Osmo Pocket jämförs konstant med Gopros senaste actionkamera Hero 7 Black, och det är lätt att se varför. De två kamerorna har snarlika specifikationer, med samma sensor och samma antal megapixlar. Enda skillnaderna här är att Osmos bländare är något större och att Hero 7 kan filma med dubbelt så många bilder per sekund i full hd. Båda två kan filma i 4k-upplösning, kommer i liknande prisklass och båda företagen har tryckt på bildstabiliseringen vid lansering.

Funktionsmässigt är det inte bara hyperlapse som Osmo Pocket saknar i jämförelse med Hero 7. Gopro passade på att smacka på röststyrning, hdr och livestreaming i sin senaste actionkamera, inget av detta har Osmo Pocket.

Osmo Pocket Gopro Hero7

Hero 7 är dessutom betydligt mer funktionell och enklare att använda utan sin app med en större skärm, medan Osmo Pocket behöver kopplas till mobiltelefon för att utnyttja många funktioner. Med det sagt är DJI:s app otroligt mycket trevligare att använda än Gopros alternativ, som allt för ofta blir en laggig och frustrerande mardröm.

Bästa valet för vloggaren

För vloggaren är Osmo Pocket det solklara alternativet av flera anledningar. För det första kan vi se skärmen samtidigt som vi filmar oss själva. För det andra är fisheye-effekten knappast smickrande för närbilder på ansiktet. I och med att vi kan få ett lägre bländartal på Osmo Pocket blir även resultatet mer estetiskt vid närbilder.

Gopro Osmo
Jämförelse av brännvidd (vidvinkel) vid stillbildsfotografering (Hero 7 till vänster, Osmo till höger). Klicka på bilden för att se i stort format.

Även när det kommer till uthållighet är Osmo Pocket överlägsen. Vid inspelning är batteritiden enligt DJI själva upp till drygt två timmar för den som filmar i full hd och 30 bilder per sekund. Det här känns rimligt även när vi filmar, trots att vi testar den hårt med alla olika funktioner och dessutom i minusgrader.

I sämre ljusförhållanden är varken Hero 7 eller Osmo Pocket förstahandsvalet. De må ge bra kvalitet för sin storlek, men ingen kamera kan komma undan att det krävs en viss sensorstorlek för att klara av att filma i mörka miljöer.

Fördelen med Osmo Pocket här är att den inte behöver stabilisera bilderna elektroniskt utan har en fysisk gimbal. Du slipper därför den typen av suddighet och rörelseoskärpa som Hero 7 ger. Hero 7 har dock dubbelt så högt iso-värde än Osmo Pocket, vilket innebär att bilden blir tydligare i mörker, om än pixligare.

Osmo Pocket

Omdöme

M3 rekommenderarI slutändan kokas det ner till vad du planerar att använda din Osmo Pocket till. För äventyraren som letar en stöttålig kamera, och som dessutom erbjuder riktigt mäktig vidvinkel finns det fortfarande inget bättre alternativ än Hero 7.

Men för gemene man som vill uppnå de optimala semesterfilmerna utan att behöva krångla med en stor kamera är det Osmo Pocket som gäller. Den är dessutom några hundralappar billigare än Hero 7.

Fakta DJI Osmo Pocket

Tillverkare/läs mer: dji.com/se/osmo-pocket
Mått: 121,9 × 36,9 × 28,6 mm, 116 g.
Sensor: CMOS 1/2,3", 12 MP.
Bländare: F2.0
ISO: 100-3 200
Max upp lösning: 4K Ultra HD.
Bilder per sekund: 120 p (i full HD), 60 p (i 4k).
Batteri: 875 mAh 6 738 Wh 7,7 V. (batteritid upp till drygt 2 timmar).
Övrigt: Panorama, Timelapse. Har tillhörande app.
Pris: 3 590 kronor hos Netonnet.

plus

Effektiv bildstabilisering med gimbal.
Upplösningen.
Otroligt smidig att ta med sig.
Användarvänlig.

minus

Inte vattentät/stöttålig.
Många funktioner, uttag och annat saknas utan extra expansionspaket.
Försämrad funktionalitet när ljusförhållanden inte är optimala.

Betyg 4 av 5

DJI Osmo Pocket Pris vid test: 3585 kr.

Bästa pris just nu: 2490 kr