Testad produkt: Huawei Watch GT
Pris: 2 590 kronor hos Webhallen.

Huawei Watch ser ut och beter sig på många sätt som en vanlig smartklocka i stil med Samsung Galaxy Watch eller Huaweis tidigare smartklockor. Men den skiljer sig från dessa på en del vikitga punkter.

Vad som är gemensamt är lätt att se. Den har klassisk design med rund urtavla som rymmer en snygg och högupplöst amoled-skärm med god ljusstyrka. Den har boett i stål, läderarmband med standardfattning som går att byta ut, två knappar på ena sidan samt pekskärmskontroll.

Rejäl men inte otympllig

Det är inte den nättaste klocka vi sett, men samtidigt långt ifrån den största och tyngsta. Den sitter bekvämt med det medföljande armbandet och sticker inte ut, trots en optisk pulsmätare på undersidan samt ytkontakter för batteriladdning i en liten puckel som gör den någon extra millimeter tjock.

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT har en handfull urtavlor.

Den är stöttålig och vattentät, synkar data med mobilen via bluetooth, har inbyggd gps och ett gäng sensorer som accelerometer för stegmätning, gyro, barometer för höjddetektering och ambient ljussensor.

Vad som skiljer den från andra smartklockor märks först när vi använder den. Watch GT har en betydligt klenare processor och mindre minne än andra smartklockor. Huawei har här valt att köra sitt eget extremt nerskalade operativsystem Lite OS, och det finns ingen möjlighet att ladda hem extra appar.

Hårdvaran är designad för att kunna köra precis dessa och inga andra, och de inbyggda apparna är inte direkt prestandakrävande. Därför finns det knappt något extra minne, det hundratal megabyte som finns lediga är till för att lagra meddelanden och mätdata innan de synkas upp med din mobil.

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT har snygga och tydliga aktivitetsloggar av olika slag.

Mest för träning

För att koppla samman Watch GT med en mobil laddar du hem appen Huawei Health, som finns till Android och IOS. Det ger en indikation på vad du kan göra med klockan, tre av fyra appar har med aktivitet och träning att göra.

Det finns en Workout-app som dessutom går att nå med snabbtryck på en av knapparna. I den finns det tio färdiga träningsprogram för olika aktiviteter, till exempel för löpning, simning, cykling, och klättring, samt ett alternativ som du kan detaljstyra själv. Utöver det finns det också mindre separata hälsorelaterade appar, som en sömnövervakare, en pulsmätare och en allmän logg över din dagliga aktivitet.

Utöver dessa får vi en enkel väderapp, en kompass, ett stoppur, en larmklocka, en ficklampa, och en app för meddelanden – som bara visar samma kortfattade rubriker som mottagna notifikationer från mobilen (det finns inga möjligheter att läsa kompletta meddelanden eller svara på dem). Slutligen finns en Find My Phone-funktion som får telefonen att spela upp en ringsignal om den är inom bluetooth-räckhåll.

Huawei Watch GT
Notifikationer dyker upp i en lista som vi hittar genom att svepa uppåt på skärmen. Det enda vi får är rubriker. Om det är e-post, Messenger-meddelanden eller sms framgår inte, och vi kan inte göra något med dem.