Sony har de senaste åren skämt bort oss med riktigt bra hörlursmodeller i allehanda segment. Tänk bara på vad de åstadkommit i kategorin brusreducerande hörlurar med exempelvis Sony WH-1000XM3 som sopar mattan med konkurrenterna.


Tveksam desgn 

Tanken bakom Ear Duo är att du hela tiden ska kunna höra omgivningen när du har dem på dig, även när du lyssnar på musik. För att lyckas med det är själva ringstödet som omger hörselgången öppen och dessutom ska drivenheten som sitter bakom örat ta upp ljud som sedan leds in i örat. Hörselgången förseglas med andra ord inte lita mycket som traditionella in ear-lurar, vilket också ska visa sig påverka ljudet.

Designen är onekligen udda, och som helhet liknar de till mångt och mycket en hörapparat, modell äldre. Bygeln är här i underkant och huvudenheten är placerad i nederkant bakom örat och att få dem att sitta rätt är en utmaning varje gång de ska användas. Tre par silikonpluggar i olika storlekar medföljer och väl på plats sitter de fast och bra, även ute i löpspåret, men den ovanliga känslan av att pluggarna inte isolerar bättre är svår att vänja sig vid.


Xperia Ear Duo

Styr via touch eller huvudrörelser

Fysiska knappar saknas helt, så många av funktionerna styrs antingen via den rörelsekänsliga ytan eller med huvudrörelser.

På den vänstra styrplattan kan du trycka med fingret en gång för att pausa och återuppta uppspelningen, två snabba tryck för att byta spår framåt samt tre för föregående. Ett långt tryck kan tilldelas aktuell tid, daglig assistens (där nyheter, väder och en allmän sammanfattning av dagen läses upp – dessvärre saknas stöd för svenska), kommande händelser eller svara på meddelande.

På den högra är samtliga av samma rörelser anpassningsbara med undantaget att du här även kan tilldela något av kommandona till att aktivera röststyrning (Google Assistant eller Apple Siri). Volymen styrs genom att du dra med fingret uppåt eller nedåt på höger eller vänster styrplatta.

Xperia Ear Duo

Vad som ska utföra vad ställer du in i den dedikerade appen och här kan du även göra en del andra justeringar. Du kan exempelvis välja om volymen ska anpassa sig efter omgivningen eller om uppspelningstid eller ljudkvalitet ska prioriteras.

I appen finns även möjlighet att aktivera om hörlurarna även ska reagera på huvudrörelser. Nicka för att svara på inkommande samtal, skaka för att avisa eller byta spår framåt eller bakåt genom att vrida på huvudet åt antingen höger eller vänster är några av funktionerna du här kan välja mellan. Någon av- eller påknapp finns inte utan för att stänga av hörlurarna får du lägga tillbaka dem i laddningsdosan.

Batteritiden är för övrigt specificerad till runt fyra timmar. Laddningsdosan ger ytterligare åtta och hörlurarna går även att snabbladda i sju minuter för en timmes lyssning.

Xperia Ear Duo

Som handsfree-enhet fungerar Xperia Duo alldeles utmärkt. Totalt fyra mikrofoner med strålformande brusdämpning erbjuder mottagaren en klar och tydlig dialog där ekon och vindbrus reduceras effektivt, men när det kommer till avlyssning av musik blir vi riktigt besvikna.

Ljudbilden är platt och intetsägande. Basåtergivningen är riktigt usel, för att inte säga obefintlig. Skälet är givetvis den reducerade isoleringen från öronpropparna, som är ett måste för framför allt ett bra basljud. Sonys kompromiss att få övriga funktioner att fungera slår med andra ord tillbaka på ljudprestandan, och vem vill ha ett par hörlurar som låter dåligt – oavsett övriga funktioner?


Omdöme

För ovanlighetens skull får vi här ge Sony bakläxa. Vi förstår oss helt enkelt inte på Xperia Duo. De är hopplösa att få på plats och designen går onekligen att diskutera. Smarta och genomtänkta funktioner förvisso, men ljudet är under all kritik framför allt med tanke på prislappen.Fakta Sony Xperia Ear Duo

Testad: januari 2019
Mer info: Sony
Typ: Öppna true wireless-lurar
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3,5
Batteritid: Upp till 4 + 8 timmar
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Handsfree-funktion: ja
Vikt: Huvudenheter 10,6 g vardera, laddningsdosa 76 gram
Pris: 2 988 kronor

plus

Användarvänlig app med smarta funktioner.
Kan snabbladdas.
Bra handsfree.

minus

Dåligt ljud.
Passformen, svåra att få på plats.
Dyra.

Betyg 3 av 5