En av de saker som fått mest kritik genom åren när vi testat smartklockor är deras ofta usla batteritid. Det kan handla om driftstid på en eller kanske en och en halv dag med många klockor. Det är extra frustrerande då de ofta har funktioner som är designade för att sitta på handleden dygnet runt; notifieringar och navigation och träningsprogram på dagen, sömnmonitor på natten.

Matrix Powerwatch är ett projekt att designa och producera en smartklocka som en gång för alla sätter batteritiden i fokus, och som nu har resulterat i en klocka som säljs i flera stora svenska butiker. Det som är speciellt med den, förutom att den har extremt strömsnål hårdvara, är att dess batteri laddas av det vandrande kraftverk som är användaren själv.

Matrix Powerwatch
Klockans lcd-skärm är tydlig, men måttlig kontrast och skärmreflexer har en tendens att ställa till det, även i vanligt inomhusljus.

Inbyggd generator drivs av dig

Bara genom att ha den på dig utnyttjar klockan din kroppsvärme för att alstra ström som driver den och laddar dess inbyggda batteri. Detta sker med en så kallad termoelektrisk generator som alstrar energi ur temperaturskillnader. Då yttemperaturen på din handled, för det mesta, är varmare än luften i omgivningen, kan klockan generera en svag ström som är tillräcklig för att driva den. Det gör att Powerwatch i princip har evig batteritid. Vid normal vardaglig användning ska du aldrig behöva ladda den.

I alla fall om det inte är för varmt. Den termoelektriska effekten slutar fungera om det är ungefär 26 grader varmt i luften. Då behöver du öka hudtemperaturen, genom att helt enkelt röra på dig och få igång blodcirkulationen. Då kan den hänga med upp till 30-32 grader värme.

Tar du av dig klockan tar batteriet över och klockan går ner i strömsparläge. Det enda den gör då är håller tiden uppdaterad, och då drar den inte mer än ett vanligt digitalt armbandsur, som ju kan klara sig i flera år utan batteribyte. Tillverkaren uppger att Powerwatch har en standbytid på sex till tolv månader.

Matrix Powerwatch
Armbandet är verkligen ingen höjdare.

Stor och klumpig men lätt

Vi får också med en liten laddplatta på usb som kan användas om du har klockan av en längre tid. Det är i själva verket en liten usb-driven värmeplatta som aktiverar den termoelektriska funktionen som är inbyggd i klockan. Den har mikro usb-anslutning, men vi får varken med själva väggadaptern eller en usb-kabel. Det känns lite snålt.

Powerwatch har en bastant boett med en diameter på 46 millimeter, men den är inte särskilt tung då den mestadels är av aluminium, komplett med kylflänsar på sidorna. Den kontrolleras med två knappar för att stega sig igenom menyer och en stor och rätt så trög krona du kan skruva på för vissa andra val.

Klockan kommer med ett fast armband, och tyvärr är det inte alls en trevlig upplevelse, utan är ett stelt och oflexibelt nylonarmband som kan vara svårt att spänna åt bra om du har fel storlek på handleden. Det är dock ett standardfäste på 22 millimeter så det ska gå att byta ut mot valfritt eget. Det kan dock kräva en tripp till urmakaren, det är inte lika enkelt att komma åt som på en del andra smartklockor.

Matrix Powerwatch
Klockan kan visa och även logga din hudtemperatur. Du får även en indikation i realtid hur mycket ström du för tillfället alstrar.

Blek skärm och seg synkning

Skärmen är en svartgrå lcd. Antal pixlar är inget som tillverkaren uppger, men det ser hyfsat skarpt ut. Det kan dock vara svårt att se i vissa ljusförhållanden, om det är för mörkt. Då får vi tända ett litet diodljus med en manuell knapptryckning. Och glasytan framför har också en tendens att ge oss störande reflexer när det är ljust.

Klockan parkopplas med mobilen via bluetooth och du använder en Android- eller IOS-app för att kontrollera den och synka data. Detta sker bara manuellt och med minst fem minuters mellanrum, ytterligare en kompromiss för att spara ström. Dessutom går det förvånansvärt långsamt.

Någon wifi eller gps har klockan givetvis inte, och inte heller några särskilt avancerade appar. Vi får ett stoppur som endast visar sekunder och inte tio- eller hundradelar, en motionsfunktion för löpning och summering av insamlade data – steg, sömn- och vilotid, uppskattad distans promenerad eller sprungen, och uppskattad kaloriförbränning.

Få funktioner

Steg mäts med inbyggd accelerometer, men även den termoelektriska generatorn används för att samla in hälsodata och analysera uppskattad kaloriförbränning, då den kan mäta din temperatur och detektera när du rör på dig mindre eller mer intensivt.

Matrix Powerwatch app
Mobilappen är lättanvänd, men det finns inte så mycket att göra.

Annars är Powerwatch tyvärr väldigt tunn på funktioner. Här finns ingen möjlighet att ladda på extra appar, navigera eller kommunicera med annat än just dess loggade data. Vår modell har inte ens synkning av notifikationer, utan den enda smarta funktionen är loggning av fysisk aktivitet och synkning av denna till mobilen. Det finns också tre urtavlor att välja mellan via appen, två digitala i olika stil och en stiliserad analog.

Det finns en dyrare version av klockan som också har notifieringsfunktion, men den har vi inte haft tillfälle att testa.

Omdöme

Det är inte mycket intelligens i denna smartklocka. Funktionsmässigt får vi nöja oss med aktivitetsdata loggad från två sensorer. Designen och komforten går att diskutera, skärm och gränssnitt frestar på tålamodet och det medföljande armbandet är rent vedervärdigt, dock lyckligtvis bytbart.

Powerwatch gör dock de två saker som den utlovar. Du får vad som bör vara bättre kaloriförbrukningsdata än en del konkurrenter, och du får framförallt en helt laddningsfri klocka. Å andra sidan kan du få komfortablare och mycket mer funktionsrika klockor som du får ladda en till två gånger i veckan för ungefär samma pris. Vi föredrar nog det.


Fakta Matrix Powerwatch

Testad: December 2018
Tillverkare: Matrix Industries
Processor: Ambiq Apollo MCU
Bildskärm: 1,2 tum rund lcd, manuell bakbelysning
Kommunikation: Bluetooth
Sensorer: Accelerometer
Kontroll: 2 knappar, ratt
Storlek, boett: 46 x 46 x 12,5 mm
Vikt inkl standardarmband: 60 gram
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS eller Android, termoelektrisk laddnnig
Batteritid: Obegränsad vid normal användning
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter
Pris: 2 490 kronor

plus

Inget laddningsbehov
Extra kroppstemperaturdata
Relativt låg vikt

minus

Obekväm och tjock
Osnygg skärm och bökig navigering
Mycket begränsat med funktioner

Betyg 3 av 5