Den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm visade under tisdagen upp sitt helt nya chip Snapdragon 855, på sin konferens Technology Summit på Hawaii. Chipsetet är en uppföljare till Snapdragon 845 och lär ta plats i flertalet flaggskeppstelefoner under 2019.

Namnet skvallrar inte så mycket om det, men 855 är mer än bara ett hopp upp i prestanda. Snapdragon 855 är Qualcomms första krets som är redo för 5g, och lär dyka upp i den första omgången 5g-telefoner under nästa år.

En del av konferensen gick också ut på att visa att 5g överhuvud taget är verkligt – och att vi som kunder behöver det. De amerikanska operatörerna AT&T och Verizon hade satt upp ett 5g-nätverk i miniatyr på det hotell där konferensen ägde rum, och Qualcomm hade med sig en fungerande prototyp av en telefon med företagets nya 5g-chip på insidan.

Qualcomm visar upp Snapdragon 855 – redo för 5G
Foto: Mark Hachman/IDGEn fungerande prototyp med 5G strömmar video till tv:n i bakgrunden.

Bland annat nämndes snabbare hastigheter som en uppenbar fördel. Att kunna ladda ned en hel tv-serie innan vi kliver ombord på ett flygplan nämndes som en fördel konsumenter lär uppskatta.

”Detta skifte är annorlunda än det från 3g till 4g. Det här kommer bli mycket större” sade Cristiano Amon på scen, en Qualcomm-chef ansvarig för företagets teknologier.

855-chipet innehåller även andra nyheter än just 5g. Bland annat rör det sig om ett 7 nanometer-chip, som lär komma med flera andra fördelar. Mindre kretsar betyder generellt sätt förbättringar i effektivitet, därmed bättre prestanda och/eller batteritid. Qualcomm nämnde även en fjärde generationens ”AI-motor” som ska ge tredubbel prestanda för ”AI-uppgifter” jämfört med Snapdragon 845.

Dessutom har företagets fingeravtryckssensor, tänkt att placeras under skärmen, fått ett nytt namn; 3D Sonic Sensor. Sensorn ska nu kunna läsa av fingeravtryck snabbare än tidigare, även om skärmen är fuktig eller täckt med smuts och kladd från fingrar.

IDG News.