Egentligen är det nog fel att kalla Asus nya värstingdator Rog Mothership GZ700 en laptop. Den har visserligen ett batteri och kan användas en stund utan de två (!) nätadaptrarna anslutna, men då lär den hålla ungefär lagom länge för att starta Windows.

Designen påminner en aning om Surface Pro, med ett tangentbord du fäller ner istället för en skärm du fäller upp. Ett stativ på baksidan gör att datorn kan stå upp. Tangentbordet är ett eget batteri och kan kopplas loss och användas fristående. Ur en vinkel kan den misstas för en vanlig laptop men flytta huvudet en aning och vips ser den ut som något mellanting mellan en allt-i-ett-dator och laptop.

Men designen är bara en distraktion. Rog Mothership handlar om feta specifikationer, det står helt klart. Datorn har en Core I9-950HK-processor och Nvidias Geforce RTX 2080 för fetast möjliga grafik. Hela fyra so-dimm-platser gör att du kan mata in upp till 64 gigabyte minne.

Moderkortet i Asus Rog Mothership GZ700
Core I9-processor, Geforce RTX 2080, fyra so-dimm-platser och tre m.2-platser. I en ”laptop”.

Tre m.2-kortplatser med fyra pci-expresskanaler var som kan kopplas ihop med raid 0 gör att du kan komma upp i vansinniga 8 gigabyte per sekund läshastighet enligt Asus. För att åstadkomma det var Asus tvunget att sno åtta pci-expresskanaler från grafikkortet. Det ska inte påverka spelprestanda nämnvärt, men en del proffsprogram kan bli långsammare än du annars kunde räkna med.

Skärmen har 1920x1080 pixlar och 144 hertz med g-sync, och Asus avslutar hårdvarulistan med 2,5 gigabit-ethernet och stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax).

Pris har inte avslöjats men Mothership ska släppas i april.