Vi testade Huawei P Smart tidigare i höstas i vårt stora test av bra budget-mobiler, och blev då positivt överraskade av dess behändiga form, utmärkta bildskärm och bra prestanda för att kosta under två tusen kronor. Nu har Huawei släppt en uppföljare med precis samma namn, men en 2019 års modell. Det står till och med ”P Smart 2019” på förpackningen, så att de inte ska bli någon förvirring.

Det lär det inte bli ändå, då den ser radikalt annorlunda ut än föregångaren, som hade raka linjer, skarpa hörn på skärmen och aluminiumbaksida. P Smart 2018 har fått mer droppformad, välvd baksida i glasimiterande plast som ser riktig snygg ut på avstånd men har en märklig flammighet i ytan på nära håll, och är bra på att dra åt sig damm och smuts.

Mer batteri och skärmyta

Den är också ett par millimeter bredare, men har i gengäld blivit lättare – detta trots att den rymmer ett större batteri på 3 400 mAh. Batteritiden är bra om än inte fantastisk. Lurens stora ips-skärm drar en hel del ström.

Huawei P Smart 2019
Huawei P Smart 2019 är bredare än föregångaren, men fortfarande ingen bjässe att greppa.

Skärmen sträcker ut sig ända upp i de rundade hörnen i Iphone X-stil (fast med mer marginal nedtill), komplett med flärp för selfie-kameran upptill. Den är dock minimal och precis som på Oneplus 6T rymmer den bara just kameran – högtalare för samtal har flyttat upp till en smal springa i ovankant. Det gör att vi har gott om utrymme i Android-gränssnittet för notifierings- och aktivitetsikoner upptill. Det är ett klart plus.

Ljudkvaliteten ur den högtalaren är tunn och skränig men om det har med placeringen eller högtalarens allmänna kvalitet är svårt att säga. Ljudet i övrigt imponerar nämligen inte heller. Monohögtalaren i botten ger oss spretigt ljud som fungerar bra för en påträngande ringsignal du inte vill missa, men är allt annat än njutbar för musik eller filmklipp. Ljudet ur hörlursuttag är inte heller det mer än godkänt.

Övertygande prestanda

Skärmupplösningen är 1 080 pixlar på bredden, och några extra upptill så att vi får 18:9-format även om vi räknar bort flärp-delen. Bildkvalitet håller samma höga nivå som på föregångaren, med rejäl stuns i färgerna, bra kontrast och hög maximal ljusstyrka. I nederkant av skärmen är ljusstyrkan dock påtagligt ojämn, med mörkare fläckar.

2019 års modell av P Smart kostar också mer, cirka 2 600 kronor. Men det kostade även 2018 års modell när den först lanserades. Och för det priset får vi i år mer än sist. Dels 64 gigabytes lagring istället för 32 (du kan också bygga ut med mikro-sd-kort på en av dess två sim-kortplatser), dels en påtagligt uppgraderad processor, Kirin 710 istället för Kirin 659. Vi var hyfsat nöjda med prestanda redan innan, och nu lyfter Huawei budgetsegmentet ytterligare.

Huawei P Smart 2019
Hörlursuttag, mikro-usb-kontakt och mono-högtalare. Ingen av dessa gör oss glada.

Mer och mindre modernt

I övrigt är det mesta sig likt. Vi har samma hastighet på 4g-uppkopplingen, men nya modellen Har lättare att hitta stark signal på de platser vi testat bägge. Det kan bero på mindre metall i chassit, eller så är det rena tillfälligheter vid våra testtillfällen, det är som alltid svårt att avgöra.

Vi har, tyvärr, fortfarande mikro-usb-anslutninging istället för usb-c. Vi hade hoppats att få slippa se denna eländigt opraktiska plugg någonsin igen, men tydligen klänger tillverkarna sig fast vid den. På ett par andra punkter känns det mer modernt. Vi får Wifi 5-stöd (802.11ac), ansiktsinloggning, och senaste versionen av Android och Huaweis egna Emui-gränssnitt, bägge version 9.

P Smart 2019 har en funktionell men inte så imponerande kamerauppsättning med tolv megapixel baktill plus en extrasensor för djupseende, och en selfiekamera på åtta megapixlar framtill. Ingen av dem överraskar, utan vi får typisk godkänd budgetkvalitet.

Huawei P Smart 2019
Fingeravtrycksläsare och dubbelkamera. Bägge är snabba.

Utomhusfoton i bra ljus blir snygga, den klarar kvälls- och inomhusljus dugligt och bokeh-forningen är precis som i föregångaren rätt så opålitlig. Tack vare extra processorkraft lyckas Huawei dock snabba upp en del hantering och autofokus är rappare och en del mer avancerade kamerafunktioner som panoramafotning och Huaweis multiexponering för nattfoto går smidigare, även om inte resultatet är hundraprocentigt.

Omdöme

Det här är en plikttrogen uppgradering i prestanda och funktionalitet, men missar att uppgradera det vi störde oss mest med i föregångaren, ljudet och usb-porten. Huawei försöker också modernisera designen, och stilmässigt lyckas de, men lite på bekostnad av komforten. Det här är ingen hundraprocentig fullträff, och kan behöva en prissänkning i handeln, men visar att 2019 kan bli ytterligare ett bra år för prisvärda mobiler.

Fakta Huawei P Smart 2019 64 GB

Testad: December 2018
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 710
Processor: 4st Cortex-A73 2,2 GHZ, 4 st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: ARM Mali-G51 MP4
Minne: 3 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,21 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med med bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g,4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI 9
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning
Batteri: 3 400 mAh, 7h 40min webbvideo (wifi), 9h 50min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 160 gram
Pris: 2 590 kronor

Prestanda

Antutu Benchmark: 131 843 poäng
Geekbench 4: 5 486 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 16 735 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 794 poäng

plus

Goda prestanda.
Snygg skärm.
Stilig design.
Förbättrad 4g och wifi.

minus

Halvdant ljud.
Fortfarande inte usb-c.
Något bred.

Betyg 4 av 5