Vi spenderar allt mer tid med näsorna i våra mobiltelefoner, och allt fler har börjat ifrågasätta de hälsomässiga effekterna av beteendet. Jättar som Apple och Google har anklagats för att bidra till utvecklingen av "skärmberoende" och har på varsin kammare jobbat fram funktioner som ska ge oss bättre koll på vårt (eventuellt) ohälsosamma mobilanvändande.

Där Android och IOS fokuserar på att förmedla en helhetsupplevelse kring appanvändning och skärmtid väljer nu Facebook att dra sitt strå till stacken med liknande funktionalitet i sina sociala appar. Först ut är appen med samma namn, som får den nya funktionen Din tid på Facebook. Även Instagram, som ju ägs av samma företag, är på gång med att rulla ut denna.

Med Din tid på Facebook kan du bland annat sätta upp en personlig gräns kring hur mycket du får använda appen per dag, men också begränsa notifikationer och vilka sidor/personer du följer. Vi berättar hur du gör!

Sätt en tidsgräns för Facebook

Facebook

1: Öppna Facebook-appen och dutta på hamburgermenyn uppe till höger. Skrolla ned till Inställningar och sekretess och gå in på Din tid på Facebook.

2: Den första vyn visar din genomsnittliga Facebook-användning den senaste veckan. Dutta på valfri stapel för att se exakt minutantal du lagt på appen.

3: Under rubriken Hantera din tid finns tre val som reglerar preferenser för nyhetsflöde, vänner och påminnelser. De två förstnämnda alternativen har funnits tidigare på annan plats i appen, men Skapa daglig påminnelse låter dig sätta en "mjuk" gräns för hur mycket tid du får lägga på Facebook varje dag. Dutta!

4: Justera tidsreglaget tills det är till din belåtenhet och klicka sedan på Skapa påminnelse. När den dagliga gränsen sedan nås kommer Facebook påminna dig om att det är dags att logga ut, men du tvingas inte följa uppmaningen.


Minska notisflödet i din telefon

Facebook

Push-notifikationer har blivit ett populärt sätt för appar och sajter som vill sno åt sig av din uppmärksamhet. Dessa syns högst upp på telefonskärmen och kan lätt bli övermäktiga till antalet, beroende på hur dina inställningar ser ut. I fallet Facebook kan du skräddarsy detta rätt rejält.

1: Från startskärmen Din tid på Facebook skrollar du ned till Hantera aviseringar och väljer Ändra aviseringsinställningarna.

2: Nu kommer du till en översiktsvy som visar hur du får notifikationer från alla Facebooks underavdelningar, som appar, grupper och födelsedagar. Du kan också helt inaktivera all form av Facebook-push genom att slå på reglaget vid Inaktivera push-meddelanden.

3: Födelsedagar på Facebook har blivit en storsyndare i push-sammanhang, så vi väljer det alternativet. I nästa vy kan du stänga av dessa aviseringar helt och hållet eller välja om du vill ta emot dem som push, e-post eller sms. Övriga underkategorier fungerar ungefär på samma sätt.