Laddningen är såklart en viktig del för att elbilar ska kunna bli användbara för fler. Ett problem med detta är dock att elbilsägare inte alltid har möjlighet (eller struntar i) att plugga ur sin bil från publika laddstationer när laddningen är klar, utan istället tar upp en laddplats trots att bilen är fulladdad.

Bland annat på grund av detta vill Hyundai automatisera hela processen. På årets CES-mässa visar den sydkoreanska biltillverkaren upp trådlös laddning för elbilar kombinerat med ett automatiserat system: Via en applikation kan användaren se om det finns en kompatibel laddplats i exempelvis ett parkeringshus. Om det finns, kan användaren hoppa ur bilen och låta bilen åka iväg på egen hand till laddplatsen. Vi appen kan laddningen övervakas och bilen kan kallas på när användaren eller bilen är klar.

Missa inte! Kia visar bilinteriör som förändras beroende på hur du mår

Två viktiga bitar saknas dock för att detta ska fungera – trådlös laddning som är tillräckligt effektiv för att användas för elbilar, och inte minst självkörande bilar. Hyundai är dock optimistiska, och tror att man kan kommersialisera lösningen i samband med att bilar når nivå fyra av självkörning, detta någon gång runt 2025.