De två modellerna kallas Z9G respektive A9G, där den förstnämnda anger att vi talar om 8K-apparater. ZG9 är närmare bestämt en 8k hdr lcd-skärm på antingen 85 eller 98 tum. Kan vi nöja oss med 4k får vi i AG9 istället en 5k hdr oled-skärm på 55, 65 eller 77 tum.

Z9G:s frånvaro av oled försöker Sony kompensera för genom att erbjuda lokala dimningszoner, kallat Xtended Dynamic Range Pro. Detta kan lokalt höja ljusstyrkan i de områden där tv:n tycker det behövs.

8k-apparaterna stödjer även hdmi 2.1 med överföringshastigheter på upp till 48 gbps, alltså väl förberett för det mer 4k/120 fps-material respektive 8k/60 fps-material som väntas bli vanligare, och som vi kan tänkas vilja se på så högupplösta skärmar.

Sony
A9G-serien.

Z9G bjuder däremot på absolut oled-svärta, och är dessutom mycket tunn. Med ett väggfäste som finns att köpa till kan tv:n hamna riktigt nära väggen. Båda tv-apparater kommer med ambitiöst ljud (för att vara en tv-apparat) redan från start, och Dolby Atmos kommer i en framtida mjukvaruuppdatering. Z9G har totalt fyra högtalare placerade i apparatens hörn, detta för att det mer ska låta som att ljudet kommer från skärmen, snarare än från enskilda högtalare.

Men ingen ny tv-modell utan också smarta assistenter. Google Assistent finns i båda tv-apparaterna, liksom stöd för Apples Airplay 2 med Homekit-integrering och stöd för Siri. Apple-mjukvaran kommer i en programuppdatering under 2019.

Sony visade även upp sin nya A8G-serie med oled-skärmar, ett snäpp ned om toppmodellen A9G. Denna serie saknar en mer avancerad bildprocessering från Master-serien, och kommer i storlekar om 55 respektive 65 tum.

En fjärde nyhet är X950G-serien, en serie med 4k lcd-skärmar i storlekarna 55, 65, 75 och 85 tum. Skärmarna bjuder på lokal dimning och dessutom en ny mikrofon för Google-assistenten, som ska kunna förstå kommandon även på längre håll.

Pris och tillgänglighet finns inte att tillgå i skrivande stund.