Kamera som ingen annan

Nokia kör som alltid med Android One, och en helt ren installation av Android 9.0 utan egna gränssnittstillägg. Det enda som är eget är supportappen Nokia Mobile Care och den egna kamera-appen till telefonens minst sagt unika kamera.

Den har alltså hela fem sensorer, som tillsammans med en led-blixt och en laser för snabb autofokus sitter i en sexkantig matris centralt på baksidan. Det ger telefonen en utstickande och egen design, trots att den i övrigt alltså är traditionell.

Sensorerna är alla på tolv megapixlar och har samma Zeiss-optik, samma bländaröppning och samma brännvidd – relativt vidvinkliga 28 millimeter. Två av dem fotar i rgb-färg och de andra tre i svartvitt. Den har alltså ingen optisk zoom, men i appen kan vi ändå växla mellan tre lägen: 1x, 2x och 5x.

Nokia 9 Pureview
Kamerauppsättningen drar blickarna till sig.

Kameran bygger på samma princip som i en del tidigare Huawei-kameror, som tar en svartvit och en färgbild samtidigt och kombinerar dem i efterhand till ett foto med extra mycket luminansinformation.

Här har dock Nokia tagit tekniken tagen till en helt ny nivå med fem bildkällor som ska slås ihop med smarta algoritmer. För detta har Nokia 9 Pureview en egen extra kraftfull bildprocessor. Fotar vi i mörka miljöer eller använder bokeh-effekt tar det ibland upp till en halv minut att få ett färdigt foto att granska. Du kan alltså inte ta en bild, snabbt gå in i visningsläge och se resultatet, för att sedan justera och ta en ny.

Kompetent men krångligt

Slutresultatet för ett individuellt foto är dock av mycket hög kvalitet, med en detaljrikedom i bilden som vi inte ofta ser i en mobil. I dagsljus får vi fin dynamik i bilden, utan att artificiellt pressa upp kontrasten eller applicera för mycket skärpefilter som många kameror gör.

I begränsat ljus blir dock bilderna bleka, och vi blir aldrig riktigt kloka på hur den ställer in vitbalans i automatiskt läge. Appen har också ett utmärkt manuellt läge för den som vill ha full kontroll. Där blir det enklare att justera vitbalansen, men det är ändå onödigt omständligt.

Kameran fotar i raw-format om vi vill och vi uppmanas att ladda hem gratisversion av appen Adobe Lightroom CC för att hantera dessa. Någon egen hantering av raw-format erbjuder inte Nokia.

Med extra sensorer, dessutom långt ifrån varandra, samt en så kallad tof-kamera baktill för extra bra djupseende, är det en av de bättre vi kameror vi sett när det gäller att ta bokeh-foton, med fin kantdetektering utom i enstaka undantag.

Nokia 9 Pureview foto
Foton får väldigt skarpa detaljer och välbalanserat ljus och färger. I alla fall under fördelaktiga förhållanden.  

Omdöme

Nokia 9 Pureview är en ambitiös mobil som vill erbjuda en sak framför allt annat: innovativ kamera med extra bra bildkvalitet. Det gör den. Foton kan bli väldigt snygga, om du vet vad du gör. Men den är samtidigt för bångstyrig och opraktisk för snabbare och enklare fotografering.

Som telefon är Nokia 9 Pureview en ojämn upplevelse, med flera mindre lyckade detaljer som drar ned upplevelsen, och lika många andra som ger den pluspoäng. Med tanke på den skonsamma prislappen förväntar vi oss inte perfektion, men Nokia hade kunnat fila på detaljerna.

Här kan se när vi kollade in telefonen på MWC-mässan i Barcelona, tidigare i år:

Fakta Nokia 9 Pureview

Testad: Mars 2019
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo 385 Gold á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 5,99 tum q-oled, 1440x2880 bildpunkter
Kameror: 5st 12 megapixel med tof-kamera och led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddning (qi), vattentålig (IP67), stöd för dubbla sim (standby),
Batteri: 3 320 mAh, 11h 10min webbvideo (wifi), ca 10h blandad användning (4), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 172 gram
Pris: 6 500 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 293 038 poäng
Geekbench 4: 8 966 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 65 261 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 633 poäng

plus

Högklassig bildskärm.
Cool, annorlunda design.
Avancerad kamera med bra fotokvalitet.
Rent Android.

minus

Omständlig och begränsande att fota med.
Steget efter i prestanda.
Halvdant ljud.
Hala ytor.

Betyg 4 av 5

Nokia 9 PureView Dual SIM Pris vid test: 6440 kr.

Bästa pris just nu: 6588 kr