I oktober publicerade Bloomberg en uppmärksammad rapport som påstod att servrar från tillverkaren Super Micro som såldes till Apple, Amazon, andra företag och amerikanska myndigheter hade manipulerats under tillverkningen i Kina och fått extremt avancerade spionchipp monterade på moderkorten.

Samtliga företag som nämndes i Bloomberg-artikeln reagerade mycket kraftigt och har nekat till att några servrar någonsin har upptäckts innehålla några misstänkta chipp. Apple, som sällan uttalar sig om artiklar i media, släppte flera pressmeddelanden som kategoriskt dementerade uppgifterna. Brittiska QCHQ, NSA och amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet har också uttalat sig om artikeln och påstår att den är felaktig.

Super Micro, vars servrar påstods ha infiltrerats, tillsatte en extern säkerhetsrevision för att gå till botten med påståendena. I går skrev företaget till sina kunder att granskningen, som utfördes av Nardello & Co, är klar och att den som väntat inte hittade några bevis för spionchip i några servrar, rapporterar Reuters.

Nardello undersökte servrar i produktion samt servrar som tidigare sålts till både Apple och Amazon, och gick igenom både mjukvara och designdokument.