HTC kommer att släppa sitt nya vr-headset Vive Cosmos den 3 oktober 2019. Till skillnad från tidigare headset kräver inte Cosmos några externa sensorer och använder fullt spårade rörelsekontroller.

Trådlös VR – med adapter

Headsetets lcd-paneler har också uppgraderats för en kombinerad upplösning på 2 880 x 1 700 med 110 graders synfält och 90Hz uppdateringshastighet. Vr-headsetet kan användas trådlöst med en adapter som säljs separat.

HTC Vive Cosmos
Foto: Viktor Peterson / Mission IX

För spårningen, som är av inifrån-och-ut-typ används sex kamerasensorer som byggts in i själva headsetet. Dessa använder sig av ai-algoritmer. De lär sig med tiden hur dina fysiska omgivningar ser ut och ska optimera vr-upplevelsen utifrån detta.

Vive Cosmos kräver inga externa sensorer och har två avancerade rörelse-avkännande handkontroller. På företagets webbplats beskrivs headsetet som enkelt att komma igång med och designat för att vara så skönt att ha på sig att du kan spela i timmar. Själva vr-delen kan fällas upp som ett visir för att enklare växla mellan virtuella verkligheten och verkliga verkligheten.

Missa inte: Labo VR - Nyskapande vr i sanna Nintendo-anda 

Utöver det har Cosmos också en ny ergonomisk design för ökad komfort och möjligheten att vinkla upp glasögonen för en paus utan att hela headsetet behöver tas av. Frontpanelen är löstagbar, och därunder hittar vi bland annat ett nytt kylsystem som ska hjälpa till att kyla ned de många kamerasensorerna.

Modulariteten skvallrar också om att tidigare Vive-headset i framtiden kommer att kunna uppgraderas med teknik från HTC:s nya Cosmos. En första modifikation har redan utannonserats, och denna låter dig dra nytta av de Lighthouse-basstationer för spårning du kanske äger sedan tidigare.

HTC Vive Cosmos
Foto: Billy EkblomFrontpanelen på Vive Cosmos är löstagbar.

Vr-headsetet blir det första att använda sig av nya Vive Reality System istället för Steamvr och är även gjort för att vara modulärt för framtida tillägg och ombyggnader.

Pris och lansering

HTC Vive Cosmos lanseras globalt den 3 oktober. Det rekommenderade priset ligger på 9 590 kronor, och den som förbokar vr-headsetet får med ett 12-månadersabonnemang på HTC:s spelprenumerationstjänst Viveport Infinity.