Testad produkt: Nokia 7.1
Pris: Från 3 841 kronor hos Prisjakt.

Nokia 7 Plus var en av våra favoritmobiler i våras, en snygg och enkel mobil som levererade tillräckliga prestanda för det mesta och dessutom med en snygg och egensinnig design.

Nokia 7.1 är inte en direkt uppföljare till den utan till Nokia 7, en telefon som kom förra hösten, men som aldrig såldes på allvar i Sverige. Nokia 7.1 är i ett mindre format, har en helt annan design och annan uppsättning hårdvara.

Men den har samma pris som Nokia 7 Plus hade vid säljstart, så det blir en naturlig telefon att jämföra med. En annan uppenbar konkurrent är Honor 10, även den med exakt samma pris.

Nokia 7.1
Skärmen är på 5,84 tum, men då räknar vi med extra pixlar på höjden, så den är relativt smal på bredden. Byggkvaliteten är klanderfri och kvalitetskänslan gedigen.

Mindre metall, mer glas
Designmässigt har Nokia 7.1 kvar samma avfasade metallränder som Nokia 7 Plus, men här är de silverglänsande istället för koppar, och baksidan är i plant, blankt glas.

Tillsammans med det faktum att den fått typisk Iphone X-stuk på skärmen – rundade hörn, stor flärp upptill och relativt breda skärmkanter runtom – gör att den inte har samma egna stil. Flärpen är dock relativt lien, så vi slipper bli störda av att det inte finns utrymme för notifikationsikoner.

Flera steg efter i prestanda

Tyvärr övertygar den inte lika mycket på andra punkter, utan känns mer som en mobil i 3 000-kronorsklassen. Prestanda är definitivt i underkant, med Snapdragon 636 ligger den långt efter huvudkonkurrenterna.

Nokia 7.1
Nokia 7.1 har fått en platt baksida i glas. Det ser snyggt ut så länge damm och fingeravtryck putsas bort. 

I vissa situationer märks det, speciellt vid filmning, i spel och vid hantering av enskilda tunga webbsidor och dokument. Den har helt enkelt inte den där rappa känslan som en mer högpresterande telefon har, även om det mesta går att göra problemfritt.

Bildskärmen har både positiva och negativa egenskaper. På plussidan är det en skarp 1080p-panel med hög ljusstyrka, som ger oss strax under 500 cd/m2 som bäst. Det räcker även för solljus utomhus, men direkta reflexer bör undvikas. Färger har rejält med stuns, möjligen känner vi att de är väl mättade i vissa situationer, men det är bättre än motsatsen. Vi har ingen möjlighet att ställa in färgtemperatur eller omfång som på en del andra telefoner.

Nytt här är också HDR10-stöd och möjlighet att skala upp vanlig till hdr-lik upplevelse. Det är dock en funktion som vi rekommenderar att du stänger av och bara använder vid behov då det drar extra batteri.

Behöver mer batteri

Batteriet är på 3 060 mAh, och vi saknar verkligen ett större batteri. Både Nokia 7 Plus och Honor 10 kan till exempel skryta med märkbart bättre batteritid. Här får vi runt fem till sju timmar strömmad Netflix-video på hög ljusstyrka (beroende på om vi kör hdr eller inte), och lite mer om vi dämpar skärmen. Det är bara knappt godkänt..

För övrigt har vi 4 GB ramminne och 64 GB lagring (med möjlighet att expandera med mikro-sd-kort), stöd för dubbla sim-kort och en liten men väl fungerande fingeravtrycksläsare på baksidan. Vi får inget extra som stöd för trådlös laddning, ansiktsinloggning eller vattentålighet.

Nokia 7.1
Kameran sticker upp en knapp millimeter.

En monohögtalare i botten ger rent men klent ljud, och på ovansidan sitter ett hörlursuttag som ger oss fylligare klang men lite borttappad diskant. Ljudet vid samtal med telefonen vid örat är däremot anmärkningsvärt bra.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning