Installation och Assistent-funktionalitet

Link 20 är precis lika enkel att komma igång med som övriga Google Assistent-högtalare vi testat. Förutsett att du redan har Googles Home-app behöver du bara plugga in högtalaren, sätta på den och sedan lägga till den manuellt i Googles gränssnitt. Vi hittar högtalaren utan problem vid första försöket och är igång med musikuppspelningen på några minuter. Vi har heller inga bekymmer med att skapa en högtalargrupp med en annan smart högtalare som placerats i ett annat rum för multiroom-ljud.

Vad som däremot kan skilja sig åt mellan de olika Assistent-högtalarna är hur bra våra röstkommandon registreras. Link 20 är liksom de flesta konkurrenterna utrustad med två mikrofoner som är bra på att lystra till våra "Hej, Google" och påföljande kommandon. Riktigt lika vass som Google Home är den dock inte, och redan vid mellanhög musikuppspelning får vi skrika till då och då. Kommandon registreras och följs upp precis så rappt som vi kunde önska.

JBL Link 20

I övrigt fungerar Google Assistent precis likadant i alla kompatibla högtalare. Vi sköter film- och musikuppspelning, belysning och allehanda småfunktioner med rösten och för det mesta fungerar det smidigt. Tar du med dig högtalaren hemifrån och sköter musiken via bluetooth får du dock klara dig utan Assistent, vilket inte är så konstigt eftersom funktionen kräver en wifi-anslutning. Här uppstår också viss frustration över den långsamma uppstartstiden om cirka 30 sekunder. För att spara batteri (antar vi) stänger högtalaren av sig själv efter en stund när ingenting spelas. Inget problem när du är ansluten till elnätet, men på vift får du räkna med en del väntepauser.

Omdöme

Link 20 är tveklöst det mest flexibla alternativet bland den tunna skara Assistent-högtalare som finns i Sverige för tillfället. Du kan placera den i hemmet eller bära den med dig – den tåliga byggkvalitén gör att högtalaren klarar de allra flesta scenarion. JBL kompromissar inte heller nämnvärt med ljudet, och för 2 000 kronor får du en riktigt mångsidig, välljudande kompis som fungerar såväl till vardag som fest.

Läs även: Så bra är Google Home

Fakta JBL Link 20M3 rekommenderar

Testad: November 2018
Tillverkare: JBL
Mått: 9,3 x 21,8 centimeter
Vikt: 950 g
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Ljudformat: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus
Operativsystem: Android / IOS (för Googles Home-app)
Mikrofoner: 2 st
Högtalare: 2 kanaler x 10 w
Lansering: Ute nu
Rek. ris: Cirka 2 000 kronor
Pris: 1 790 kronor hos Dustinhome.

plus

Väldigt mångsidig och medtagbar.
Snygg och stryktålig design.
Ljudet är inte alls pjåkigt.

minus

Sämre på högljudd rockmusik.
Lång uppstartstid.

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

JBL Link 20 Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr