Att köpa en TV handlar inte bara om att det ska vara bra bild, speciellt inte i premiumsegmentet. Då ska du som kund förvänta dig både den allra bästa bildkvaliteten och det bästa ljudet, för filmupplevelsen påverkas lika mycket av det du hör som det du ser.

Idag väljer också många bort att ha ett separat ljudsystem. Man vill ha det snyggt och minimalistiskt hemma, och det är svårt att förena med skrymmande externa system med tillhörande sladdhärvor. Då gäller det att TV-apparaterna möter upp efterfrågan på bra ljud – och det är inte helt enkelt i en platt-TV.

En ny partner

För att lösa utmaningen har Philips valt att samarbeta med den välrenommerade hifi-tillverkaren Bowers & Wilkins.
– Vi valde Bowers & Wilkins eftersom vi behövde en partner som redan hade bevisat att de kan det här med ljud. De utgjorde ett naturligt val eftersom de är marknadsledande, säger Rod White, chefsdesigner hos Philips TV.

Philips

Bowers & Wilkins är berömda för sina ljudlösningar och ligger bakom en lång rad populära produkter. Högtalarserierna 800 och Nautilus är troligen de mest välkända, men de har vunnit utmärkelser för en stor mängd produkter även utanför dessa serier.

Läs mer om modellen Philips OLED+ 903

Litet utrymme för stort ljud

Att Philips valde att samarbeta med just Bowers & Wilkins är med andra ord inte så konstigt, och ljudföretaget tyckte att utmaningen var minst lika rolig.
– Vi tog oss an utmaningen helhjärtat. För trots att vi har arbetat mycket med ljud i små utrymmen var detta något helt nytt för oss, säger Andy Kerr, marknadsansvarig hos Bowers & Wilkins, och fortsätter:
– Det svåra med att utveckla bra ljud i TV-apparater är att de är så extremt tunna att det är svårt att hitta plats för högtalarna. Därför fick vi tänka om och komma på nya lösningar.

Här kan du se en kort film om samarbetet:

 

Inte bara en TV

Han berättar att de byggde helt nya konstruktioner för att uppnå det hifi-ljud de eftersträvade. De nya drivenheterna för mellanregister och diskant placerade de i underkant på modellen OLED+ 903, och den nya basenheten placerades på baksidan. Dessutom gjordes en del mjukvaruförändringar avseende DSP och EQ
– För lyssnarna som inte är vana vid hifi-ljud kommer upplevelsen kanske att bli lite chockartad, på ett positivt sätt. Ljudet är så pass bra att även den kräsna kommer att överväga att välja bort inköp av ett dedikerat ljudsystem. På många sätt är den här TV:n en helt ny produktkategori. Den är en kombinerad ljud- och videoanläggning, inte bara en TV, säger Andy Kerr.

Läs mer om Philips OLED+ 903