Redan 2016 skulle Intel börja gå över från processortillverkning med 14-nanometersprocess till 10-nanometers. Men diverse problem har försenat massproduktion och Intel har flera gånger lanserat nya processormodeller med andra förbättringar och effektiviseringar istället.

Men på CES-mässan har Intel nu lovat att de första systemen med Ice Lake – den första riktiga processorserien tillverkad med företagets 10-nanometersteknik – ska släppas i tid till årets julshopping, rapporterar The Verge. Cannon Lake verkar nu vara ett avslutat kapitel.

Ice Lake kommer ha tekniker som thunderbolt 3, Wi-Fi 6 och ”DL Boost” (deep learning boost, det vill säga maskininlärningsprocessor). Intel visade upp prototyper från Pegatron och Wistron, och Dell visade en XPS-laptop som ska släppas under 2019 med Ice Lake-processor.

Intel passade även på att visa upp andra framtida nyheter och ett par mer närliggande.

Lakefield heter ett projekt som ska bygga en arm-liknande processor med olika komponenter som cpu, gpu, minne och ai-kretsar i ett paket. Intel ska använda den nya Foveros 3D-tekniken som placerar flera chip i en stapel och därmed sparar utrymme.

Sex nya processorer i nionde generationens Core-serie har också lanserats, från en billig Core I3 till en ny Core I9. Intel lovar även att släppa de första kraftulla laptopprocessorerna i H-serien med nionde generations Core någon gång under andra kvartalet.