Under torsdagskvällen slog det ner som en liten bomb i spelvärlden: Sony kommer inte hålla sin traditionsenliga presskonferens under E3 nästa år, och faktiskt inte närvara på mässan alls. För Playstation 4 innebär det inte särskilt mycket, Sony visade redan på årets presskonferens att man inte hade mycket att nytt på gång till den konsolen, och att köra på med ytterligare en E3-konferens på Playstation 4-temat hade inte gynnat någon. Det finns ju bara så många Death Stranding-trailers att rulla ut.

E3 hade varit ett perfekt tillfälle att hajpa upp Playstation 5-lanseringen rejält.

Den stora grejen här är istället att vi nu mer eller mindre kan slå fast att Playstation 5 kommer att släppas 2020, förmodligen till hösten. Rykten har gått att konsolen ska lanseras redan nästa vinter, men om det någonsin låg någon sanning i det fanns det ju ingen anledning alls för Sony att ställa in sin konferens. E3 hade snarare varit ett perfekt tillfälle att hajpa upp Playstation 5-lanseringen rejält.

Första testet: Vi kollar in retrokonsolen Playstation Classic

Att Playstation 5 skulle dröja ännu längre än 2020 känns också osannolikt. I sådana fall hade Sony behövt lägga krut på årets E3-konferens, som ju som bekant var närmast tom på nyheter, och man hade varit tvungna att under nästa sommar visa upp vad som är på gång till Playstation 4, för att inte riskera tappad försäljning.

Ett annat alternativ vore om Sony istället höll ett eget event nästa år och därför skippade E3, men inte heller det låter särskilt troligt. Vad skulle man vinna på det? Då hade det snarare varit bättre att satsa på eget event utöver E3, på samma sätt som Sony gjorde när Playstation 4 avslöjades.

En 2020-lansering är så klart logisk på många sätt. Playstation 4 går fortsatt bra och har en knippe stortitlar kvar att klämma ur sig, med Naughty Dogs efterlängtade The Last of Us: Part II i täten. Nu har Sony gott om tid att vinka adjöss till ytterligare en framgångsrik konsol, och samtidigt förbereda arvtagaren på bästa sätt. Vi kan nog räkna med att några av de utannonserade Playstation 4-spelen även lanseras till Playstation 5. Dessutom lär Playstation 4 kunna leva gott under hela nästa år, och förmodligen en bra bit in på 2020.

Om nu inte nästa Xbox helt oväntat presenteras i juni lär 2019 års upplaga bli den svagaste på flera år.

För E3-mässan som helhet är Sonys frånvaro kanske inte ett dråpslag, däremot går det att återigen ställa sig frågan hur relevant mässan egentligen är i dagens spelklimat. Fler och fler spelutgivare har insett att det är en bättre idé att anordna egna event – några gör det vid sidan av E3, andra struntar helt i att närvara på mässan. Den trenden har varit tydlig under flera år.

Om nu inte nästa Xbox helt oväntat presenteras i juni lär 2019 års upplaga bli den svagaste på flera år. Å andra sidan fick Microsoft precis öppet mål för att sno åt sig all publicitet.