Google Assistent är fortfarande relativt nylanserad i Sverige och har börjat hitta in i svenskarnas hem i form av de Home-högtalare som redan säljs i butikerna. Utöver Google själva har även ett gäng andra högtalartillverkare hoppat på röstassistent-tåget och valt att bygga in Google Assistent i sina produkter. Dessa har sedan sålts på marknader där Assistent rullats ut – och nu vänds blickarna mot Sverige.

JBL, som ägs av Harman Kardon, är en av dem. Tillverkarens serie med Link-högtalare erbjuder flera fördelar gentemot Googles egna högtalare – som vattentäthet, batteridrift och mer avancerat ljud – för en högre prislapp. Förra veckan anordnades ett lanseringsevenemang där vi var på plats för att spana in JBL-nyheterna.

Test: Härligt ljud med grym bas i LG:s smarta högtalare

I produktlinjen hittar vi de mindre JBL Link 10 och 20 tillsammans med mer storväxta Google Home Max-utmanarna Link 300 och 500. Eftersom Max-modellen av Google Home inte säljs i Sverige kan de två sistnämnda bli extra relevanta alternativ på våra breddgrader.

Det blir alltså totalt fyra olika JBL Link-modeller att välja bland beroende på vilken funktionalitet du är ute efter: Bärbarhet eller bästa möjliga ljud?

Från lanseringen fick vi med oss ett exemplar av allround-pjäsen JBL Link 20, som på drygt 2000 kronor blir en dryg femhundralapp dyrare än "vanliga" Google Home. Vi är mitt uppe i testandet och publicerar en text om högtalaren senare i veckan. Ännu längre fram på tidshorisonten väntar en "testguide" med de Google Assistent-kompatibla högtalare som för närvarande går att få tag på i Sverige. Stay tuned!