Testad produkt: Ring Door View Cam
Pris: 1 399 kronor hos Amazon.se

Ring har ett brett utbud av kameror och vi har tidigare testat Ring Stick Up Cam, Ring Doorbell Pro och Ring Floodlight Cam. Nu är det dags för Ring Door View Cam, en kamera som ersätter och kompletterar titthålet i ytterdörren.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Om man har rätt dörr är det lätt att installera Ring Door View Cam och den fungerar bra. Nyttan är dock tveksam om man inte har ett dörrlås som går att styra på distans. Det är heller inte säkert att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen tillåter installationen.

Positivt

  • Bra bildkvalitet.
  • Praktiskt att kunna se/prata med besökare på distans.
  • Bra app med många inställningsmöjligheter.
  • Fysiskt titthål.

Negativt

  • Begränsad dörrtjocklek.
  • Tillstånd krävs för att installera i lägenhet.
  • Abonnemang krävs för videolagring.

Rätt dörr krävs för Ring Door View

Att komma igång med Ring Door View Cam visar sig dock inte vara helt enkelt. Dörrtjockleken som den fungerar med är nämligen begränsad till 3,4 till 5,5 centimeter tjocka dörrar. Har man inte en dörr inom detta intervall är det kört. Efter två misslyckade försök lyckas vi till slut hitta en dörr som är lagom tjock för Ring Door View Cam.

När dörrtjockleken väl är den rätta går installationen smidigt. Visserligen krävs lite pillande med själva hårdvaran, men att sedan ansluta den till nätverket och komma igång med appen är snabbt och enkelt gjort.

Ring Door View Cam
Dörren måste vara mellan 3,4 och 5,5 centimeter tjock.

För att använda Ring Door View Cam krävs inget abonnemang. Vill man däremot kunna lagra videoklipp kostar det drygt 30 kronor (3 euro) i månaden.

Praktisk

Ring Door View Cam ersätter alltså det befintliga titthålet och monteras på denna plats i ytterdörren. Ring Door View Cam har dock ett eget inbyggt titthål, så är man hemma måste man inte använda sig av kameran om man inte vill. Det går utmärkt att ställa sig och titta ut vid dörren på klassiskt vis.

Men om man inte är hemma, befinner sig väldigt långt från ytterdörren eller kanske ligger och tar ett bad och inte har lust att gå upp och öppna dörren, är Ring Door View Cam mycket lättanvänd och praktisk. När någon ringer på dörren – eller bara rör sig utanför dörren, om man har ställt in rörelsesensorn att larma vid rörelse – får man en notis och kan i appen se vem som står utanför dörren.

Ring Door View Cam
En glad testredaktör står utanför sin egen ytterdörr och ringer på.

Man kan sedan också prata med personen tack vare den inbyggda högtalaren/mikrofonen i Ring Door View Cam.

Både ljud och bild har, som vanligt när det gäller Rings produkter, högsta kvalitet och appen är både funktionsrik och lättanvänd. Ring Door View Cam fungerar med andra ord utmärkt och gör precis vad den ska.

Tveksam nytta

Frågan är dock hur nyttig Ring Door View Cam är i en lägenhetsdörr i praktiken. Visst är det praktiskt att få en notis och kunna se och prata med den som ringer på dörren, men har man inget sätt att fjärrstyra dörrens lås kan man ändå inte släppa in personen, om det exempelvis är en hantverkare som ska in och fixa något. Och är det ett bud måste de ändå lämna paketet utanför dörren, vilket inte är säkert att de går med på.

Dessutom lär de flesta hyresvärdar och bostadsrättsföreningar ha invändningar mot att man installerar en kamera som övervakar trapphuset och med största sannolikhet grannarnas ytterdörrar.

Läs även: Ring Doorbell Pro: Smart dörrklocka håller koll på dina besökare

Specifikationer

Produkt: Ring Door View Cam.
Testad: September 2019.
Tillverkare/kontakt: Ring, se-en.ring.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Upplösning: 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).
Bildvinkel: 160 grader diagonalt.
Ljud: Mikrofon, högtalare.
Rörelsesensor: Ja.
Rörelsezoner: Ja
Anslutningar: Wifi.
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs).
Abonnemangskostnad: 32 kronor (3 euro) per månad eller 320 kronor (30 euro) per år och kamera.
Mått: Externt: 4,7 x 9,7 x 2,0 centimeter. Internt: 5,7 x 11,2 x 3,0 centimeter.
Färg: Svart/silver (externt) och vit (internt).
Tålighet: -20 till 48 grader, IPX5.
Övrigt: Tjocklek på dörren måste vara 3,4 – 5,5 centimeter.
Pris: 1 399 kronor hos Amazon.se

Betyg: 4 av 5