Att besöka Las Vegas är onekligen en speciell upplevelse. Från komikern Carrot Tops inspelade välkomsthälsningar på McCarran-flygplatsen till fantastiska fontänshower utanför Bellagio, inrökta monsterkasinon där drömmar krossas och osmakliga cirkusreplikor till hotellkomplex – i Las Vegas existerar inte ordet "lagom" i någon som helst bemärkelse.

Samma sak gäller teknikmässan CES, världens största årliga prylsammankomst med drygt 200 000 besökare. Tillverkarna spänner musklerna, nya buzzwords ser dagens ljus och årets största trender pekas ut. Vi på M3 sätter oss som vanligt på en elvatimmarsflygning för att rapportera om alla häftiga produktnyheter och avslöjanden. Den 8 januari öppnar mässan, men redan 6-7 januari är det dags för presskonferenser och lanseringar.

Vad blir årets grejer, då? Sådana här artiklar kan te sig ganska svåra att hitta variation på, för oftast pekas det på samma områden som året innan. Tv-apparaterna blir bättre, det smarta hemmet blir smartare och vr/ar-upplevelserna blir ännu coolare. Och så 5g, förstås, som det kommer snackas ännu om 2019.

Det är snarare metatrenderna man måste hålla utkik efter. Vad driver ovanstående områden, och vilka nyheter kan tänkas dyka upp där? I den här artikeln skriver vi ner våra spekulationer, förhoppningar och farhågor innan det är dags att sätta sig på planet. 

Tv-kampen fortsätter

Sandlådefajten mellan LG och Samsung tenderar att ta mycket fokus i CES tv-manege. 2017 imponerades vi mest av W7, LG:s omöjligt tunna tv-skönhet som fick alla att tappa hakan. Förra året kontrade Samsung med en modulär mikro-led-tv, The Wall, som med sina 146 tum tog hem det årets skrytpris. LG hade förvisso en hoprullbar oled-tv med sig till Las Vegas redan då, men denna var bara en prototyp och i stort sett omöjlig att få en skymt av.

LG 8k oled
LG visade faktiskt upp en oled-tv med 8k-upplösning redan på IFA i höstas – men då utan namn, pris och lanseringsdatum.

Även på IFA i Berlin stod tillverkaren för en icke-lansering, då man visade upp en 8k-tv utan lanseringsdatum, medan Samsung faktiskt kom dit med en 8k-panel som nu finns att köpa. Jodå, vi har testat den. Nu till CES har LG redan offentliggjort sina tv-planer med andra generationens a9-processor som ska bjuda på stora nyheter inom maskininlärning, hdr-teknik och kalibrering. Dessutom kommer de utrustade med hdmi 2.1 – som gör det möjligt att överföra 4k-material i 120 fps, eller 8k-material i 60 fps.

Det är också bekräftat att det blir tal om 8k, ett område även Sony väntas satsa på i sin tv-offensiv under CES. I övrigt tror och hoppas vi att den rullbara oled-tv:n gör en oannonserad återkomst, för Bloomberg rapporterar att det är nära nu.

Samsung har redan bekräftat att nästa generation av den urläckra tavel-tv:n The Frame kommer att finnas på plats på CES. I övrigt kan det bli tal om fler alternativ i det nu öppnade 8k-segmentet och en tunnare, lyxigare och mindre variant av The Wall-tv:n om vi ska tro ZD Net. Företagets egen röstassistent Bixby får nog ett och annat att säga i Las Vegas också.

Prata smart – men titta också

Röststyrda högtalare har blivit en populär produktkategori, inte minst i Sverige sedan Google Assistent lanserats på vårt språk i höstas. Google Assistent var verkligen överallt under förra årets CES-mässa, och förmodligen håller offensiven i sig även i år. Även Amazon Alexa lär vilja suga åt sig en del uppmärksamhet, och kanske får äntligen Samsung tummen ur och visar upp sin Bixby-drivna Galaxy Home-högtalare på nära håll?

Lenovo Smart Display
Smarta skärmhögtalare (här Lenovos variant) började dyka upp för lite mer än ett år sedan. Vi lär få se fler på CES-mässan.

Bland de mer renodlade smarthögtalarna tror vi att skärmförsedda sådana (á la Google Home Hub och Amazon Echo Show) blir en ordentlig intressedragare i år. Översiktsvyer och hemkontroll i större format är helt enkelt för lockande för att förbise. Men de smarta skärmarna lär även hamna på allt från kylskåp till speglar och tv-apparater – en trend som puttrat på lite försiktigt de senaste åren men som nu känns mogen för ett bredare genomslag.

"Går den inte att prata med så är den ingenting att ha", kan mycket väl bli ett ledord när det ska lanseras prylar på CES 2019, och den stora frågan torde vara om Amazon eller Google lyckas knyta till sig flest tillverkare.

5g för alla?

Nästa generations mobilnät har fått mycket uppmärksamhet på de flesta pryl- och teknikmässor de senaste åren, men nu börjar vi på allvar prata om satsningar för att ta tekniken till konsumentprodukter. Flertalet tongivande mobiltillverkare har exempelvis hintat om att det snart är dags, och inlett samarbeten med olika operatörer.

Läs också: Qualcomm visar upp Snapdragon 855 – gör mobiler redo för 5g

5g
Foto: Mark Hachman / IDG

För vår amerikanska systersajt Computerworld skriver Jeff Kagan att "CES 2019" borde byta namn till "CES 5G 2019". Anledningen är att många av de nya, häftiga satsningar och produkter vi lär få se kommer att vara beroende av den väsentligt snabbare 5g-tekniken för att fungera optimalt. Tillsammans med nya smartphones och annan mobil teknik, förstås, vilket får oss att känna att ett par äkta lanseringar på området definitivt vore på sin plats under årets CES-mässa. Om inte annat för att framtidssäkra marknadsandelarna, i stil med den 8k-satsning som nu börjar ta fart på tv-sidan. 

Hälsa, inte träning och fitness

Kroppsnära teknik kommer att vara lika närvarande som alltid på CES. Från Tom's Guide, som pratat med analytikern Avi Greengart, kommer en intressant spaning om att armbanden, klockorna och de andra prylarna kommer att fokusera mer på det livsviktiga och mindre på träningsaspekten när det kommer till synen på människans kropp och hälsa. 

Apple Watch Series 4
Foto: Samuel NybergApple Watch Series 4.

Titta på Apple, som väckt stor uppmärksamhet med ekg-mätaren i sin nya Apple Watch-klocka, eller på Fitbits Versa-armband som särskilt nischat in sig på kvinnlig hälsa. Samsung är en annan stor klocktillverkare som alltid försöker leda bort samtalen från ordet "träning" och in på "hälsa" när vi pratar med dem om deras produkter. Pryltillverkare som gör punktinsatser mot hälsotillstånd som sömnapné och hjärtflimmer kommer vi att få se mer av – och varför inte på årets största prylmässa?

Vikbara mobiler redan nu? Tveksamt!

I höstas visade Samsung upp en skärm i smartphone-storlek som kunde vikas ut för att i stället anta närapå surfplatteproportioner. Galaxy F, Flex, Fold – eller vad den nu kommer att heta – väntas lanseras under första halvan av 2019, men mer troligt är att man sparar kalaset till den renodlade mobilmässan MWC som äger rum i Barcelona i slutet av februari.

Galaxy F
Foto: SamsungUnder senhösten visade Samsung upp en vikbar skärm.

Den välrenommerade teknikläckaren Evan Blass påstod först att LG skulle visa upp en egen variant av den vikbara telefonen på CES i år, men ett par månader senare uppgav han att sannolikheten för detta sjunkit drastiskt. Vad detta beror på är oklart, men även vi förhåller oss skeptiska till att någon av de stora mobiltillverkarna skulle ha färdiga enheter att lansera redan om en dryg vecka. Mer troligt är att vi får någon dåligt upplyst prototypversion att vila ögonen på i väntan på MWC-mässan.

Bärbar gaming och Chromebook på datorfronten

RTX-grafikkorten har erbjudits för stationära datorer ett tag nu, och på CES kan det mycket väl vara så att slimmade versioner av 2070/2080-korten även hittar in i bärbara datorer. Närmare bestämt rör det sig om det Turing-baserade RTX 2070 Max-Q, som Nvidia väntas visa upp på Las Vegas-mässan. Grafikkortet ska bjuda på prestanta i paritet med (eller rentav lite högre än) ett fullstort Geforce GTX 1080-kort.

Asus väntas i sin tur släppa ett gäng nya Chromebookar, men mer konkreta uppgifter än så är svårt att hitta. Förra året visade företaget upp den ständigt uppkopplade Novago-datorn, som drevs av en mobilkrets i stället för en traditionell dator-cpu, vilket leder tankarna till att en Snapdragon-Chromebook kan vara i görningen. I alla fall om vi ska gå efter spekulationer signerade Chrome Unboxed, som oavsett detta sätter sina slantar på att CES 2019 blir Chromebook-tungt för Asus del.

AMD uppges vilja mäta sig med Nvidia och kommer att hålla i en gamingfokuserad keynote under CES-mässan. Enligt Techradar kan det röra sig om nya Ryzen-processorer tillverkade med 7-nanometersteknik, men en ny Radeon-grafikkrets (också 7 nm) ska även finnas på tillverkarens agenda.