sak utan att kameran vaknar till liv. När vi drar upp känsligheten till 100 procent blir kameran bättre, men startar även inspelningar när det börjar regna och när vinden får buskar att röra sig.

D-Link DCS-2802KT Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 3489 kr