Smarta hemprodukter handlar inte bara om lampor du kan programmera med mobilen, brandvarnare som skickar notiser och högtalare som alltid lyssnar på dig. Ständigt anslutna produkter har dykt upp nästan överallt, även för en produktkategori som tidigare var bland det tråkigaste du kunde shoppa – vitvaror. Kylskåp, tvättmaskiner och ugnar – vad det än är så har tillverkarna lyckats klämma in wifi och skapat mer eller mindre intelligenta användningsområden för det.

I januari hålls CES-mässan i Las Vegas. De senaste åren har det kryllat av smarta vitvaror där, och så kan det bli även den här gången. Vi kommer så klart vara på plats och bevaka.

Samsung
Foto: Samsung

Samsung

Samsung gör ju nästan allt, så det är knappast förvånande att företaget även har smarta vitvaror. I Sverige har antalet produkter än så länge varit ganska lågt. Det kanske smartaste är kylskåpen Family Hub. En kamera på insidan gör att du kan se innehållet i kylen på skärmen – eller i mobilen när du står i mataffären och undrar om du har slut på yoghurt.

I övrigt: Gör även tvättmaskiner, ugnar och diskmaskiner med appstyrning.

LG
Foto: LG

LG

LG är ett av företagen som kommit längst i att inkludera wifi-anslutning och appstyrning i sina olika vitvaror. Appen Smartthinq styr alla olika prylarna. Många av företagets tvättmaskiner och torktumlare har wifi, och du kan till exempel få en notis i mobilen när tvätten är klar och styra när den ska starta så den är klar lagom tills du kommer hem från jobbet.

I övrigt: Har även kylskåp där du kan kontrollera och ställa in temperaturen med appen.

Bosch
Foto: Bosch

Bosch

Bosch gör inte bara elektriska verktyg utan också vitvaror. Under namnet Home Connect har företaget tagit fram uppkopplade modeller i nästan alla kategorier. En närmast unik grej är företagets smarta espressomaskiner. De kostar en smärre förmögenhet, men du kan beställa en cortado från sängen innan du ens har gått upp.

I övrigt: Tillverkar även uppkopplade ugnar, hällar, köksfläktar, diskmaskiner, kylskåp, tvättmaskiner och torktumlare som till exempel kan skicka notiser när de är klara eller när de behöver rengöras.

Electrolux
Foto: Electrolux

Electrolux

Det klassiska svenska vitvarumärket har trevande börjat ge sig på det smarta hemmet. Den första produkten är ugnen Combisteam Pro Smart som har en inbyggd kamera så att du kan följa matlagningen på distans med en app och ändra temperatur och andra inställningar om så behövs. Men det kommer nog fler.

Siemens
Foto: Siemens

Siemens

Siemens har precis som grannarna på Bosch valt namnet Home Connect på sina smarta vitvaror. Företaget har produkter i fler kategorier än någon annan i Sverige, men något av en akilleshäl. De kan nämligen röststyras enbart med Amazon Alexa som inte finns på svenska än. Vad som däremot fungerar är appens integration med IFTTT så att du kan automatisera olika funktioner och bygga egna scenarior. Det gör även att du kan kombinera styrning av vitvarorna med andra smarta hemprodukter som lampor och termostat.

I övrigt: Har induktionshällar, fläktar, ugnar, diskmaskiner, kylskåp, espressomaskiner, tvättmaskiner och torktumlare.

Whirlpool
Foto: Whirlpool

Whirlpool

6th Sense Live kallar Whirlpool sitt system för uppkopplade smarta vitvaror. En gemensam app styr alla de olika produkterna du kan samla på dig. Styrningen finns i en rad produkter, men att hitta vilka produkter som har vad och finns i Sverige är inte det lättaste på företagets snåriga webbplats.