Testad produkt: DJI Osmo Pocket
Pris: 3 590 kronor hos Netonnet.

DJI har inte sparat någonting på kameran. Här får vi allt vi kan tänkas behöva: 4k-upplösning med upp till 60 bilder per sekund, och en bländare ned till 2.0. Sensorn är en 1/2.3” CMOS, det vill säga samma typ som sitter i många lite billigare kompaktkameror.

Oredigerad stillbild från film med Osmo Pocket.
Oredigerad stillbild från film med Osmo Pocket. Klicka på bilden för att se i stort format.

Och här har vi även den största fördelen med Osmo Pocket: Bildkvaliteten. Det är riktigt imponerade av hur bra foto- och videomaterial Osmo Pocket bjuder på, med tanke på dess storlek. Med en gimbal som tycks klara av alla prövningar vi utsätter den för förvandlas till synes alla filmer omedelbart till någonting som ser ut att vara filmat med professionell, klumpig filmutrustning.

Det finns tre olika lägen att filma i: Tracking, fast vinkel och FOV. I det sistnämnda stabiliseras filmen inte alls. Även om de två förstnämnda ger snyggast resultat kan vi se hur många håller sig borta från tracking-läget då kameran kan vara lite väl envis på att följa efter ett objekt när vi försöker styra den.

Oredigerad bild med Osmo Pocket
Oredigerad bild med Osmo Pocket

Exponeringen är snabb och följsam och färgerna slående. I och med den relativt stora bländaren är det enkelt att få till riktigt fina närbilder med kort skärpedjup, någonting vi aldrig fått till med en kamera av den här storleken innan.

Det vill säga när ljusförhållandena är något sånär hyggliga. Så fort vi kommer in i dunklare miljöer och iso-värdet stiger blir materialet genast pixligt och oskarpt med betydligt långsammare exponering och fokus.

Mimo: Intuitiv och stabil app

Någonting vi har kommit att uppskatta med DJI-produkter i allmänhet och apparna i synnerhet är användarvänligheten. Osmo pockets app, den här gången kallad Mimo, utgör inget undantag.

Mimo

Gränssnittet är intuitivt och tydligt. Vi kopplar på och av mobilen utan några som helst problem. Om vi vill kan vi börja filma på bara några sekunder, men självklart finns det även alternativ för filmentusiasten som vill ha full kontroll på iso och slutare. Här kan vi även välja att fotografera i såväl jpeg- som raw-format.

I och med att mobilen kopplas fysiskt via usb-c- eller lightning-kontakt slipper vi de potentiella uppkopplingsproblem som kommer med när vi parar produkter via bluetooth eller wifi.

Förutom foto- och videoläget finns även möjlighet till timelapse, panoramabilder och slow motion-inspelning. När det kommer till det förstnämnda har vi två alternativ: traditionellt Timelapse och vad DJI kallar Movement – där vi låter kameran förflytta sig långsamt under timelapse-tagningen. Vi kan här välja upp till fyra olika punkter som kameran ska röra sig mellan under tiden den tar bilder.

Tveksam tracking

Tracking-läget som låter dig följa efter ett objekt fungerar helt okej, men den är stundtals lite ryckig även i det långsamma läget och inte alls lika enastående som hos till exempel DJI:s drönare. Speciellt vid lite sämre ljusförhållanden har Osmo Pocket svårt att följa med objekt, någonting vi dessvärre blev varsamma om under direktsändning.

Det finns några funktioner i appen vi saknar. Till exempel det läge som konkurrenten Gopro kallar hyperlapse, det vill säga ett timelapse som pågår under tiden kameran förflyttas över ett visst område. Det finns ingen anledning till varför det här inte finns med som alternativ hos Osmo Pocket och förhoppningsvis kan det komma i en mjukvaruuppdatering inom kort. Vi blir också lite besvikna över att panoramafunktionen bara går upp till 180 grader. Här skulle det ha känts självklart att stoppa in ett 360-alternativ.

Osmo Pocket
De två olika Panorama-lägena i Osmo Pocket (oredigerade/obeskurna).