Sony har haft ett intressant tv-år, och legat långt fram både på lcd- och oled-fronten. I det sistnämnda segmentet har vi bland annat imponerats av Bravia KD-65AF8 – som bjöd på riktigt bra bild, om än inte utan anmärkningar. Nyligen släppte Sony ytterligare ett oled-flaggskepp i Bravia KD-65AF9, och denna gång lyckas man knäppa de allra flesta konkurrenter på näsan. 

Udda bakstöd

Om vi börjar med det yttre satsar Sony på en något annorlunda designlösning jämfört med övriga tillverkare. Här får vi samma bakåtlutade design vi såg hos fjolårets A1, men som vi slapp med Bravia KD-65AF8. Tv:n står mot ett stativ som fälls ut från baksidan, likt en tavelram.

Själva lutningen gör ingenting, däremot ser det inte riktigt klokt ut om du har tv:n på en bänk. En smaksak kanske, men vi har verkligen svårt att vänja oss vid storleken på stativet. Det har dock en uppenbar fördel – Sony har nämligen placerat två subwoofers här och som gör underverk med ljudbilden. Vi kommer in på den lite senare, men kortfattat lämnar Bravia KD-65AF9 konkurrenterna akterseglade när det kommer till ljud. 

Sony AF9

Stativet rymmer även alla nödvändiga portar du kan tänka dig, på gott och ont. Det är visserligen enkelt att gömma undan kablar på baksidan, men eftersom de flesta ingångar är placerade i mitten är det krångligt att komma åt dem om du ska koppla in eller ur något enhet.

Den unika stativlösningen gör också att Bravia KD-65AF9 (återigen i likhet med Bravia KD-65A1) saknar en traditionell fot. Panelen lutar mot tv-bänken och det finns noll utrymme för någonting under.

I övrigt får vi en panel som nästan går ut i kanterna. Kanten längst ned är dock något tjockare. Jämfört med de flesta andra oled-modeller är heller inte Bravia KD-65AF9 särskilt tunn. Inte för att den känns klumpig, men är du van vid de extremt slimmade varianterna från exempelvis LG och Panasonic lär du reagera. 

Android TV i version 8

Funktionsmässigt är Bravia KD-65AF9 en av de första tv-modellerna som levereras med version 8 av Android TV. På tiden; förra versionen av Android TV var en designmässig röra. Numera är det betydligt mer lättöverskådligt och logiskt upplagt – och mer anpassat för en tv än vad Android TV 7 var. Med det sagt är det inte helt perfekt, det finns en viss seghet i navigationen som framför allt inträffar när vi bläddrar snabbt i menyerna.

Vid några tillfällen stöter vi på regelrätta buggar, som gör att vi tvingas starta om tv:n. Bland annat slutar den registrera tryck från fjärrkontrollen, vid ett tillfälle sänker den volymen gradvis av sig självt, och det händer flera gånger att tv:n hänger sig när vi använder röststyrningen.

Sony AF9
Android TV har fått sig en uppfräschning, men det är långt ifrån optimalt.

Google Assistent på svenska
På tal om den så pratar Google Assistent äntligen svenska. Det gör att du kan fråga saker som vilket väder det är, och hur långt det är mellan Göteborg och Stockholm, om du nu skulle vilja det. Övrig röststyrning har också blivit bättre på att lyssna, och numera kan vi starta Netflix genom att säga ”slå på Netflix” – åtminstone i teorin. Det fungerar ibland, men vid några tillfällen drar kommandot igång vår Xbox One X istället för att starta Netflix-appen på tv:n. Som sagt, det finns ett antal buggar här som behöver rättas till.

Fjärrkontrollen är samma klassiska variant som Sony har kört med ett bra tag nu. Den är fortfarande helt okej, men precis som tidigare är det lite för lätt att trycka fel när vi navigerar med hjulet i mitten. Här sitter knapparna alldeles för tätt.

Sony AF9
Fjärrkontrollen är sig lik.

X1 Ultimate briljerar
Som vi tidigare varit inne på har Sony tidigare visat att man bemästrar oled-tekniken och det är något som bara blir tydligare med Bravia KD-65AF9. Under huven sitter Sonys värstingprocessor X1 Ultimate, och som för att understryka hur mycket premium Bravia KD-65AF9 är har tv:n fått en Master Series-stämpel, som indikerar att det här är crème de la crème bland Sonys line-up.

Vi har ju tidigare gett Sony beröm för X1 Extreme-processorn, särskilt tack vare dess förmåga att hantera rörelser och skala upp material. Storasyskonet X1 Ultimate gör ett grymt jobb här, och frågan är om inte rörelser ser ännu lite mjukare ut denna gång.

Gällande uppskalningen vågar vi nog säga att Bravia KD-65AF9 är bäst i hela oled-klassen. 1080p-material får ett helt nytt liv, med mjuka toner och gott om detaljer. Har du inte tidigare reagerat på hur en oled-tv kan fixa till material som inte är i 4k lär du absolut göra det med Bravia KD-65AF9 – det här är magiskt bra.

Även 4k-material ser riktigt bra ut. I vår referensfilm Planet Earth II får vi ett rikt kontrastomfång, otrolig färgåtergivning och givetvis en bråddjup svärta. Här får vi också Dolby Vision-stöd, om än ett aggressivt sådant, där detaljer i mörka scener närmast försvinner. Ingen katastrof dock, utan bara en mindre anmärkning.

Netflix-läge och lägre input lag

Sony har också implementerat ett Netflix-kalibrerat läge, som vi inte riktigt blir kloka på. Det ska ge en optimal Netflix-upplevelse, men tar också bort Dolby Vision och det är oklart vilka fördelar det egentligen ger. Vi väljer att ha det inaktiverat, annat än i testsyfte. Vi får också en variant av dynamisk tone-mapping – där tv:n själv tolkar innehållet för bästa möjliga hdr-effekt. Hdr-material ser i övrigt ordentligt bra ut.

Ytterligare en punkt där Bravia KD-65AF9 imponerar är för spel. Tidigare toppmodeller från Sony har dragits med ett lite högre input lag än toppkonkurrenterna, men med Bravia KD-65AF9 är man nu nere på 27 milliisekunder i spelläget. Därmed skiljer det bara några fåtal milliisekunder ner till LG:s och Panasonics toppmodeller. Det gör att Bravia KD-65AF9 är en spel-tv av rang. Vårt referensspel Forza Horizon 4 på Xbox One X har sällan sett så här bra ut.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning