Testad produkt: Nokia 9 PureView
Pris: 6 490 kronor hos Webhallen.

Vi trodde att det var slut på flaggskepp med Snapdragon 845, men precis som förra årets Nokia 8 Sirocco smiter HMD in med en sista modell med den utgående processorn, Nokia 9 Pureview. Det är fortfarande snabb hårdvara som klarar det mesta. Men det är lite synd att inte Nokia är med i det absoluta toppracet.

Nokia 9 Pureview är dock prissatt därefter, och kostar överkomliga 6 500 kronor. Det är bara lite drygt hälften mot vad Iphone XS eller Samsung Galaxy S10 Plus kostar.

Har det mesta i funktionsväg

Utöver processorn får vi 6 GB ramminne och 128 GB lagring, dock utan möjlighet att expandera med sd-kort. Det känns som en acceptabel uppsättning i denna prisklass, även om vi hade hoppats på möjlighet att expandera minnet – speciellt med tanke på att detta är en telefon med stort foto-fokus.

Nokia 9 Pureview har också andra premiumfunktioner som trådlös laddning, snabb lte- och wifi-uppkoppling, gott om smarta sensorer, stöd för ant+, och vattentålig konstruktion. Den är ip67-klassad, vilket innebär att den kan tappas i diskhon eller i en vattenpöl, men den kanske inte överlever en djupdykning i poolen.

Nokia 9 Pureview
Nokia 9 Pureview har ett ganska konventionellt yttre framtill, med plant Gorilla Glass 5 och inte någon heltäckande skärmdesign.

Till skillnad från fjolårets toppmodell Nokia 8 Sirocco har Nokia 9 Pureview en mer traditionell design. Den påminner om förra årets Nokia 7 Plus, med avlångt chassi tack vare 18:9-skärm, och en extra list både upptill och nedtill, samt avfasade, kromglänsande kanter runtom. Nokia har valt att strunta i flärp eller kamera-hål och ger oss istället en helt obruten skärmupplevelse.

Snygg men slipprig

Nokia 9 Pureview har också en bekväm storlek och skön lyxkänsla i både design och materialval, med polerad metall i ramen och välvt glas på baksidan. Däremot är kanterna lite för vassa, och telefonen är ovanligt hal att hålla i. Vi skulle alltså rekommendera ett skyddande skal.

Vidare får vi fingeravtrycksläsare i skärmen av optisk typ, det vill säga med en kamera bakom skärmpanelen. Den läser dock av fingret alldeles för långsamt och vi uppmanas konstant att trycka hårdare på glaset – faktiskt till den grad att vi oroar oss för att vi ska skada skärmen. Nokia uppger att en uppdatering är på väg. Vi återkommer med en uppdatering när vi fått och testat den.

Ansiktsupplåsning är däremot blixtsnabb och känner igen oss lätt, men då den bara bygger på en vanlig selfie-kamera utan 3d- eller ir-kapacitet är inte säkerhetsnivån i topp.

Nokia 9 Pureview
Trots relativt stora mått är formen greppvänlig. De vassa kanterna och hala ytorna är mindre trevliga.

Utmärkt bildskärm

Vi får en 1 440p-skärm av typen p-oled, densamma som LG haft i en handfull modeller senaste åren, men här får vi inte samma problem med ojämna ljusnivåer som vi sett i några av LG:s modeller. Kontrasten är utmärkt som alltid i oled-skärmar och färger har en fin lyster. Skärmen har HDR10-stöd, och ljusstyrka på ungeär 450 cd/m2, vilket räcker bra utomhus, utom möjligen i direkt solsken.

Med tillverkarens egna Pure Display-teknik utlovas dels dynamisk uppskalning av standard-video så att du får en viss hdr-upplevelse, dels optimering av sådant som kontrast vid videouppspelning. Det är svårt att se exakt vad denna funktion gör. Det enda vi kan se med den aktiverad är att vi får olika vitbalans. Men upplevelsen både med och utan hdr är övertygande i vilket fall som helst.

Oled är givetvis också bra för strömsnålheten, och trots batteri på numera beskedliga 3 320 Mah får vi stabil batteritid som du bör klara dig på en hel dag utan att behöva leta vägguttag.

Nokia 9 Pureview
Allt är välbyggt med högklassiga materialval.

I botten sitter en monohögtalare som låter ok, men inte i klass med många av dess flaggskepps-konkurrenter. Den är bäst för röst i högtalartelefonläge, men har otydlig diskant och bas för musik och media. Ljudet ur hörlurar med medföljande adapter är även det godkänt men inget speciellt, och samtalsljudet med luren vid örat kan beskrivas likadant.