Det är ganska enkelt att förstå nyttan med en uppkopplad dörrklocka med inbyggd övervakningskamera. Faktum är att det är lite underligt att det tog så lång tid innan några tillverkare började ta fram produkter inom det här segmentet. Det är inte bara nyttan i att kunna få information om när någon ringer på dörren hemma även när du inte befinner dig i bostaden, utan också att kunna se och prata med personen i fråga på distans. Exepelvis när vi vill kunna släppa in en hantverkare.

Enkel installation

Nyligen testade vi Nest Hello, som är en liknande produkt som enheten vi fick låna in från Ring. Nests dörrklocka hade en del brister när det gäller wifi-uppkopplingen och installationen var inte helt smärtfri. När det gäller Ring Pro går det betydligt enklare, här behöver vi inte ens bryta strömmen för att koppla in enheten (även om det krävs en elektriker vilket vi använde oss av) och vi är igång snabbt med att kunna börja utforska funktionerna.

Test Ring Doorbell Pro
Ring Chime är riktigt smidig och den paras enkelt ihop med dörrklockan i appen.

Vi testar Ring Pro med Ring Chime, en separat trådlös ringenhet som vi enkelt sätter i valfritt eluttag i huset. Men det betyder inte att vi behöver koppla ur vår befintliga analoga ringenhet, du kan nämligen styra i appen om du vill använda båda eller helt enkelt strunta i den gamla vilket är riktigt bra. Om du bor i stort hus kan det vara bra att koppla in flera trådlösa ringenheter så att du hör när någon plingar på dörren. Om du av någon anledning inte har mobilen i fickan.

Snabbare än Nest

Den stora grejen med den här typen av ringklockor är nämligen att du får upp en notis i appen när någon trycker på knappen, eller bara befinner sig inom den inbyggda vidvinkelkamerans synfält. Sedan kan du se och höra live, och även kommunicera med personen i fråga. Nest Hello hade problem med uppkopplingen till och från, och fördröjningen från knapptryckning på dörrklockan till att vi hade en stabil tvåvägskommunikation var för lång. Det här innebar att personen i flera fall redan hunnit gå därifrån. Ring Doorbell Pro är betydligt snabbare. Det finns fortfarande utrymme till förbättring, men runt tio sekunder är oftast tillräckligt.

Test Ring Doorbell Pro
Ring-appen är enkel att använda och med hjälp av IFTTT (skärmdumpen till höger) kan vi sätta upp händelser som triggas av Ring Doorbell Pro.

Appen är tydlig och lättanvänd, men vi tycker att det i dagsläget är lite onödigt krångligt att ta sig till Live View-läget där vi kan prata med personen utanför dörren. Det här läget tvingar telefonen i liggande läge, och det känns lite ologiskt att hoppa tillbaka genom att trycka på den röda "lägg på luren"-symbolen. Det här ska enligt Ring bli smidigare i en kommande app-uppdatering.

Nest Hello är lite smartare

Funktionsmässigt ligger Rings lösning lite efter då här inte finns någon koppling till Google Assistent. Men tack vare stöd för IFTTT kommer du runt det här och kan exempelvis trigga dina Philips Hue-lampor när någon ringer på ytterdörren. En funktion vi saknar från Nest Hello är de inbyggda meddelanden vi kunde skicka om vi inte ville prata live med besökarna. Och liksom med Nest Hello saknar Rings dörrklocka stöd för Yale Doorman, det vanligaste digitala låset. Men det är Yales fel eftersom de i dagsläget är väldigt restriktiva i Sverige med vilka de släpper in i sitt system.

Läs även: SmartWorld testar digitala lås

Kvaliteten på den inbyggda kameran är riktigt bra, även när det är mörkt ute, och du kan välja att låta dörrklockan reagera på rörelser och på bara personer. Det senare fungerar ganska bra, men inte hundraprocentigt. Och här finns inte någon funktion för att identifiera specifika ansikten som Nest erbjuder i sin tilläggstjänst (som vi visserligen aldrig fick igång under testet).

Om du vill att dina filmer från dörrklockan lagras behöver du betala ett månadsabonnemang till Ring, för tre euro per månad sparas filmerna från en kamera i 60 dagar i molnet. Om du kopplar in flera dörrklockor till hemmet och vill lagra filmer från samtliga enheter kan du välja en plus-plan för tio euro per år. Lite sniket kan tyckas men inte ovanligt när det gäller molnlagring.

Test Ring Doorbell Pro

Omdöme

Efter några veckor med Ring Doorbell Pro vill vi inte gå tillbaka till vår analoga dörrklocka och även om den här videodörrklockan inte är riktigt lika smart på pappret som Nest Hello, så är den stabilare och mer lättanvänd. Rekommenderas!


Fakta Ring Doorbell ProM3 rekommenderar

Tillverkare: Ring
Pris: 1 999 kronor hos Amazon Sverige
Kamera: 1080p, 160 graders vidvinkel
Strömförsörjning: Kabel (transformator ingår)
Kommunikation: Wifi (2,4/5 GHz)
Rörelsesensor: Ja, med zoner
Mått dörrklocka: 114,3 x 46,7 x 20,3 mm
Tålighet: -20 - 48 grader
Övrigt: Ringenhet samt 4 faceplates ingår (Satin Nickel, Pearl, Venetian, och Black Faceplates)

plus

Stabil och hyfsat snabb.
Snygg och slimmad ringklocka.
Lätt att installera och att använda.
Funkar med IFTTT.

minus

Abonnemangskostnad för molnlagring.
Saknar stöd för Yale Doorman och Google Assistant.