Senaste uppdateringen (2020-06-23):

Till Sverige 15 september

Vi har väntat. Och väntat. Men nu står det äntligen klart när Disneys streamingtjänst släpps på den svenska marknaden. 15 september är datumet att skriva ned i kalendern för svenska Disney-fans. Då lanseras tjänsten i totalt åtta nya länder, efter ett par månader som kantats av förseningar och allmän osäkerhet.

I Sverige kommer du att få betala 69 kronor i månaden för Disney Plus, skriver företaget i ett pressmeddelande.


Uppdatering (2020-04-09):

50 miljoner

Disney Plus har inte funnits ett halvår än men är redan uppe i 50 miljoner prenumeranter, rapporterar Cnet. Tjänsten släpptes i USA och ett par andra länder i oktober förra året och har nu kommit till fjorton länder inklusive de största europeiska marknaderna, men fortfarande varken till Norden eller Japan där Disney är extremt populärt.

Innan tjänsten lanserades gissade Disney att den kunde nå 60–90 miljoner prenumeranter efter fem år, så 50 miljoner på fem månader får nog ses som en fenomenal start.

Disney har en unik position bland streamingtjänsterna med sin enorma katalog. Till skillnad från till exempel Netflix och nykomlingen Apple behöver företaget inte förlita sig på nya produktioner för att locka tittare.

Uppdatering (2020-03-23):

Förseningar och sänkt videokvalitet för Disney Plus i Europa

I morgon tisdag är det premiär för Disney Plus i ett antal europeiska länder, närmare bestämt Storbritannien, Irland, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien och Spanien.

Nu står det klart att Disney väljer att följa EU:s rekommendation att temporärt sänka bildkvaliteten, detta för att inte internet ska överbelastas nu när många arbetar hemifrån på grund av coronaviruset. Enligt ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters kommer tjänsten att kräva 25 procent mindre bandbredd på grund av förändringarna.

Samtidigt har lanseringen i Frankrike skjutits upp till den 7 april, detta efter en begäran från landets myndigheter.

Enligt planen kommer Disney Plus att lanseras i Sverige och resten av de nordiska länderna någon gång i sommar, men något exakt datum har ännu inte meddelats.

Uppdatering (2020-01-21):

Disney Plus får (nästan) ett svenskt släppdatum

Disneys streamingtjänst lanserades i USA i november, och i samma veva meddelades att tjänsten skulle nå ett gäng europeiska länder den 31 mars. Storbritannien, Frankrike och Tyskland var några av dem, men vi svenskar har fått vänta otåligt på mer information om när Disney Plus kan tänkas nå oss.

Men nu klarnar det lite. Disney Plus-släppet tidigareläggs med en vecka i ovan nämnda länder plus ett gäng andra. Nytt släppdatum är 24 mars. I samma artikel anger man också att Disney Plus når Norden "i sommar". Det vore oerhört överraskande om detta inte inkluderade Sverige. Ett brett lanseringsfönster, men ändå en välkommen fingervisning.

De europapriser som hittills finns tillgängliga landar på 5.99 brittiska pund respektive 6.99 euro per månad. Vad det resulterar i för svenska priser kan vi inte säga exakt, men rimligen landar vi någonstans mellan 70-79 kronor. 


Uppdatering (2020-01-03)

Filmer har redan börjat försvinna från Disney Plus

Det kan upplevas som att Disney äger nära på alla filmlicenser under solen, men det hindrar tydligen inte filmer från att redan börja försvinna från företagets egna streamingtjänst Disney Plus.

Filmerna Dr. Dolittle, Pirates of the Carribean: On Stranger Tides, Ensam Hemma och Ensam Hemma 2 och Scottys Sommar har alla nu plockats bort från tjänsten under början av 2020, utan att Disney själva sagt något om det. Något som först uppmärksammades av användare på Reddit.

Tidigare under 2019 försvann även The Shaggy Dog och Garfield 2: A Tail of Two Kitties från streamingtjänsten.

Disney Plus debuterade 12 november 2019 och har därmed funnits ute i strax över två månader.

Enligt källor till Polygon kan försvinnandena bero på pågående licens-tvister gällande filmerna varför de kan komma att återvända när dessa avslutats.

Bloomberg har även tidigare rapporterat att filmer som Black Panther kommer att försvinna från tjänsten i framtiden och gå till Netflix under 2026.


Uppdatering (2019-11-14)

Varnar för utdaterade stereotyper

Användare av Disneys nya streamingtjänst Disney Plus har uppmärksammat att tjänsten ibland innehåller text-varningar för material som kan innehålla utdaterade kulturella skildringar rapporterar Variety.

Varningen syns i den beskrivande texten till filmer som Dumbo, Aristocats, Lady och Lufsen och Djungelboken.

Disney har tidigare haft liknande varningar på dvd-utgåvorna av sina kortfilmer.

Trots över 500 filmer från företagets katalog innehåller Disney Plus inte heller heller den kontroversiella Song of the South från 1946 som kritiserats starkt för hur den skildrar afroamerikaner. Något som i sig inte är överraskande eftersom Disney aldrig släppt filmen på hemvideo i USA.


Uppdatering (2019-11-12)

Disney Plus släpps i tre första länderna

Från och med idag, tisdag 12 november, kan den som bor i USA, Kanada eller Nederländerna nu få tillgång till streamingtjänsten Disney Plus.

I samband med det har flera av tjänstens exklusiva serier också fått premiär, så som den påkostade nya Star Wars-serien The Mandalorian.

Det är fortfarande oklart när Disney Plus kommer dyka upp i Sverige.

Nästa lanseringsvåg för europeiska länder är just nu satt först till den 31 mars 2020 när Disney Plus kommer till Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland.


Uppdatering (2019-11-08):

Fler europeiska länder först i vår – Sverige ingår inte

Disney Plus släpps i USA, Kanada och Nederländerna 12 november. Därefter följer Australien och Nya Zeeland 19 november, vilket hade fått en del att tro att den internationella utrullningen kunde gå lite snabbare än de två år som Disney först utlovade.

Nu har företaget dock avslöjat att nästa lanseringsvåg blir först 31 mars 2020, då streamingtjänsten släpps i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Irland och Tyskland.

Till skillnad från Apple som kan lansera sin streamingtjänst i hela världen samtidigt eftersom allt innehåll är nytt måste Disney köpa eller på annat sätt få loss rättigheterna att strömma sina filmer och serier, med undantag för nyproducerat material som The Mandalorian.

Disney påpekar också att innehållet på tjänsten kommer skilja sig åt från land till land.


Uppdatering (2019-10-24):

Du får ha kvar nedladdade Disney Plus-filmer även om de försvinner

I november har Disney Plus premiär i USA. I tisdags kom företagets vd Bob Iger till Vanity Fairs New Establishment Summit och avslöjade en del ny information om tjänsten, skriver Cnet.

På grund av tidigare licensavtal kommer Disney inte kunna visa alla sina filmer från samtliga dotterbolag. I vissa perioder kommer en del material försvinna, till exempel ett antal filmer lanserade mellan 2016 och 2018 som kommer flytta till Netflix 2025.

Vad Bob Iger avslöjade på konferensen var att prenumeranter som har laddat ner en film för att se offline kommer kunna göra det så länge de prenumererar, oavsett om filmen i fråga har försvunnit från streamingkatalogen. Kunder kan alltså teoretiskt sett hämta hela Disneys katalog och fortsätta se vad de vill så länge de pröjsar 70 kronor i månaden till Disney.

När Disney Plus lanseras i Sverige har vi ännu inte fått nys om.


Uppdatering (2019-10-20):

Se den 3 timmar långa trailern för Disney Plus

Den 12 november är det premiär för Disney Plus, den nya videotjänsten som ska ta upp kampen med Netflix om tittarnas gunst.

Är du nyfiken på vilket innehåll som erbjuds kan du ta del av nedanstående trailer på 3 timmar och 18 minuter (ja, du läste rätt). Här får vi se klipp på i stort sett allt som erbjuds på tjänsten, från Snövit och de sju dvärgarna till Star Wars-serien The Mandalorian:

En lista över alla klipp som ingår i den rekordlånga trailern finns att ta del av på Twitter.


Uppdatering (2019-09-13):

Beta släppt i Nederländerna

Alla som bor i Nederländerna kan nu registrera sig för att få ett konto på Disney Plus, streamingtjänsten som snart ska samla alla Disney-, Pixar-, Marvel- och Star Wars-filmer, National Geographic, samt vad det lider 20th Century Fox filmer och serier.

Nederländerna är ett av tre länder där tjänsten kommer lanseras 12 november, de andra två är USA och Kanada. Genom att betatesta i landet kan Disney hårdtesta sina servrar utan att släppa in allt för många användare. Nederländerna har dessutom betydligt bättre utbyggt bredbandsnät än Kanada och USA.

The Verge har testat tjänsten och skriver att apparna för bland annat Iphone, Android och Apple TV är buggfria och fungerar bra. Förutom appar kan du titta via webbläsare men kan då inte ladda ner avsnitt och filmer för att se offline.

Sajten skriver att 18 Marvel-filmer, alla utom Avengers Endgame och Captain Marvel, ingår i betan. Det gör också samtliga släppta Star Wars-filmer, alla klassiska och moderna tecknade Disney-långfilmer, och mycket annat. Star Wars-serien The Mandalorian ingår däremot föga förvånande inte.


Uppdatering (2019-08-25):

Här är första trailern för The Mandalorian

I samband med D23 Expo i Anaheim, Kalifornien har Disney nu visat den allra första, hela trailern för sin kommande Star Wars-serie The Mandalorian, vilket Tech Crunch var först att rapportera.

Inte mycket är känt om serien, men den ska äga rum runt fem år efter Jedins återkomst. Intresse råder det dock inte brist på, i skrivande stund har trailern samlat ihop långt över nio miljoner visningar på Youtube.

Disney Plus lanseras i USA, Kanada och Nederländerna den 12 november, och The Mandalorian ska finnas på tjänsten från start. Disney ska dock nöja sig med att släppa ett nytt avsnitt i veckan av The Mandalorian.

När Disney Plus kommer till Sverige är inte känt i dagsläget.


Uppdatering 2019-08-24:

Disney berättar mer om Plus

I samband med D23 Expo i Anaheim har Disney presenterat fler detaljer gällande den kommande videotjänsten Disney Plus.

Vid start kommer Disney Plus att erbjuda fler än 500 filmer och 7 500 avsnitt av tv-serier, däribland det mesta från Disney och Pixar. Till skillnad från Netflix kommer man att nöja sig med ett avsnitt per vecka av nya serier, till exempel The Mandalorian som utspelar sig i Star Wars-världen. Vi får även se en ny serie om Obi-Wan Kenobi med Ewan McGregor i huvudrollen.

Utöver Star Wars är Marvel ett av de största dragplåstren och på den fronten får vi se nya tv-serier som Ms Marvel, She Hulk och Moon Knight.

Prislappen för Disney Plus hamnar på 6,99 dollar per månad, vilket motsvarar 67 svenska kronor. För den summan får du möjlighet att strömma till fyra enheter samtidigt. Värt att påpeka är att det inte utgår någon extra kostnad för 4k-innehåll.

Disney Plus kommer att lanseras i USA, Kanada och Nederländerna den 12 november, sedan kommer tjänsten till Australien och Nya Zeeland en vecka senare. När tjänsten kommer till Sverige är i skrivande stund oklart, men förhoppningsvis dröjer det inte alltför lång tid.

Det här är enheterna som stöds från start:

  • Apple TV
  • Android
  • Android TV
  • Chromecast
  • Ipad
  • Iphone
  • Playstation 4
  • Roku 
  • Roku TV
  • Xbox One

Dessutom kommer det bli möjligt att komma åt Disney Plus via en modern webbläsare, så det går alltså bra att titta även på datorn. Anmärkningsvärt är att stöd för Amazon Fire och Amazon Fire TV saknas, men det dyker antagligen upp så småningom.


Tidigare: 

Disney presenterar sin streamingtjänst

Nu har Disney presenterat sin kommande streamingtjänst Disney Plus, och avslöjat såväl vad den kommer innehålla som när den släpps och hur mycket den kommer kosta.

Tjänsten samlar som väntat alla Disneys egna serier och filmer från de många dotterbolagen och studiorna. Från Disney Animation Studios med de klassiska tecknade filmerna till Pixar, Marvel, Lucasfilm (Star Wars), National Geographic och nyligen förvärvade 20th Century Fox.

Ett antal nya serier och filmer ska ackompanjera tjänsten, till exempel Wandavision med Elizabeth Olsen och Paul Bettany (figurerna Scarlet Witch och Vision från Avengers-filmerna) och The World According to Jeff Goldblum där skådespelaren utforskar vardagsföremål. Sedan tidigare känner vi till att det blir flera Star Wars-serier, en serie om Loki med Tom Hiddleston i huvudrollen och diverse andra serier.

Från 20th Century Fox kommer bland annat alla avsnitt av The Simpsons och filmer som Sound of Music och The Princess Bride.

Disney Plus kommer släpps för allt från mobiler och datorer till smarta tv-apparater och mediaspelare, med stöd för upp till 4k-upplösning och hdr. En stor del av innehåller ska också gå att ladda ner för offline-visning.

Disney planerar att ha tjänsten tillgänglig i mer eller mindre hela världen inom två år.

Disney Pixar - Collection Digibook Pris vid test: 750 kr.

Bästa pris just nu: 449 kr