Qualcomm har gett Androidanvändarna en tidig julklapp i form av en förhandstitt på nästa års toppkrets för telefoner: Snapdragon 855. Denna väntas hamna i 2019 års flaggskeppsmobiler. Vi vet redan att den kommer vara snabbare och mer batterieffektiv än föregångaren 845, men det som verkligen betyder något har med annat än snabbhet och batterinyheter att göra. Här är fem saker att se fram emot med Snapdragon 855:

Snabbare nedladdningar

Du kommer att få höra mycket om 5g nästa år, och Qualcomm kommer att gå i bräschen med sitt X50-modem. Men även 855-kretsen i sig kommer att bjuda på väsentligt uppsnabbade nedladdningar, tack vare det integrerade 2 Gbps-lte-modemet. 855 är dessutom redo för 802.11ax-wifi för upp till 14 Gbits/s-wifi, vilket är nästan fem gånger snabbare än 3 Gbits/s-hastigheterna som erbjuds i dag.

Läs också: Qualcomm visar upp Snapdragon 855 – gör mobiler redo för 5g

Snyggare film med mobilkameran

Qualcomm har utvecklat en ny bildsignalprocessor, ISP, för Snapdragon 855-kretsen. Denna heter Spectra 850 och bjuder på en mängd förbättringar inom såväl foto som video. Mest noterbart är att den klarar djupseende i 60 Hz, vilket borgar för 4k hdr-videoinspelning i porträttläget. Det innebär i sin tur att du kan filma med samma suddiga bakgrund som dagens porträttfotolägen erbjuder när du exempelvis tar en selfie. Men coolast av allt är att den nya kameraprocessorn kommer att kunna klippa ut människor ur ramen och lägga dem på en annan bakgrund, som med en green screen.

Dina foton kommer ta mindre plats

Fotobiblioteket tenderar att ta mycket av telefonens lagringsutrymme i anspråk, men Snapdragon 855 kommer att ändra på det. Precis som Apple gjorde i IOS 11 kommer Snapdragon 855 att byta format från jpeg till heif (high efficiency image file format). Det innebär att dina bilder kommer ta upp drygt hälften så mycket plats som tidigare, utan att tappa upplösning. Android Pie stöder redan det nya filformatet, liksom Google Foto, och med Snapdragon 855 kommer förändringen äntligen att märkas på riktigt.

Razer Phone
Foto: IDG NewsGamingmobiler kommer att få en rejäl skjuts av Snapdragon 855.

Mobilspel på en ny nivå

Mobilt spelande är inte längre en oxymoron, vilket telefoner som Razer Phone och Asus Rog Phone har visat på sistone. Snapdragon 855 hänger på den filosofin tack vare Adreno 640-grafikkretsen som, utöver hdr-kompatibilitet, ska ge cirka 30 procent bättre prestanda överlag för mobilspel. Dessutom får vi förbättringar inom färghantering och renderingsteknik för grafiktunga spel.

Ljudet låser upp luren

Artificiell intelligens har varit ett stekhett begrepp under 2018. Den digitala signalprocessor, Hexagon 690, som sitter på Snapdragon 855, kommer att ta mobil-ai:n ännu längre. Chippet kommer att kunna hantera "Okej Google"-förfrågningar utan att det dras extra batterikraft. Men den största ljudbaserade förändringen rör fingeravtrycksläsarna, som kommer att använda ljud snarare än ljus för att låta dig låsa upp telefonen. Det är denna teknik som låter tillverkarna placera fingersensorn i själva mobilglaset, vilket lär bli extremt trendigt i 2019 års toppmobiler.