Mi-serien är de telefoner som Xiaomi själva kallar för flaggskeppsmodeller, trots att dyrare och lyxigare Mi Mix finns som också har lika höga specifikationer. Men den är väl fortfarande mer en nischad speciallur med sin udda skärmlösning och omvänt placerade selfie-kamera.

Enkelt och stilrent

Xiaomi Mi8 har en mer traditionell form. Det är ett relativt kompakt premiumbygge i svart eller blått, med avrundat glas på baksidan, plant glas med 2,5d-upphögning på framsidan och en matt metallram som håller ihop det hela runt om.

Mi8 med 64 GB lagring kostar så lite som 4 500 kronor i enstaka butiker, men ett mer normalt pris att hitta den för är cirka 5 000 kronor, och går vi upp till 5 500 kronor får vi 128 GB lagring. Det kan vara bra, eftersom Mi8 inte har sd-kortläsare. Det gör den bara aningen dyrare än Pocophone F1, Xiaomis extra billiga men lite småtråkiga prestandatelefon som vi testade tidigare i höstas. Skillnaden är att här får vi äkta lyxkänsla.

Xiaomi Mi8
Snygg, bekväm och anonym.

På baksidan hittat vi en dubbellinskamera i ena hörnet, en fingeravtrycksläsare och en diskret Xiaomi-lugga, och framtill har vi en skärm på 18:9-format med lite extra pixlar upptill för flärp i Iphone-stil, rundade hörn och tunna skärmkanter. Nedtill har den några millimeter mer marginal, men inte tillräckligt för att få plats med sådant som fingeravtrycksläsare.

En del osmarta detaljer

Mi8 har här samma problem som Pocophone. Flärpen upptill är relativt bred, så det blir lite utrymme för notifikationsikoner, och Miui är inte smart designat för det. Nu får vi kort och gott inga notifikationer, utan måste svepa mer rullgardinsmenyn för att se om vi har några missade samtal eller olästa mejl.

En anledning till bredden är att det här sitter en ir-kamera för ansiktupplåsning. Irriterande nog fungerar det inte om du har valt Sverige som region. Då finns helt enkelt inte det alternativet i inställningsmenyn. Vi testar att ställa om region till Hongkong istället, och då dyker funktionen upp. Faktiskt fortfarande med svenskt gränssnitt.

Xiaomi Mi8
Xiaomi Mi8 har ir-kamera framtill som tar plats. Men vi får inte använda den. 

Det här känns väldigt märkligt, och eftersom andra tillverkare har fungerande ansiktsbiometri i sina lurar även i Sverige ser vi inte vad problemet är. Ska Xiaomi satsa på allvar på Norden behöver de reda ut den här sortens krångel.

Förutom detta irritationsmoment är både telefonen och gränssnittet elegant och stilrent med hög premium-känsla att både titta på och hålla i, men lurens design är också fullständigt anonym. Det finns ingenting här som gör att den sticker ut och känns igen. Om det är negativt eller positivt är en smaksak.

Snabb och strömsnål

Med Snapdragon 845, 6 GB ramminne och 128 GB flashlagring presterar Mi8 precis som vi förväntar oss av ett bra Android-flaggskepp 2018. Den är inte snabbast i klassen, men hänger med bra i alla våra prestandamätningar, och är smidig och rapp att använda i alla situationer vi utsätter den för.

Xiaomi Mi8
Det går att få alltid på-skärm med klocka och notifieringar i låsskärmen. Då det är amoled drar det inte så värst mycket ström.

Baksidan kan bli lite ljummen vid intensiv drift, och obekvämt varm vid laddning av batteriet, så vi rekommenderar ett skyddande fodral. Ett enkelt i mörk silikon medföljer, och det finns en handfull alternativ som går att beställa från Xiaomis officiella webbshop. Xiaomi är inte så stora i Sverige, så det kan dock vara svårt att hitta tredjepartsskal, även om det inte är omöjligt.

Batteriet är på 3 4000 mAh. Det är inte enormt, då vi i år har sett flera flaggskepp med 4 000 mAh eller strax under, men fortfarande en förbättring från tidigare. Och Mi8 är dessutom bra på att spara ström, dels med smarta funktioner i gränssnittet Miui, och dels tack vare en riktigt snygg amoled-skärm.

Bra skärm, halvdant ljud

Skärmen är på 1080p och ger skarp bild, utmärkt lyster i färgerna och ordentligt med maxljusstyrka. Färgomfånget uppges matcha dci-p3-standarden och när vi laddar in några testfoton får vi riktigt bra nyansering där en del enklare skärmar fallerar.

Telefonens ljud är inte lika imponerande, med en monohögtalare i botten som visserligen är kraftfull men som har vissa problem med detaljåtergivningen i diskanten. Ringer du samtal får du en behaglig ton i örat, men maxvolymen är lite låg. Mi8 har inget hörlursuttag, utan det är audio via usb-c-porten som gäller, och en hörlursadapter medföljer. Där får vi godkänd ljudkvalitet, men inte mer, och såvitt vi kan se ingen möjlighet att göra ljudinställningar.

Xiaomi Mi8
Xiaomi Mi8 har en kamera med dubbellins som gör ett godkänt jobb men inte mer.

Xiaomi Mi 8 128GB Pris vid test: 4660 kr.

Bästa pris just nu: 3453 kr