Amazon Alexa eller Google Assistent? Frågan har hittills delat in högtalartillverkarna i två läger, och den förstnämnda, röststyrda assistenten har ett klart övertag sett till antalet kompatibla enheter. JBL har dock sällat sig till Google-skaran – hela fyra av företagets högtalare kommer till Sverige, som nyligen fått tillgång till en svenskspråkig version av Google Assistent. Utöver Googles egna Home-högtalare är det fortfarande ganska klent med alternativ för den som vill röststyra hemmet på svenska.

JBL Link 20 är en röststyrd allroundhögtalare med saftigare prislapp än en Google Home – men också fördelar som inbyggt batteri och vattentäthet. Även ljudet får förmodas vara bättre i den här 2 000-kronorsmodellen, men den saken kommer vi till längre ned i artikeln.

Fler smarta högtalare:
Test: Så bra är Google Home
Test: LG WK7
 grym bas i LGs smarta högtalare

Design: Enkel men välbyggd

Den som använt en JBL-högtalare tidigare kommer omedelbart att känna igen den tygklädda, avrundade och stryktåliga design som även präglar Link 20. Med sina 21,8 centimeter är den betydligt högre än en Google Home (drygt 14 cm hög), men omfånget är något mer slimmat och högtalaren ger ett mer avlångt intryck än Google-högtalaren. Med en vikt på dryga kilot är det fullt möjligt att plocka med sig Link 20 i ena handen, vilket ju också är tanken med högtalarens inbyggda batteri.

Till skillnad från vissa andra smarta högtalare är Link 20 försedd med fysiska knappar i stället för touchkontroller. På ovansidan sitter knappar för volym, play/pause, bluetooth-parkoppling och en dedikerad knapp med vilken du kommer åt Google Assistent på analog väg. På enhetens baksida finns en knapp för att stänga av och sätta på högtalaren och en för att sätta de två toppmonterade mikrofonerna på paus.

JBL Link 20
JBL Link 20 klarar vårt duschprov med bravur.

Link 20 är snygg, solid och välbyggd på alla sätt, och därtill kommer en vattentäthet på ipx7. Just den beteckningen innebär att du kan sänka ned högtalaren i meterdjupt vatten i upp till 30 minuter. Det är naturligtvis inget du lär göra, men den som gillar att lyssna på musik i badrummet har sitt på det torra med den här högtalaren.

Ljud: Balanserat och snällt

För en dryg vecka sedan testade vi LG:s Google-högtalare WK7 och imponerades av dess kraftfulla ljudbild och dova basregister. I Link 20 låter det annorlunda; ljudet känns mer välbalanserat och en viss avsaknad av djup bas gör sig istället påmind. Inte så att det irriterar, men mycket vill som bekant ha mer.

Högtalaren har en uteffekt om 2x10 w och de två elementen sitter placerade på höger och vänster sida. Här får vi med andra ord ett mer stereoaktigt ljud som gör det lättare att fylla ett rum på lägre volymer än vad som är fallet med en enda, framåtriktad högtalare. Link 20 presterar inte klockrent med ljudet rejält uppskruvat, och en del distortion kan uppstå i mellanregistret.

JBL Link 20
På baksidan kan du stänga av mikrofonerna eller hela enheten. Lysdioderna ovanför på-knappen indikerar batterinivå vid uppstart.

För sin storlek presterar dock Link 20 förvånansvärt bra. Här får du bättre, renare och mer detaljerat ljud än i en Google Home, och det vidare ljudomfånget gör enheten precis så lättplacerad som en trådlös högtalare behöver vara för att bli relevant. Batteritiden är angedd till maximalt tio timmars musikspelning, men denna lär variera kraftigt beroende på hur högt du lyssnar. Du som vill slippa tänka på batteriet kan i stället koppla in usb-adaptern i valfritt vägguttag och köra den vägen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

JBL Link 20 Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr