Nintendo var först ut med Classic Mini: Nintendo Entertainment System, som sålde slut på nolltid och har lett till en trend med miniversioner av klassiska spelkonsoler. Företaget har även släppt en miniversion av Super NES och nyligen lanserade Sony Playstation Classic. Atari har också hoppat på tåget med Atari VCS, en produkt som passar även i kräsna användares vardagsrum.

C64 Mini: Charmiga retromaskinen når inte hela vägen

Mer otippad är en ny produkt kallad PC Classic som nu har lanserats av ett företag kallat Unit-e som tidigare bland annat har gjort en gigantisk handkontroll i form av ett soffbord.

PC Classic är en modern mini-dator med ett specialanpassat Linux-system som kör klassiska DOS-spel à la Doom, Commander Keen och Jill of the Jungle. Minst 30 spel kommer ingå enligt företaget, men någon lista finns inte än. Styr gör du med en handkontroll, joystick eller tangentbord beroende på spel.

Själva konsolens design är tagen från ”klassiska” 80-talsdatorer: Beige plast och en form som ser ut att ha tagits fram av samma person som skrev den invecklade tekniska manualen. Med tanke på att du kan spela samma spel på vilken vanlig pc som helst, medan Nintendos och Sonys konsoler har unika spel som inte går att (lagligt) spela på andra sätt, är det också svårt att avgöra hur stor marknaden för konsolen kan vara.