Testad produkt: Sennheiser Momentum True Wireless
Pris: 2 990 kronor hos CDON.

Så kom den till slut, tidpunkten då Sennheiser äntligen tog steget in i världen av helt trådlösa in ear-hörlurar, ett par år efter de flesta av konkurrenterna. Vi har väntat på dem länge, och några månader efter att vi såg dem för första gången på IFA-mässan i höstas har vi äntligen fått in dem för test.

Sjukt snygg kombination

De riktigt snygga och stilrena hörlurarna kommer tillsammans med ett minst lika läckert laddningsetui som är insvept i ett grått, lite grövre, tyg. Sett enbart till formfaktor och design är kombinationen en av de mest intressanta på marknaden just nu. Men för att vara en bra produkt överlag krävs mer än ett snyggt yttre, något vi alltför ofta blir påminda om. 

Sennheiser Momentum True Wireless
Snyggaste true wireless-hörlurarna just nu?

Momentum True Wireless kommer med fyra uppsättningar silikonpluggar i olika storlekar och stoppas in i öronen med en skruvrörelse för bästa passform. Och de sitter faktiskt riktigt bra i örat trots att det saknas fixerande vingar som stöd. För att sammankoppla hörlurarna med din smartphone aktiveras bluetooth-funktionen genom att du trycker fingrarna mot båda enheternas kontaktytor i några sekunder, den dedikerade appen skannar samtidigt av omgivningen och hittar hörlurarna direkt.

Några fysiska knappar eller reglage finns inte utan alla funktioner styrs genom att du trycker lätt med fingret på utsidan av antingen den vänstra eller den högra hörluren. Den högra styr handsfree-funktioner, om ljud utifrån ska släppas igenom eller inte, röststyrning samt ökad volym. Den vänstra kontrollerar det som har med uppspelning av musik att göra såsom spårbyte, pause/play samt volymsänkning. Det är logiskt, och det går snabbt att lära sig alla kommandon.

Sennheiser Momentum True Wireless
Enkel och användarvänlig men en vassare equalizer hade varit att föredra

Enkel app med tveksam equalizer 

Appen i sig är annars enkel i sin uppbyggnad. Här ser du hur mycket kräm som är kvar i batteriet och om det finns något uppdatering för mjukvaran att ladda ner – antingen automatiskt eller enbart när du är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. Här finns även en steglös equalizer där du med fingret drar markören till önskad inställning. Den känns däremot inte helt logiskt och det är med viss svårighet vi lyckas få till en optimal ljudinställning. Här skulle en traditionell flerstegad variant med reglage för de olika frekvenserna vara att fördra, eller åtminstone finnas som alternativ. Några förinställda lägen finns inte heller och det går inte ens att spara dina olika konfigurationer.

Mer glädjande, och kanske viktigast, är ljudet som hörlurarna levererar. Ni som känner till Sennheiser sedan tidigare vet att tillverkaren sällan kompromissar med prestandan och det gäller även här. Det låter välbalanserat över hela registret, från en krispig och träffsäker diskant till ett detaljrikt mellanregister luftigt ackompanjerat av en perfekt avvägd basåtergivning.


Omdöme

Momentum True Wireless visar sig vara värda att vänta på och då främst med tanke på ljudet, som är riktigt bra. Funktionsmässigt finns här det mesta du kan förvänta dig av ett par moderna trådlösa hörlurar. Att genom ett snabbt tryck på ena snäckan kunna förstärka och släppa in omgivande ljud, med eller utan musik på, är i vissa lägen riktigt användbart och batteritiden på fyra timmar per laddning är klart godkänt. En mer logisk equalizer hade varit önskvärd. Liksom en mer human prislapp.
M3 rekommenderar

Fakta Sennheiser Momentum True Wireless

Testad: januari 2018
Mer info: Sennheiser
Typ: True Eireless-hörlurar
Element: Dynamiska, 7 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Codec: SBC, aptX Low Latency, AAC
Batteritid: Upp till 4 + 8 timmar 
Frekvensåtergivning: 5 Hz – 21 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 7 gram vardera, laddningsdosan 57 gram 
Övrigt: IPX4-klassade
Pris: 2 990 kronor hos CDON.

plus

Välbalanserat ljud och ett brett frekvensomfång.
Snygg design.
Användarvänliga.
Bra passform.

minus

Dyra.
Svårinställd equalizer.

Betyg 4 av 5