I en spelvärld som alltför ofta präglas av hat och trakasserier och fokus på kön snarare än prestation, ska den nya ligan ge en bättre miljö åt kvinnliga League of Legends- och Counter-Strike-spelare. Bakom den nya e-sportligan står spelplattformen Challengermode samt e-sportföreningen Female Legends.

– För oss är det en självklarhet att skapa förutsättningar för unga tjejer att spela, socialisera och tävla i en hatfri och jämlik miljö säger Johan Bengtsson, säljchef på Challengermode, i ett pressmeddelande.

Det långsiktiga målet ska dock vara att ligan inte alls ska behövas i framtiden.

– Vi jobbar ständigt med att e-sporten ska bli mer inkluderande och jämställd, säger Olivia Mattsson, turneringsansvarig hos Female Legends. Precis som med vårt e-sportcommunity har vi samma målsättning för denna liga, att den ska avveckla sig själv och i framtiden inte behöva finnas.

Tidigt nästa år är det som sagt skarpt läge, och innan dess kommer två förkval att genomföras för att plocka fram de bästa spelarna och placera dem i olika divisioner. Det lag som sedan vinner första säsongen kan se fram emot en prispott på 50 000 kronor.