Video ovan. Så här går ett pvp-battle i Pokémon GO till. 

Pokémon Go släpptes i juli 2016 och ända sedan dess har spelare världen över önskat sig ett sätt att mäta krafterna mot varandra. Pokémon har alltid handlat om att träna upp dina monster och utmana andra, och ändå har Pokémon Go varit ett ganska ensamt spel med minimal interaktion med andra spelare.

Läs även: Så fångar du Smeargle

Fram tills nu. För några veckor sedan avslöjade utvecklarna Niantic att en pvp-funktion kallad Trainer Battles var på gång, och nu har den lanserats. Under natten började den rullas ut till spelare med level 40 och har nu släppts för alla.

Med Trainer Battles kommer en rad ändringar som även påverkar andra delar av spelet, till och med raidstrider.

I denna guide:

 

Så utmanar du vänner i Trainer Battles

Trainer Battles innebär att du utmanar en annan spelare på en duell. Båda spelarna väljer tre Pokémon och själva striden är betydligt mer taktisk än i raids och gymstrider eftersom du måste tänka på vad motståndaren kan välja, vilka charged attacks det är bäst att använda din begränsade sköld mot, och när du ska byta ut din stridande Pokémon.
Pokémon GO trainer battle

För att utmana en annan spelare som du är Ultra eller Best Friends med öppnar du din vänlista, trycker på vännen i fråga och sedan på Battle. Sådana dueller kan ske på vilket avstånd som helst.

För alla andra trycker du på Nearby-knappen (den som visar vilka Pokémon som är i närheten), sveper åt höger och trycker på Challenge a trainer.

Du håller sedan upp kameran mot motståndarens telefon som visar qr-koden i Battle-fliken, och ni måste vara bredvid varandra även i spelet så du kan inte skicka en skärmdump av qr-koden till en kompis i en annan stad.
 

Pokémon Go PvP har tre olika ligor

Spelaren som utmanar väljer först vilken liga striden ska hållas i.
Pokemon Go PvP league

Det finns tre ligor: Great,Ultra och Master. Vilken liga du väljer avgör hur hög CP dina stridande Pokémon får ha som mest. Great betyder max 1500, Ultra max 2500 och i Master finns inget tak.
 

Striderna i PoGo PvP

När du och motståndaren har valt lag börjar striden.
Pokemon Go PvP battle
Som i andra strider använder du din Fast Attack genom att helt enkelt trycka på skärmen. Det laddar din Charge Move. När den är fulladdad kan du trycka på den för att använda den, vilket pausar striden i tre sekunder. Du kan nu trycka snabbt på en knapp som dyker upp för att göra attacken så stark som möjligt.
Charged Attack Pokemon Go PvP battle

Använda skölden

Om motståndaren aktiverar en Charged Attack visas ”Attack incoming! Use a Protect Shield?” och du kan trycka på sköldikonen för att aktivera en sköld som stoppar all skada från attacken. Men du har bara två såna sköldar totalt under duellen så det gäller att välja rätt ögonblick! Du kan dessutom inte se vilken attack motståndaren har aktiverat.
 
Pokemon Go battle sköld

För att byta ut en Pokémon trycker på på inbytesknappen precis som i andra strider, men i Trainer Battles kan du inte byta hur ofta du vill utan måste vänta en stund så även här gäller det att tänka snabbt och rätt.

En nyhet i samband med lanseringen av Trainer Battles är att Pokémon kan lära sig en extra Charged Attack. Har du en Pokémon med två olika attacker används all energi du har laddat upp även om du använder den attack som blev fulladdad först. Välj attack utifrån motståndarens svaghet – en ny orsak att lägga så många Pokémons typer på minnet som möjligt, då du knappast har tid att slå upp det under pågående strid.

Element och type effectiveness

Något som alltid varit en stor del av Pokémon-världen är de olika typerna och hur effektiva de är mot varandra. I PvP är det ännu viktigare och det gäller att du tänker till när du väljer dina lag. 

Type är det som beskriver vilket element din pokémon tillhör, till exempel fire, water, air, och så vidare. Varje element är extra effektivt mot vissa element – och svagare mot andra. Så att hålla koll på type effectiveness blir väldigt viktigt i Pvp.

Kortfattat kan man säga att vid dina attacker gäller: Möter du en Pokémon som är av typen water så vill du att din Pokémon ska ha moves som är så effektiva som möjligt mot den typen. I detta fall är electric och grass bäst mot water.

Vid försvar, när den andra anfaller, då vill du att din Pokémon ska vara av en type som är extra resistent mot annfallarens moves. Bästa type i detta exempel är fire, water, ice och steel, som är extra resistenta mot water. Här hittar du alla typer och vad de är starka och svaga mot.
 

Rewards för Trainer Battles

Oavsett om du vinner eller förlorar får du och motståndaren en belöning för avklarad strid. Den vanligaste belöningen är 500 stardust, men har du tur får du en Sinnoh Stone (som du behöver för att evolvera många av de nya Generation 4-monstren).

Du kan som mest få belöningar tre gånger om dagen, så du kan inte slåss en massa gånger för att samla på dig hur mycket stardust och Sinnoh Stones som helst.

Varje strid ökar även den gamla Ace Trainer-medaljen som inte har använts sedan det gamla gym-systemet, och vinner du börjar du bygga upp nya medaljer för de tre olika ligorna.
Pokemon Go trainer battle

Öva battle mot team leaders

Om du vill slipa på tekniken eller helt enkelt inte har någon i närheten att spela med kan du prova pvp mot någon av de tre ledarna för Team Valor, Team Mystic och Team Instinct.

Tryck på Nearby-knappen. Där brukade finnas två flikar,PokémonochRaid. Nu finns ävenBattlei en flik till vänster. Där hittar du de tre ledarna Blanche, Candela och Spark. Precis som i strider mot andra spelare väljer du liga, ett lag på tre Pokémon och slåss som vanligt.

En gång om dagen får du en belöning för att träna på det här sättet, med samma belöningar som för dueller med andra spelare.

Så får du dubbla Charged Attacks med extra move

Utanför själva duellerna är den största förändringen i uppdateringen att Pokémon kan lära sig en extra Charged Attack. Den kan användas även i gym- och raidstrider, så här finns mycket potential för nya kombos och chans för Pokémon som tidigare var mindre optimala att glänsa.

Nya Charged Attack kostar olika för olika Pokémon:
  • 10 000 stardust / 25 candy
  • 50 000 stardust / 50 candy
  • 75 000 stardust / 75 candy
  • 100 000 stardust / 100 candy
Extra charged attack

För de flesta Pokémon matchar kostnaden hur långt du behöver gå med den som Buddy för att få en candy (1/3/5/20 kilometer). Gyarados har till exempel den lägsta kostnaden, medan Mewtwo kostar skjortan. Men det finns också undantag: Alla ”bebis”-Pokémon har till exempel den lägsta kostnaden, och har du väl lär en Pokémon en extra attack behåller den den när du evolverar den. Vill du till exempel ha en maffig Togekiss eller Roserade är det billigare att köpa en extra attack till Togepi respektive Budew och sedan evolvera än tvärt om.

Tänk också på att två attacker av samma typ i princip är värdelöst – det du bör satsa på är Pokémon som kan få en attack med en annan typ som gör att du gör normal eller hög skada mot så många andra Pokémon som möjligt.

Räkna med buggar

En så här stor uppdatering kommer alltid med en och annan bugg och på Reddit har spelare redat börjat lista tidiga buggar som Niantic förmodligen kommer börja fixa. Det handlar till exempel om att spelet hänger sig, att attacker inte fungerar och laggproblem.