Testad tjänst: Disney Plus
Pris: 89 kronor i månaden

Disney Plus har nu funnits tillgängligt i över ett halvår för svenska användare, och mycket har hänt efter den initiala lanseringen. Utbudet har utökats rejält med filmer och serier under kategorin Star samt några välkomna nytillskott i form av exklusiva serier.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Disney Plus har gått från en nischad nörd- och barnfamiljstjänst till att bredda utbudet till en större publik. Genom att dundra på med den ena, exklusiva storproduktionen efter den andra knappar tjänsten in på konkurrenterna och knuffar till och med ned Viaplay från vår andraplats. Addera sedan stödet för högre upplösning på bild- och ljud än de flesta andra tjänster i samma prisklass och vi börjar få svårt att se några egentliga nackdelar med Disney Plus.

Positivt

  • Generös enhetsgräns för priset
  • Stöd för hdr, 4k och Dolby Atmos
  • Smidigt gränssnitt
  • Sitter på några riktigt bra, exklusiva guldkorn

Negativt

  • Har inte samtliga titlar från de olika studiorna
  • Behöver bygga på resten av sitt utbud något innan det blir en riktig all round-tjänst
  • Inga kurerade, personifierade rekommendationer

Det var i början av året som Disney meddelade att de utökar sitt utbud med en Star-kategori. Här finns allt möjligt, från äldre, kritikerrosade filmer till kultförklarade serier. Det mesta har några år på nacken och de nyproducerade serierna, som lanserades i den nya kategorin, har fått ett minst sagt svalt mottagande.
Disney Plus Star
Under nya kategorin Star hittar vi filmer som Avatar, Shape of Water och serier som The Walking Dead och Greys Anatomy.
M3 rekommenderar

Disney har legat i för att uppdatera sin tjänst med mer nytt, exklusivt material. De största snackisarna är de nya serierna inom Marvel-universumet, Wandavision och The Falcon and The Winter Soldier. Det visar sig att Disney inte har några problem att lägga lika mycket krut på en serie som en Avengers-rulle.

Läs också: ALLT du kan streama på Disney Plus just nu

Och mer är på väg! Både Loki från Thor och Obi-Wan från Star Wars kommer att få egna serier med originalskådespelarna i huvudrollerna, bara för att nämna ett par exempel. Efter det varma mottagandet av de tidigare, exklusiva serierna inom respektive universum är förhoppningarna höga.

Fortsatt rimlig, om än högre, prislapp

Med det nya utbudet har även en prisökning tillkommit. Från 69 kronor i månaden får du nu betala 89 kronor för ett abonnemang, som kan användas på upp till 10 enheter totalt, varav fyra av dem samtidigt. Det här kan jämföras med till exempel Netflix, där deras abonnemang med samma pris enbart har tillgång till full hd-upplösning och streaming på upp till två enheter samtidigt. Hos Disney däremot är det ett och samma abonnemang som gäller, där 4k, hdr och Dolby Atmos-stöd ingår.

Missa inte: Serier och filmer vi ser fram emot på Disney Plus

Disney Plus har inte ändrat gränssnittet nämnvärt, såvitt vi kan se, på någon av plattformarna vi testat tjänsten på. Användarupplevelsen är fortfarande trevlig och under tiden vi testar tjänsten stöter vi inte på några buggar. Det är lätt att komma igång och återuppta tittandet av en film eller serie när vi växlar mellan enheterna.

Nästan i mål

Vi kan lugnt konstatera att Disney tar stormsteg framåt på streamingmarknaden. De har gått från att erbjuda ett nischat innehåll till att bli ett streamingalternativ för många. Så varför är då Netflix fortfarande vara kvar på förstaplatsen som bästa streamingtjänst i vår jämförelse?

För det första har Netflix lyckats producera ett helt annat lokalt utbud under alla sina år på streamingmarknaden, något som är svårslaget för en nykläckt tjänst som Disney Plus. Numera producerar Netflix konstant nya serier och filmer från världens alla hörn, inklusive Sverige. Inte nog med det, materialet håller dessutom riktigt bra kvalitet. Ett färskt exempel på detta är till exempel Snabba Cash-serien, som inte bara tog Sverige utan hela världen med storm.

Utöver det har Netflix även filat på sina algoritmer och lärt känna användarna, så de inte behöver skrolla igenom hela biblioteket för att hitta något att se. Istället presenteras pricksäkert just det du kan tänkas vara intresserad av redan på förstasidan.

Disney Plus
Mer individanpassade element än så här går inte att hitta på Disney Plus förstasida.

Här har Disney en del att jobba på. Deras förstasida erbjuder knappt några kurerade förslag anpassade efter användaren. Vi ser fram emot att se om Disney lyckas utöka sitt utbud och sina algoritmer i framtiden, samtidigt som de håller prisnivån lägre än konkurrenterna.

Fakta

Testad: Maj 2021
Mer info: Disneyplus.com
Upplösningar: Upp till 4k, hdr
Ljud: Upp till Dolby Atmos
Plattform: Webbläsare, IOS, Android, Apple TV, Chromecast, Playstation, Xbox, Android TV, Samsung TV, LG TV
Funktioner: Material kan laddas ner offline
Pris: 89 kronor i månaden

Betyg: 4 av 5