Till skillnad från vad man kanske kan tro, är det mycket svårt för SOS Alarm att spåra platsen för den som ringer till larmnumret 112. Sedan 2017 kan SOS Alarm skicka en webblänk via sms där uppringaren kan medge att dela med sig av sin position, men i vissa nödfall kan det vara omöjligt för uppringaren att trycka på länken.

Nu ska SOS Alarm alltså börja använda en teknik som är mycket exaktare, och som automatiskt delar med sig av uppringarens position även om denne har platstjänster avstängt på sin mobil, rapporterar Ekot. Postionen delas sedan i 30 sekunder. Denna möjlighet finns redan i många andra länder, men i Sverige har den dröjt då det varit oklart om den brutit mot svensk lag.

– Vi vill starta igång det här, för vi ser det nästan som oetiskt att inte använda den teknik som finns, säger Björn Skoglund, till Ekot.

Tekniken i fråga är troligtvis i Advanced Mobile Location (AML), även om det inte nämns i inslaget. AML används redan i ett flertal länder i Europa och USA, och har i tidigare beräkningar ansetts kunna rädda 7 500 liv om året i Europa. AML finns i flertalet Android-telefoner och finns sedan IOS 12 aktiverat även i Iphone-enheter.