Nu har Disney Plus, nästan ett år efter att ha lanserats första gången internationellt, äntligen kommit till Sverige.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Disney Plus har onekligen potential, med stort utbud av 4k-material och intressant framtida innehåll. Men med det utbud som erbjuds just nu är det ingen brådska att skaffa en prenumeration, så vida du inte är ett dedikerat fan av någon av serierna. Om några månader när biblioteket fyllts på med nya titlar från Marvel och Star Wars kan vi absolut tänka oss att Disney Plus är mer än värt den blygsamma månadskostnaden.
 

Positivt

  • Generös enhetsgräns
  • Hdr, 4k och Dolby Atmos
  • Billigt
  • Smidigt gränssnitt
     

Negativt

  • Tunt, exklusivt utbud för tillfället
  • Har inte samtliga titlar från de olika studiorna
  • En del original har inte fått svensk undertext än
  • Erbjuder inte premiärvisning av biofilmer till extra kostnad i nuläget

Testad tjänst: Disney Plus
Pris: 69 kronor i månaden.

Här samlas förutom Disneys egna alster även material från Marvel, Pixar, Star Wars och National Geographic, samt ett antal titlar från 20th Century Studios. Utöver det har man även så smått börjat utöka sin katalog med egenproducerade titlar, kanske mest omtalad av alla Star Wars-serien Mandalorian.

Läs också: ALLT du kan streama på Disney Plus just nu

Ett abonnemang kostar 69 kronor i månaden och kan användas på upp till tio olika enheter. Vi kan skapa upp till 10 profiler och för yngre tittare kan vi skapa en anpassad profil med barnvänligt gränssnitt och utbud. Vi kan ladda ner material offline på samtliga tio enheter, och streama på fyra av dem samtidigt. Med tanke på den relativt låga kostnaden och höga enhetsbegränsningen är Disney en av de mest generösa tjänsterna i testet.

Disney Plus
För famijer finns barnanpassade profiler att tillgå.

Disney Plus har ett trevligt och användarvänligt gränssnitt som går att använda på de flesta plattformar. Under tiden vi testar tjänsten stöter vi inte på några buggar och det är lätt att komma igång och återuppta tittandet av en film eller serie när vi växlar mellan enheterna. Disney Plus är den tjänst i testet som tillsammans med Apple TV Plus erbjuder störst utbud av material i 4k-upplösning, med Dolby Atmos-ljud och hdr.

Superhjältar och animerat

Disney Plus är något himmelriket för barn och nördar. Här finns nästan alla Marvel-filmer, det vill säga Avengers och X-men, hela Star Wars-biblioteket och såklart de absolut populäraste animerade och tecknade filmerna från Disney och Pixar. Till det här har Disney även erbjudit extramaterial, såsom intervjuer med skådespelarna och borttagna scener, till flera av titlarna.

Och det är bara i filmväg. När det kommer till serier finns här hela Disney Channels utbud – något som kan göra vilken 00-talist som helst nostalgisk – och naturdokumentärer från Natural Geographic.

Star Wars
På Disney Plus kan vi ta del av hela Skywalker-sagan samt spinoffs och animerade serier från Star Wars-universumet.

Men det är långt ifrån ett komplett bibliotek av titlar från nämnda studios som erbjuds på tjänsten. Disney verkar vilja förbehålla sig rätten att sälja licensen för vissa filmer till andra streamingtjänster. Till exempel finns ingen av Spider-Man-filmerna att se, eller X-men-spinoffen Logan.

Internationellt kan tittare mot en tilläggssumma streama biofilm via Disney Plus, nu senast den nya live action-versionen av Mulan. Det här kommer inte finnas tillgängligt på Disney Plus och vi har inte fått något besked om det finns några planer att introducera det här i Sverige inom en snar framtid. Istället får svenska tittare vänta till december för att se Mulan på streamingtjänsten, då utan extra kostnad.

Har potential, men ingen måste ha-tjänst än

När det kommer till exklusivt producerat material till streamingtjänsten för tillfället inte hunnit utöka sitt bibliotek särskilt mycket. En stor del är ingenting vi skulle betala extra för, men av det sevärda som har släppts, som Mandalorian, Beyoncés Black is King och Hamilton-musikalen, håller fantastiskt hög kvalitet. Värt att nämna är att vissa av dessa däremot inte hunnit få svensk text än.

Flera lovande titlar är på väg, kanske mest omtalande är de kommande serierna inom Star Wars- och Marvel-universumet. Både Loki från Thor och Obi-Wan från Star Wars kommer få egna serier med originalskådespelarna i huvudrollerna, bara för att nämna ett par exempel.

Missa inte: Serier och filmer vi ser fram emot på Disney Plus

Men just nu är utbudet på Disney Plus därför för tillfället något tunt. Vi tittar snabbt igenom det exklusiva materialet, och det är helt enkelt inte tillräckligt för att vi ska känna att det är värt att betala för längre än vår initiala månad.

Fakta

Testad: September 2020
Mer info: Disneyplus.com
Upplösningar: Upp till 4k, hdr.
Ljud: Upp till Dolby Atmos.
Plattform: Webbläsare, IOS, Android, Apple TV, Chromecast, Playstation 4, Xbox One, Android TV, Samsung TV, LG TV.
Funktioner: Material kan laddas ner offline
Pris: 69 kronor i månaden.

Betyg: 4 av 5

Disney Pixar - Collection Digibook Pris vid test: 750 kr.

Bästa pris just nu: 699 kr