Testad produkt: Fossil Explorist HR Gen 4 FTW4012
Pris: Från 2 695 kronor hos Prisjakt.

De flesta smartklockor vi testar kommer från tillverkare med rötter i mobilvärlden, eller från fitness- och sportbranschen. En tredje klass är smarta armbandsur från mer klassiska klocktillverkare. Fossil är en av dessa, och nu har de släppt en ny klocka som vi haft på armen i drygt en vecka.

Ny version med fler funktioner

Fossil Explorist HR heter den, eller ibland bara Q Explorist HR utan Q, eller Q Explorist. Det är lite oklart på den punkten, men ser du ett av dessa namn i en butik så är det samma klocka. På tillverkarens webb kalla de den för Fossil Explorist HR, så då gör vi också det. Den har funnits tidigare men har nu släppts i en uppdaterad upplaga. Den vi testat är generation fyra av klockan.

Äldre modeller kan också finnas att köpa i en del butiker, så se till att det är den senaste du får om du slår till. Vår testade modell har modellnummer FTW4012, som har fått en handfull viktiga uppgraderingar – bland annat pulsmätare, gps och nfc-chip.

Fossil Q Explorist HR Gen 4
Vår testade klocka med stabilt men lite tungt stålarmband. 

Men låt oss börja med det yttre, där desto mindre har hänt. Det här är, utan att överdriva, en av de bekvämaste smartklockor vi haft äran att testa. Och också en av de snyggaste. Den har en lågmäld industriell design med räfflad krans runt boetten och lätt mörktonad matt rostfritt stål i både boett och länkat armband.

Tål ett bad

Urtavlan har tåligt mineralglas som bör skydda bra mot repor och chassit är vattentätt ned till 30 meter. På höger sida sitter tre knappar varav mittenknappen också är en stor och greppvänlig snurrbar krona för skroll.

Explorist HR kallas för ett herrur, men är inte överdrivet stort, så det passar både på större och mindre handleder. Efter att ha justerat länkarna sitter den perfekt utan att kännas påträngande eller sticka ut för mycket på handleden.

Den finns också i en silvergrå variant med samma metallarmband (FTW4011), en mattsvart med silikonarmband (FTW4018) och en silver- och stålblå boett med läderarmband (FTW4016). Hur vikt och komfort på de två sista är kan vi inte säga, men vår modell helt i stål har en gediget massiv känsla utan att bli obekvämt tung.

Fossil Q Explorist HR Gen 4
Klockan sitter stadigt på handleden utan att för den delen strama åt. 

Skarp ljusstark skärm

Som smartklocka betraktad gör den inget märkvärdigt, men levererar god kvalitet överlag. Den har en snygg och skarp 1,4 tums amoled-skärm med 454 bildpunkter i diameter. Vi får klockren kontrast. bra stuns i ljusstyrkan när det behövs och ljussensor som dämpar den precis lagom för att spara ström.

Den kör samma Snapdragon Wear 2100-processor som flera andra smartklockor från de senaste åren. Den är kraftfull för alla appar och tillämpningar vi testar, men inte lika strömsnål som till exempel den i Samsung Galaxy Watch.

Vi har inga uppgifter om hur stort batteriet är, men under en normal dag av aktiv användning, inklusive ett par timmar positionsspårning med gps, klarar den sig ett dygn. Snålar vi på användningen får vi upp det till 1,5 dygn. Men räkna med att behöva ladda den varje natt. En minimal liten laddplatta med magnetlås medföljer men precis som många andra klockor får vi inte med någon ac-adapter.

Många egna utavlor

Gps-mottagningen är bra när den väl kommer igång, men tar lång tid på sig att hitta signal efter att den slås på eller om du tillfälligt tappat den. Smartast för vardagsbruk är att slå av spårning och välja att sköta det i mobilen istället. Den har mer batteri och tål att köra gps längre.

Fossil Q Explorist HR Gen 4
Alla Fossils egna urtavlor har bra strömsnålt alltid på-läge. Eftersom skärmen är en amoled kan det vara en god idé att ha påslaget. Det drar inte så mycket extra batteri.

Klockan kör Googles Wear OS utan några signifikanta tillägg, förutom ett gäng extra urtavlor från klassiska till digitala, plus en handfull mer spektakulära. Dessa kan alla ställas in med olika stil- och färgval – och sedan sparas undan som speciella profiler. För övrigt är det standardappar som gäller, varken mer eller mindre, men med mängder av bra appar (och en hel del dåliga) i Play-butiken.

Vi har också fullt Google Pay-stöd i klockan, så har du rätt bank kan du sätta upp den för handledsbetalning. Den har också inbyggd mikrofon med Google Assistent-stöd.

Omdöme

Explorist HR Gen 4 bockar av de flesta sakerna som vi förväntar oss av en bra modern smartklocka, och är dessutom utomordentligt välbyggd, snygg och bekväm. Bland vanliga funktioner saknar den egentligen bara två: barometer för höjddata, och inbyggd högtalare för att kunna använda den som högtalartelefon. Är du nöjd med de funktioner den erbjuder är den både komfortabel och prisvärd. Batteritiden blir dock ett ofrånkomligt minus.

Fakta Fossil Explorist HR Gen 4 FTW4012

Testad: December 2018
Kontakt: Fossil
Processor: Snapdragon Wear 2100, 1,1 GHz quad core.
Minne: 512 MB.
Lagring: 4 GB.
Bildskärm: 1,4 tum rund amoled, 454x454 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc.
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare.
Kontroll: Pekskärm, 3 knappar, ratt.
Storlek, boett: 45 x 45 x 13 mm.
Vikt inkl standardarmband: 140 gram.
Operativsystem: Wear OS
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS 9.3 eller nyare, Android 4.4 eller nyare (ej Android Go).
Batteritid: Cirka 1,5 dygn.
Övrigt: Mikrofon, vattentålig (3 ATM tryck, 30 meter).
Pris: Från 2 695 kronor hos Prisjakt.

plus

Enkel, elegant design.
Hög komfort.
Utmärkt bildskärm.
Godkänt funktionsutbud.

minus

Måttlig batteritid.
Seg gps-sökning.
Saknar några mer avancerade funktioner.

Betyg 4 av 5
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Smarta klockor just nu