Testad produkt: Google Home Mini
Pris: 549 kronor hos Webhallen.

När Googles smarta högtalare lanserades i Sverige var vi snabbt ute med en recension av Google Home. Men faktum är ju att företaget inte släppt en – utan två – varianer av sin Home-högtalare här. Mini-varianten föll lite mellan stolarna, men nu är det till sist dags för ett test av även denna.


Fler smarta högtalare
Bäst ljud: Test av högtalaren LG WK7
Mest flexibel: Test av högtalaren JBL Link 20
Gyllene medelväg: Test av högtalaren Google Home


Med en prislapp om futtiga 550 kronor är Google Home Mini den absoluta inkörsporten för den som vill börja röststyra sitt hem. Högtalaren är också otroligt liten och lättplacerad i alla hem, vilket gör att mer seriösa smarta hemmet-entusiaster lär använda ett flertal av den som förlängare för att på ett bekvämt sätt kunna yttra röstkommandon i samtliga rum utan att behöva skrika. Ungefär som extrapuckarna i ett mesh-nätverk.

Design: Pytteliten och stilren

Google Home Mini är otroligt liten och nätt. Särskilt till höjden, där den mäter 4,2 centimeter. Liksom sitt storasyskon är design och materialval tudelat, men här är botten tillverkad i plast och ovansidan täckt i tyg. Detta kan väljas i tre olika färger; ljusgrått, mörkgrått eller korall. Den platta formen gör Google Home Mini väldigt lämplig att fästa på väggen, men sådana fästen får köpas separat. De små måtten hade gjort Home Mini ännu mer relevant om det fanns möjlighet till batteridrift för medtagning – men icke.

Google Home Mini
Google Home Mini är riktigt liten och nätt. Här med en pytteliten ljuslykta för jämförelse.

Även här får vi touch-kontroller ovanpå enheten för att styra volymen, men också för start/pausning av musik och för att stänga av ett alarm som ringer. För att sköta dessa funktioner måste vi dutta på toppens höger- eller vänstersida, något som är svårt att sköta på ett smidigt sätt. Det händer ganska ofta att beröring inte registreras och det är svårt att få någon indikation på vad som är den optimala "dutten".

På enhetens baksida sitter strömsladden ipluggad, och bredvid den finns ett reglage för att stänga av mikrofonen. De lysdioder som visar att Home Mini lyssnar på oss sitter gömda under tygklädseln på ovansidan och är något svårare att se än hos den större Google Home.

Ljud och röstaktivering: En blandad kompott

Den kanske största svagheten med Google Home Mini är ljudet. Detta kommer visserligen ut i 360 grader och låter helt okej för den som bara vill spela upp lågmäld musik vid köksbordet, men för tyngre uppgifter räcker den inte riktigt till. Ju mer vi höjer volymen, desto mer medioker blir den ljudbild som framträder. Dessutom saknar basen det tryck och de nyanser som återges i "vanliga" Google Home.

Google Home Mini
Google Home Mini är en ganska god lyssnare, men musikljudet är långt ifrån perfekt.

Med det sagt så låter det ändå bättre än många andra pyttehögtalare vi testat, särskilt när Home Mini är placerad mitt i ett rum. Vi har vår testenhet i sovrummet, som utan problem fylls upp av det halvbra ljudet. Bäst blir det förstås om du parar ihop minstingen med ett par större högtalarpjäser, exempelvis med hjälp av en Chromecast Audio. Den som ställer några som helst krav för musiklyssnande borde med andra ord snegla åt multiroom-hållet, något som utan problem kan skötas i Googles Home-app.

Liksom Google Home är Home Mini försedd med två mikrofoner för inhämtning av röstkommandon. De presterar ungefär lika bra, och enbart vid ett fåtal tillfällen har vi svårt att få högtalarens uppmärksamhet. Desto mer jobbigt är det faktum att svenska Assistent fortfarande svarar "jag kan inte hjälpa dig med det än" lite för ofta när vi exempelvis ber den att kontrollera belysningen. Ofta måste vi artikulera frasen på ett rätt styltigt sätt. Det här kommer att bli bättre med tiden och gäller inte Home Mini specifikt – utan alla Assistent-högtalare vi testat hittills.

Vem ska köpa en Google Home Mini?

Googles minsting är, vad vi vet, det billigaste högtalaralternativet just nu för den som vill prova på röststyrning hemma. Och just hemstyrning är den lika kompetent på som den större varianten. Den andra målgruppen är användare som redan har en bra ljudanläggning, där Chromecast antingen finns inbyggt eller köps till i form av Chromecast Audio. Du kan också köra via bluetooth.

Google Home Mini
Här ser du reglaget för att stänga av mikrofonen.

Strax över 500 kronor kommer inte att gräva djupa hål i någons plånbok, och med Google Home Mini riskerar du därför inte särskilt mycket vid ett köp. 

Omdöme

Uppfyller du någon av ovanstående kriterier kan vi absolut rekommendera en Home Mini. Du som förväntar dig att kunna lyssna på musik i hög kvalitet kommer att bli besviken. Se pyttehögtalaren för vad den är; ett komplement eller dina första, trevande steg in i det röststyrda hemmet. 

Google Home Mini

Testad: November 2018.
Tillverkare: Google.
Mått: 9,8 / 4,2 cm.
Vikt: 173 g.
Trådlöst: Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz), bluetooth 4.1, inbyggd Chromecast.
Ljudformat: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), Opus, FLAC med stöd för högupplöst streaming (24-bit/96 kHz).
Operativsystem: Android / IOS (för Home-appen).
Mikrofoner: 2 st.
Ljud: 360 grader med högtalarelement på 40 mm.
Lansering: Ute nu.
Pris: 549 kronor hos Webhallen.

plus

Liten och läcker.
Prisvärd.
Ok ljud för sin storlek.

minus

Fungerar sämre för musik.
Bökiga touch-kontroller.
Ingen batteridrift.

Betyg 7 av 10