Efter en demonstration av den nya tekniken i salongen fick M3 även tillfälle att ta en tur bakom kulisserna för att se hur Sveriges första 4D-salong fungerar under huven. Niklas Gustafsson, service manager på Nordisk films bio i Uppsala, visade upp hur såväl projektor som mjukvara fungerar för att skapa en 4D-upplevelse.

4d bio
Niklas Gustafsson, service manager på biografen, kontrollerar så att allt står rätt till inför kvällens 4D-föreställning.

För den som undrar behöver alltså ingen stackare sitta bakom bioduken och trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle för att personerna i salongen ska få en doft av bränt gummi eller en varm bris över sig. Istället är det ett företag i Sydkorea och programmerar ett schema över de olika effekterna som sedan läggs som ett spår över filmen. Dessa kan sedan implementeras i alla 4DX-salonger runt om i världen, bland annat i den här biografen i Uppsala.

För att se vad denna programvara styr får vi ta en promenad ner till ett förrådsliknande utrymme under salongen. Man kan inte tro att det är dessa blygsamma rör och behållare är ansvariga för att leverera så intensiva upplevelser över våra huvuden. Här finns behållare för vatten, doft, sopbubblor och dimma. Det största huvudbryet verkar vara vattnet, som renas innan det distribueras över biobesökarna.

– Vi tömmer alltihop varje natt när vi stänger så att det inte är gammalt vatten nästa dag. Det vore ju jätteäckligt.

4d bio
I den här blygsamma lådan förvaras dofterna som används i 4DX-biografen.

I hörnet av det här förrådet står det en diskret, svart låda. Här göms alla dofter som används i salongen. Bland alternativen finns bland annat trä, persika och gummi. Vi undrar om inte det här är den effekt som används mest sparsamt.

– Nej, det är nog såpbubblorna, säger Niklas.