Testad produkt: DJI Osmo Pocket
Pris: 3 590 kronor hos Netonnet.

När Gopro släppte sin senaste actionkamera Hero 7 i höstas blev vi imponerade av den fantastiska bildstabiliseringen som innebar helt nya möjligheter för hobbyfilmaren på språng. Nu ger sig drönarmakaren DJI sig in på marknaden med portabla kameror med sin Osmo Pocket – en ytterst behändig kombinerad kamera och gimbal som ska erbjuda ännu stabilare bilder.

Läs också: Gopro Hero 7 Black – Actionkamera med grym bildstabilisering

Avskalat och smidigt yttre

Det första som märks är hur liten och smidig Osmo Pocket är. Den mäter dryga decimetern i höjd, ungefär som våra mobiltelefoner, och väger betydligt mindre vilket gör den otroligt smidig att bära med sig. På det här sättet lever Osmo Pocket upp till sitt namn, den får mycket riktigt plats i fickan. Med i förpackningen finns även ett fodral som låter oss transportera kameran samtidigt som det skyddar såväl lins som gimbal.

Osmo Pocket

Osmo Pocket består av en kamera, en gimbal och ett handtag med integrerad touchskärm som även fungerar som stativ. Utöver två fysiska knappar – en för att påbörja/avsluta inspelning och en på/av-knapp – samt en usb-ingång är handtaget väldigt avskalat. Inte ens en högtalare har man kostat på sig att inkludera. Detsamma gäller uttag för tillbehör såsom extern mikrofon och blixt. Istället får vi köpa till ett expansionskit för en tusenlapp för att få dessa funktioner.

Klumpig men funktionell med mobil

I handtaget är det möjligt att koppla in mobilen med hjälp av en löstagbar adapter. Måtten ovan gäller så klart bara så länge du använder Osmo Pocket utan att koppla in din mobil.

Värt att nämna är även att DJI inte har någon riktigt bra lösning för att kunna använda Osmo Pocket stående på egen hand med mobilen inkopplad. Beroende på hur stor din mobil är blir uppställningen instabil, och även om det är en omöjlig uppgift att få kameran att stå stadigt för alla olika mobilstorlekar hade det kunnat lösas med hjälp av utfällbara stödben eller liknande.

DJI Osmo Pocket

Om du istället väljer att använda Osmo Pocket utan mobilen går du miste om många funktioner och får styra kameran med en entumsskärm, vilket inte är optimalt.

En funktion som vi inte kan förstå varför vi går miste om utan mobilen är möjligheten att röra kameran från höger till vänster.

Vi hade gärna sett att vi fick åtminstone ett till fysiskt reglage för att styra kameran. Framför allt i kargare klimat blir det kallt att ta av sig vantarna för att styra kameran. Även för det här reglaget krävs en modul i expansionspaketet.